Pagājušajā nedēļā notikušas izmaiņas Latvijas piļu un muižu profesionālās organizācijas valdē. Tajā prezidenta amatu Padures muižkunga vietā turpmāk ieņems Roberts Grinbergs no biedrības Popes muiža.

Lai arī Roberts Grinbergs šobrīd oficiāli pārstāv Lielvircavas muižu, kas atrodas Jelgavas novadā un kur norisinājās arī Latvijas Piļu un muižu asociācijas kopsapulce, Popes muižas vēsturiskā apbūve un ainava lielākajā šīs jomas profesionālajā asociācijā tiks pārstāvēta dubulti, jo valdē ievēlēta arī biedrības Popes muiža valdes priekšsēdētāja Dace Sāmīte. Viņa ir oficiālā Ventspils novada pašvaldības kā Popes muižas īpašnieces pārstāve asociācijā kopš šī gada janvāra. Savukārt Grinbergs, kurš pēc producenta vietas atstāšanas koncertzālē Latvija savas darba gaitas turpina Jelgavas pusē un ieņem Lielvircavas muižas tūrisma pakalpojumu attīstības speciālista amatu, ievēlēts par organizācijas valdes priekšsēdētāju. Līdztekus tika veiktas izmaiņas arī statūtos, kas paredz, ka turpmāk, jauniem biedriem pievienojoties organizācijai, vairs netiks prasīta iestāšanās maksa. Šie noteikumi stāsies spēkā, līdzko statūtu izmaiņas tiks reģistrētas Uzņēmuma reģistrā. Par šādu soli asociācijas pārstāvji vienojušies, lai veicinātu jaunu biedru piesaisti, jo to ieskatā situācija ar kultūrvēsturisko objektu saglabāšanu Latvijā ir tāda, ka organizācijas aktīva pārstāvniecība, savstarpējs dialogs, pieredzes apmaiņa, kā arī interešu pārstāvniecība gan valsts, gan pašvaldības līmenī ir steidzami jāstiprina.

Jāatzīmē, ka biedrība Latvijas Piļu un muižu asociācija ir dibināta 2000. gadā un apvieno ap 100 vēsturisko objektu īpašnieku Latvijā, kas ir gan privātie, gan pašvaldību pārstāvji. Visplašāk asociācijā ir pārstāvēts Dienvidkurzemes novads ar deviņām muižām, tam seko Jelgavas novads ar septiņām. Tālāk ir mūsu kaimiņi – Talsu novads ar piecām muižām, bet Ventspils novads asociācijā pārstāvēts ar vienu, pašvaldībai piederošo Popes muižu. Viena no muižas apbūves ēkām – barona zirgu stallis – nodota lietošanā biedrībai ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu – Popes muiža. Savukārt pašā muižas jeb kungu mājā atrodas izglītības iestāde – Popes pamatskola. Ventspils novads asociācijā pārstāvēts gandrīz no paša izveides sākumposma, kad tai pievienojās pēc Popes pamatskolas vēstures skolotājas Anitas Krūmiņas iniciatīvas. Krūmiņa arī pārstāvēja muižu asociācijā divdesmit gadu garumā, stabili ierakstot šo vietu piļu un muižu tūristu kartēs un ceļvežos un nenogurstoši vadot ekskursijas.

Jaunievēlētais asociācijas prezidents Roberts Grinbergs Ventas Balsij uzsver, ka Krūmiņas ieguldījums ir palīdzējis izveidot kontaktus ar tūrisma aģentūrām, kā dēļ šobrīd regulāri, īpaši vasaras sezonā, katru nedēļas nogali pa ceļam uz Ventspili lielie tūristu autobusi piestāj arī Popes muižā. Pēc Grinberga domām, arī tas apliecina, «ka cilvēkus muiža interesē, un tas sniedz arī finansiālu pienesumu vietējiem cilvēkiem. Anita pati arī vada šīs tūristu ekskursijas un vairākkārt pat ir guvusi labākā stāstnieka titulu.»

Vienlaikus Grinbergs, kurš Krūmiņas vietu asociācijā ieņēma laikā no 2021. gada, norāda, ka līdzšinējais Piļu un muižu asociācijas darbības posms bijis izteikti fokusēts tieši uz tūrismu. Mērķi bija sabiedrībai rādīt pilis, muižas kā tūrisma objektus. Daudzi no asociācijas biedriem to mērķtiecīgi izmantojuši un panākuši rezultātus, attīstot profesionālus tūrisma pakalpojumus. Daudzās muižās arī izvietoti tūrisma informācijas punkti. Taču vienlaikus jaunais asociācijas prezidents uzsver, ka, līdzīgi kā citās organizācijās, ieguvumi, kas ir no šādas darbības asociācijā, ir atkarīgi arī no pašu biedru aktivitātes un profesionalitātes. Asociācija pati par sevi vai vienkārša būšana tajā neko negarantē. Nepilnu divu gadu laikā darbojoties asociācijas valdē, Grinbergam, pēc paša vārdiem, «vēl labāk izdevās izprast organizācijas darbību». Tas devis konkrēti izmērāmu pienesumu arī Popes muižai, kur divu gadu laikā nodrošināta arhitektoniskās un mākslinieciskās izpētes veikšana četrām ēkām. Tāpat asociācija dialogā ar valsti ir risinājusi jautājumu par īpašumtiesībām. Rezultāts ir veiktie grozījumi Civillikumā, kuriem būtu jāveicina īpašumtiesību sakārtošana tādām kultūrvēsturiskām ēkām, kurām nav oficiāla īpašnieka. Jāpiebilst, ka šis jautājums ir aktuāls arī attiecībā uz Ventspils novada Popes muižas vēsturisko apbūvi, kur vairākas no ēkām atrodas uz pašvaldībai piederošas zemes, bet pašvaldība tās nav uzņēmusi savu īpašumu sarakstos. Tas liedz iespēju ēkas glābt, neļaujot pat tās atsavināt par labu kādam privātīpašniekam.

Atbildot, kādas būs prioritātes darbā, pieņemot jauno izaicinājumu Latvijas Piļu un muižu asociācijas prezidenta amatā, Grinbergs Ventas Balsij atklāj, ka turpmāk asociācijas darbībā būs vēl citi virzieni, kas būs vairāk saistīti ar kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un atjaunošanas veicināšanu. Grinbergs sola, ka tiks strādāts vēl ciešāk ar valsts institūcijām, kas nepastarpināti atbild par finansējumu kultūrvēsturisko objektu attīstībai. Tāpat viena no prioritātēm būšot sabiedrības izpratnes veidošana par muižas jēdziena ietilpību, proti, ka «tā nav tikai viena kungu māja, bet vesela teritoriāla un administratīva vienība ar plašu kultūras mantojuma daudzveidību.»

Lai arī Grinbergs šobrīd oficiāli pārstāv Lielvircavas muižu, viņš sola, ka darbos aizvien ir un būs arī biedrībā Popes muiža. Jāpiebilst, ka biedrībai jau gada sākumā ir izdevies iegūt līdzfinansējumu no Valsts kultūrkapitāla fonda muižas sāpju bērna – brūkošās klēts ēkas – arhitektoniskai un mākslinieciskai izpētei. Tāpat tiek gatavoti aizvien jauni projekti, lai Popes muižā notiktu attīstība un vēsturiskās ēkas no vietas ainavas netiktu nodzēstas.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    Viktors + 17.03.2023, 06:07:40

    Tad nu apsveicam ar atbrīvošanos no lembergisma žņaugiem,kas valdīja iepriekšējā darba vietā!
    Garā trepe lai meklē jaunus pakalpiņus.

  • 0
    Arnoldinš 17.03.2023, 09:41:52

    Arī Ventspils novada dižvadoņiem Roberts bija gana netīkams.Jo tādi,kas redz tālāk par iesildīto krēslu un spēj iekustināt lietas,kas citiem šķiet nereālas,šodienas novada un Popes vadītājiem- ,,veterāniem,,traucē mierīgi snauduļot...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: