Lai arī radiācijas drošības speciālisti un zinātnieki uzskata, ka Eiropas Savienībai briesmas nedraud, ieviesti visstingrākie pasākumi, kas garantē vecās pasaules, tai skaitā arī Latvijas, iedzīvotāju aizsardzību pret iespējamo Japānas redioaktīvitātes importu.

Kopš zemestrīces un tās izraisītā cunami Japānā pagājušas gandrīz divas nedēļas. Tomēr katra diena nes arvien jaunas un jaunas ziņas ne tikai par bojā gājušo Japānas iedzīvotāju skaitu, bet arī paaugstinātu radiāciju atomelektrostacijas Fukušima tuvākā un tālākā apkārtnē.

Uztraucoties par savu un savu bērnu drošību, jautājums, vai aptuveni 10 tūkstošu kilometru attālums no Japānas ir nepārvarams šķērslis radioaktīvo daļiņu nokļūšanai  Latvijā, aktualitāti nezaudē. «No Japānas līdz Latvijai ir pārāk liels attālums, radioaktīvie izmeši nav nonākuši atmosfēras augšējos slāņos, tāpēc to iedarbība ir lokāla,» skaidro Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra direktora vietnieks Jāzeps Malnačs.

15 monitoringa stacijās, kas kontrolē radiācijas līmeni mūsu valstī, izmaiņas rādījumos nav konstatētas. Arī radiācija, kas fiksēta Japānas piekrastes ūdeņos, pasaules okeānam nav bīstama, tā izkliedēsies nemanāmi, neapdraudot vidi tālākos apvidos, ir pārliecināts Malnačs. Ventspils brīvostā kuģi no tālās austrumu zemes līdz šim nav ienākuši un arī turpmāk nav plānoti. Brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis spriež, ka paaugstināts radiācijas līmenis varētu būt vienīgi Japānas tuvumā ņemtiem balasta ūdeņiem. Taču, kāpēc jūrniekiem būtu jāriskē pašiem ar savu veselību? Viņi noteikti balastu ņemtu tīros ūdeņos, spriež Sarmulis.

Lai novērstu iespējamo radioaktīvo produktu un dzeramā ūdens nonākšanu Eiropas savienības (ES) valstīs, tai skaitā Latvijā, Eiropas Komisija rekomendē atbildīgajiem dienestiem ņemt paraugus augu un dzīvnieku izcelsmes pārtikai un barībai, jo īpaši zivīm no Japānas, lai analizētu radioaktīvo piesārņojumu – dažādu radionuklīdu un izotopu daudzumu.

Visi sūtījumi jāaiztur uz ES ārējās robežas, līdz būs zināmi testēšanas rezultāti. Pārtikas un veterinārā dienesta Ziemeļkurzemes pārvaldes vadītājs Ivars Koloda uzskata, ka Latvijā cilvēki var justies droši, jo, ja pēc produktu laboratoriskās testēšanas tiks konstatēts pārsniegts maksimāli pieļaujamais radioaktīvā piesārņojuma līmenis, PVD, izmantojot Ātro brīdināšanas sistēmu pārtikai un barībai, ziņos Eiropas Komisijai, tādējādi brīdinot citas ES dalībvalstis par piesārņotajiem produktiem.

Avarējušās Fukušimas AES apkārtnē reģistrēts paaugstināts radiācijas fons – no 3,7 līdz četriem mikrozīvertiem stundā. Kaitīgi radioaktīvie elementi atklāti arī vairāk nekā 200 kilometru attālumā esošās Tokijas gaisā, Fukušimas dzeramajā ūdenī un šajā reģionā ražotajos pārtikas produktos, taču to devas pagaidām nav bīstamas cilvēku veselībai. Radiācija pirmdien konstatēta arī jūrā AES apkārtnē. Japānas piekrastes ūdeņos zinātnieki atklājuši radioaktīvo jodu, kura koncentrācija pieļaujamo normu pārsniedz 126,7 reizes, bet cēzija – 24,8 reizes.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: