Viens no lielākajiem sasniegumiem ortopēdijā ir gūžas un ceļa locītavu endoprotezēšana. Šīs operācijas ar labiem rezultātiem veic arī Ventspils traumatologi – ortopēdi Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā.

Trīs galvenās slimības, kuru gadījumā jāprotezē locītavas ir osteoartroze, reimatoidālais poliartrīts un iedzimtas locītavas patoloģijas. Progresējot slimībām pacientam parādās pastāvīgas sāpes, rezultātā vairs nav iespējams pārvietoties bez spieķa vai kruķiem, nereti cilvēks ir spiests izmantot ratiņkrēslu vai pat palikt uz gultas. Pati no sevis slimība nepāriet, kļūst arvien sliktāk un sāpes tikai palielinās.

Pateicoties locītavu endoprotezēšanai cilvēks var atgūt dzīves kvalitāti. Protams, arī pašam pacientam pēcoperācijas atveseļošanās periodā ir jāiegulda darbs. Jau no pirmajām dienām pēc operācijas ir jāveic dažādi vingrinājumi, kurus ierāda slimnīcas fizioterapeits.

Endoprotezēšanas operācijas pārsvarā nepieciešamas vidēja un vecāka gadu gājuma pacientiem. Varam būt gandarīti, ka ventspilniekiem, kā arī citiem Latvijas iedzīvotājiem šīs operācijas ir pieejamas uz vietas Ventspilī un viņiem nav jādodas uz Rīgu, kas būtu saistīts ar papildus laiku un izdevumiem.

Operācijas gadījumā pacientam ir jāsedz valsts noteiktā pacienta iemaksa Ls 9,5 par gultas dienu (sākot no 2.dienas) un Ls 30 par operāciju. Pārējās operācijas izmaksas sedz valsts.

Gaidīšanas laiks uz endoprotezēšanas operāciju ir aptuveni divi mēneši. Lai pacients nokļūtu uz operāciju, viņam nepieciešama traumatologa - ortopēda konsultācija un slēdziens, kas nozīmēs nepieciešamos izmeklējumus (slimās locītavas Rtg izmeklējums, pilna asins aina, bioķīmiskās analīzes, koagulogramma u.c.) un citu iesaistīto ārstu speciālistu konsultācijas (anesteziologs, kardiologs, internists), ko var veikt attiecīgajās ambulatorajās ārstniecības iestādēs, kur ir šo speciālistu pieņemšana.

Nepietiekamā valsts veselības aprūpes finansējuma apstākļos operāciju skaits ir ierobežots un lielo locītavu endoprotezēšanas operāciju nepieciešamību un steidzamību var noteikt medicīnas profesionāļi, katru gadījumu izskatot individuāli. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: