Sniega pūderis, kas pie katra dēļa grieziena ieskauj snoveri kā mazs sniega mākonis ir skats, kas daudziem asociējas ar nobraucienu no kalna ar snovbordu. Snovošana, kas sākotnēji bija vienīgi jauno un pārgalvīgo izklaide uz kalna, šobrīd ir kļuvis par ļoti populāru ziemas sportu.

Izvēle visiem tiem, kam patīk dinamisks un iespaidīgs sports – akrobātiski lecieni, strauji griezieni un ātrums, ko pakļauj snovotāja meistarība. Taču ceļš uz šādu meistarību sākas ar iesācēja pirmo neveiklo soli un griezienu sniegā. Katrs sākums ir grūts, bet kā rīkoties, ja ir interese, bet nav bijusi iespēja snovošanu izmēģināt?

Iespēja izmēģināt un izbaudīt emocijas, ko sniedz snovbords, parādās Latvijas ziemā, kad iestājas sniegaini laika apstākļiem, un sarosās visi kalnu sporta mīļotāji. Uz snova, vecāku iedrošināti, uzkāpj pavisam mazi bērni. Pusaudži pievēršas snovošanai, kad slēpes jau ir nedaudz apnikušas un nesniedz iepriekšējo nobrauciena prieku. Iesācēji, kam snovošana ir nepiepildīts sapnis vai izaicinājums, ir atsevišķa grupa. Šajā rakstā padalīsimies ar ieteikumiem tieši viņiem.

Braukšanas pamati

Braukt ar snovbordu patiesībā nav grūti - ir tehniskas lietas, kuras ir jāzina un, ja šīs zināšanas pielieto praktiski, tad veidojas arī meistarība. Ļoti svarīgi apgūt pareizu braukšanas tehniku, kas sastāv no sīkām, bet ļoti būtiskām niansēm. Iesaka mācīties braukt ar snovbordu nevis pašmācības ceļā, bet paņemt instruktoru, jo pēc tam dabūt ārā ieradumus, kas jau ir izveidojušies, ir ārkārtīgi grūti. Tiem, kuri šīs prasmes apgūst pašmācības ceļā, izaugsme ir līdz vienam posmam, pēc kura gandrīz neiespējami progresēt, jo nav apgūta pareizā tehnika. Tāpēc pirmajās reizēs, esot uz kalna, lejā tiek tādā vai citā veidā, taču bez instruktora būs palaista vējā iespēju apgūt snovošanas ābeci.

Snovborda inventārs

Pirmajā reizē ekipējumu labāk būtu izīrēt, lai vispār saprastu,  vai braukšana ar snovbordu tiešām saista. Ja nolemsiet turpināt, tad būs jēga iegādāties inventāru.

  • Ķivere

Ķivere snovotāja veselībai un drošībai ir must - have , jo pasargā galvu kritiena brīdī! Snovborda ķiveres ir vairāku izmēru,  ar regulēšanas funkciju ķiveres aizmugurē. Ķiverei pie galvas jāpieguļ stingri. To var pārbaudīt, uzliekot un aiztaisot ķiveri un kārtīgi pakratot galvu uz visām pusēm. Ja ķivere kustas, tad tā ir par lielu. Dārgākiem modeļiem ir dažādas papildu funkcijas – brilles, ausu sildītāji, caurumi gaisa cirkulācijai, austiņas mūzikas klausīšanai.

  • Snovborda dēlis

Snovborda dēļa garumam, noliekot dēli vertikālā stāvoklī, jābūt līdz zodam. Ar īsākiem snovborda dēļiem ir vieglāk manevrēt, taču ar garākiem –ātrāk slīdēt. 

Nopērkami viena virziena (directional) snovborda dēļi, kas paredzēti ātrai un stabilai braukšanai lejā pa kalnu, kā arī divu virzienu (twin-tips) –triku veikšanai, kā arī drošākai braukšanai iesācējiem.

Drošība uz kalna

Latvijā ir ļoti mainīgi laikapstākļi, kas ietekmē sniega kvalitāti, tādēļ ir jānovērtē savas prasmes un braukšanas ātrums. Lielākā daļa negadījumu uz kalna notiek pašu slēpotāju vainas dēļ. Izplatīts negadījumu cēlonis ir tas, ka slēpotāji vai nu nezina, vai neievēro pamatnoteikumu – atbildīgais ir tas, kurš brauc no aizmugures, un viņam ir jāizvēlas tāda trajektorija un ātrums, lai neuztriektos pa priekšu braucošajam slēpotājam. Viens no niķiem,  kas raksturīgs snovborda braucējiem, ir sēdēšana uz kalna, kas traucē tiem, kas brauc lejā pa kalnu. Otrs svarīgais nerakstītais likums ir ievērot rindu uz pacēlāju, kas attiecas arī uz maziem bērniem, kuri, šķiet, vienmēr un visiem grib skriet pa priekšu -  arī gados jaunajiem snovotājiem ir jāstāv rindā un jāgaida sava kārta tāpat kā pārējiem.

Braukšanas iespējas

Jūsu izvēlei tepat Latvijā daudzi kalni ar snovošanas trasēm. Milzkalna ar iesācēju kalniņu un snovparku ar platiem un ērtiem tramplīniem; iecienītie Žagarkalns un Ozolkalns; Reiņa trases snovborda kalns vai Egļu kalns Daugavpils novadā. Ja jūsu draugs jau kopš rudens runā par kopīgu snovošanu, uzdāviniet viņam trases dāvanu karti un kopā izbaudiet fantastisku ziemas dienu. Ja snovot iepatiksies, vislabāko inventāru iesācējiem un prasmīgiem snoveriem, meklējiet 220.lv.

Lasi vēl