Integrācijas procesi un informācijas tehnoloģiju apguve cilvēkiem ar invaliditāti maina ikdienu, paplašinot viņu pierastās pasaules robežas. Ventspilniekiem ar funkcionāliem traucējumiem parādījusies iespēja strādāt un piedalīties apmācību semināros un citos pasākumos.

Jaunās iespējas, ko cilvēkiem ar invaliditāti piedāvā mainīgā pasaule, motivē arī pašiem būt aktīviem. Ventspils invalīdu biedrības biedri apmeklē nodarbības Olimpiskā centra sporta zālē un baseinā, tiekas literārajā klubā Dzirkstele, organizē mūzikas vakarus, rīko pašu izaudzēto un sagatavoto ziemas krājumu degustācijas, uzstājas ar koncertiem pilsētas bibliotēkās un Ventspils novada pagastos, iet pārgājienos un dodas ekskursijās. Ventspils pašvaldība atbalsta invalīdu biedrības darbību, kompensējot tai izdevumus par telpu īri, malkas iegādi un interneta pakalpojumiem. Biedrības biedriem ir iespēja bez maksas apmeklēt peldbaseinu. Piemēram, savos 84 gados baseinu aktīvi apmeklē Olga Oliņa – viena no vecākajām biedrības biedrēm.

Šomēnes Ventspils invalīdu biedrība atzīmēja Starptautisko invalīdu dienu. Tai veltīts koncerts notika Jaunrades namā – biedrības biedriem, viņu tuviniekiem un draugiem muzikālu priekšnesumu sniedza teātra un kino aktrise Zane Jančevska. Savukārt šajās dienās Ventspils invalīdu biedrības telpās Kuldīgas ielā 43 jūtama gatavošanās Ziemassvētkiem. Cienījamāko vecumu sasniegušie biedrības biedri un pirmās grupas invalīdi saņem Ziemassvētku dāvanas. «Lai dāvanas sarūpētu visiem, biedrībai nav līdzekļu,» ar nožēlu atzīst Ventspils invalīdu biedrības priekšsēdētāja Mārīte Strūģe. Šogad dāvanas Ziemassvētkos saņems 16 vecākie biedrības biedri. Pārējiem ir iespēja kopīgi nosvinēt Ziemassvētkus un Jauno gadu. Pagājušonedēļ Ventspils invalīdi piedalījās uzvedumā Ziemassvētku mistērija Ugālē. Savukārt janvārī visi, kuri vēlēsies, pulcēsies Jaunrades namā uz Jaungada koncertu.

Pērn 11. novembrī biedrībai apritēja 30 gadu. Taču svētku balli šim notikumam par godu neizdevās sarīkot – plosījās koronovīrusa pandēmija un visi publiskie pasākumi bija atcelti. «Kad pašās gada beigās pienāca laiks organizēt atskaites un vēlēšanu sapulci, lielākā daļa mūsu biedrības biedru jau bija vakcinēti un mēs apvienojām trīs pasākumus vienā – aizvadījām gan pārvēlēšanas sanāksmi, gan nosvinējām jubileju, gan sagaidījām Ziemassvētkus,» atminas Mārīte Strūģe. Jubilejā biedrība saņēma apsveikumus un dāvanas no pilsētas domes un Sociālā dienesta.

Pēc diviem pandēmijas gadiem organizācijas biedru skaits ir samazinājies par trešo daļu. «Pirms trim gadiem biedrībā bija 140 biedru, tagad esam palikuši 96,» konstatē Mārīte Strūģe. Šajā laikā kāds aizgājis viņsaulē, kāds nevar piecelties no gultas. Arī ekonomiskā krīze ietekmējusi cilvēku ar invaliditāti dzīvi. Daudziem pasliktinājies materiālais stāvoklis un viņi nevar atļauties apmeklēt pasākumus vai aizbraukt uz nodarbībām baseinā.

«Kad biedrība tika dibināta, dzīve bija pavisam citādāka. Invalīdi nebija tik ļoti integrēti, nebija interneta un mūsdienu tehnoloģiju. Tagad cilvēks ar invaliditāti var strādāt un, pateicoties informācijas tehnoloģijām, nejūtas vientuļš un nošķirts no visas pasaules. Cilvēkiem ar invaliditāti tagad ir vaļā visa pasaule,» norāda Mārīte Strūģe. Ventspils invalīdiem ir iespēja strādāt, attālināti apmeklēt dažādus kursus un seminārus. Kafejnīcā Betānija strādā Jānis Feldentāls no Zūrām, kuram agrāk nebija tādas iespējas. Mārītes meita Ivonna Strūģe, kurai arī ir invaliditāte un kura bija starp pirmajiem biedrības biedriem, arī strādāja veikalā, spēlēja sēdvolejbolu un pat piedalījās Paralimpiskajās spēlēs!

Ventspils invalīdu biedrību Mārīte Strūģe vada jau vairāk nekā piecus gadus, kaut arī viņai pašai nav invaliditātes. Līdz tam 48 gadus viņa strādājusi par metodiķi bērnu sporta skolā Spars un daudzus gadus vadījusi speciālas sporta nodarbības cilvēkiem ar invaliditāti. To viņa turpina darīt līdz šim un uzskata, ka aktivitāte, kas cilvēkiem ar invaliditāti ir pa spēkam, palīdz viņiem uzturēt sevi formā, nezaudēt optimismu un humora izjūtu. Šogad biedrības biedri sarīkoja jautrus Zinību dienas svētkus 1. septembrī – sapulcējās mājās pie vienas no biedrēm, ģērbušies baltos priekšautos, baltās zeķītēs, baltos kreklos un īsos svārkos – gluži kā pirms 30 vai 50 gadiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: