Augsto tehnoloģiju uzņēmums HansaMatrix saņēmis apjomīgu pasūtījumu 4,4 miljonu ASV dolāru vērtībā no aerokosmiskās rūpniecības nozares klienta. Pasūtījuma izpilde plānota Ventspilī un prasīs jaunu darba vietu radīšanu, tostarp augsto tehnoloģiju inženierus un citus speciālistus, līdz ar to – ciešāku sadarbību ar VeA.

Elektroniskās rūpniecības uzņēmums HansaMatrix Ventspils joprojām galvenokārt specializējas interneta nodrošināšanai izmantojamo datu tīklu iekārtu un ierīču ražošanā – piemēram, rūteru u. tml. Jaunais pasūtījums, kas saņemts no kāda pašreizējā klienta, pārstāv uzņēmumam jaunu nozari – aerokosmisko rūpniecību. Pasūtījumu veido vairāki produkcijas veidi un augstas sarežģītības elektroniskās sistēmas. Jebkuriem lidaparātiem un gaisakuģiem ir nepieciešama augsta visu detaļu un komplektējošo daļu izpildījuma kvalitāte un precizitāte.

«Šis pasūtījums mums ir ļoti svarīgs un vienlaikus tehniski sarežģīts un zinātniski ietilpīgs. Klients izvirza augstas prasības pasūtījuma izpildes standartiem. Mums tā ir augstāka pakāpe, apliecinājums tam, ka spējam ražot sarežģītu augstas precizitātes un augstas tehnoloģijas produkciju ar lielu pievienoto vērtību,» saka Ventspils ražotnes vadītājs Kārlis Kalniņš.

Uzņēmumam pasūtījuma izpilde jāpabeidz līdz 2025. gada sākumam. Komplektējošo detaļu piegādes sāksies jau pēc gada. Sarežģītā pasūtījuma izpildei nepieciešams sagatavošanās periods, turklāt daudz kas atkarīgs no komplektējošo detaļu pieejamības. Iepriekšējie divi pandēmijas gadi būtiski sarežģīja e-nozares ražošanu lielo kavējumu dēļ komplektējošo detaļu piegādēs no dažādām pasaules valstīm. «Šobrīd situācija uzlabojas,» informēja Kalniņš.

Darbam pie jaunā pasūtījuma jāsagatavojas arī uzņēmuma kolektīvam. Pašreizējiem aptuveni 220 HansaMatrix Ventspils darbiniekiem pievienosies jauni speciālisti. Pēc Kalniņa teiktā, tiks radītas vismaz desmit jaunas darba vietas. Arī no esošajiem darbiniekiem būs nepieciešama kvalifikācijas celšana un jaunu iemaņu apgūšana.

Pasūtījumu piesaiste no aerokosmiskās rūpniecības nozares veicinās Ventspils atpazīstamību augsto tehnoloģiju pasaulē. «Ceram, ka varēsim piesaistīt arī citus klientus no šīs pašas jomas,» saka ražotnes vadītājs. Viņš uzsver, ka liela loma uzņēmuma veiksmes stāstā ir ciešai sadarbībai ar Ventspils Augstskolu (VeA). HansaMatrix Ventspils inženieru personāla lielākā daļa ir VeA absolventi. «Ja salīdzinām kopumā Latvijā, VeA sagatavotie speciālisti ir spēcīgākie tieši elektronikā,» saka Kalniņš.

Nākamais, 2023., gads Ventspils elektroniķiem sola daudz darba. «Šā gada otrajā pusgadā esam sasnieguši vēsturiski lielākos ražošanas un pārdošanas rekordus. Nākamais gads sola izaugsmes turpināšanos,» norāda Kalniņš. Atšķirībā no citām HansaMatrix ražotnēm Latvijā Ventspilī ir daudzveidīgāks ražotās produkcijas klāsts. Tās lielākā daļa aiziet eksportam, bet neliela daļa paliek vietējā tirgū, piemēram, šobrīd populārie 5G rūteri. Pēc pandēmijas krīzes, kad pārtraukto piegāžu dēļ nācās apturēt projektus un pārorientēties uz alternatīviem piegādātājiem, e-nozare šobrīd atkal virzās augšup.

Ventspils uzņēmums izpilda pasūtījumus klientiem no augsto tehnoloģiju nozarēm pasaules ekonomikā. Līdz ar to daudzu klientu vārdi netiek izpausti. Arī tā klienta vārds, kurš lielu pasūtījumu izvietojis Latvijas elektronikas uzņēmumā, plašākai publikai paliek nezināms. Zināms vien tas, ka viņš darbojas ārpus Eiropas Savienības. Uz jautājumu, vai uzņēmuma darbinieki zina, ko konkrēti viņi ražo un kādiem mērķiem, Kārlis Kalniņš atbild apstiprinoši. Pirms katra pasūtījuma izpildes darbiniekiem tiek veikts mentorings (sava veida instruktāža), kurā iepazīstas ar ražotās produkcijas galvenajiem parametriem un tās piemērošanas jomu.

Pirms dažiem gadiem HansaMatrix ražotne Ventspilī tika paplašināta, pateicoties jaunai rūpniecības ēkai, kur plānots attīstīt plastmasas korpusu ražošanu dažādām elektroierīcēm. Pandēmija un ar to saistītās dīkstāves daudzās ražotnēs ir bremzējušas jaunās ražotnes attīstību. Mācoties no nesenās pagātnes, daudzi ražotāji atsakās no Ķīnas piegādēm un atgriežas Eiropas komplektējošo preču tirgos. Šī tendence vieš cerības uz jaunu ražotņu veiksmīgu attīstību Ventspilī, pauž Kalniņš.

HansaMatrix koncerna apgrozījums šā gada deviņos mēnešos pārsniedza 20 miljonus eiro, kas ir par 18% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

HansaMatrix Ventspils ražotnē top detaļas un elektroniskās sistēmas augsto tehnoloģiju iekārtām un ierīcēm, kas nodrošina interneta darbību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: