Aizvadīts jaunās apkures sezonas pirmais mēnesis, un, neskatoties uz situāciju, ka daudzviet Latvijā krasi palielinājušies siltumenerģijas tarifi un attiecīgi arī pieaugusi maksa par apkuri, ventspilnieki nav izjutuši centralizētās siltumapgādes pakalpojumu sadārdzinājumu.

Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, oktobrī vidējā āra gaisa temperatūra Ventspilī sasniedza +10,8oC, kas bija par 0,7 grādiem augstāka nekā pagājušā gada oktobrī. Saskaņā ar pašvaldības SIA Ventspils siltums apkopotajiem datiem aizvadītajā mēnesī kopējais siltumenerģijas patēriņš sasniedzis 8347 MWh, kas attiecībā pret pagājušā gada oktobra patēriņu ir par 17,53% mazāk.

Lai arī uzņēmums Ventspils siltums saviem klientiem siltuma megavatstundu pārdod par vienu un to pašu cenu – 54,90 eiro, kas ir nemainīga kopš 2017. gada marta, kopējais saražotais siltumenerģijas daudzums neatspoguļo katras dzīvojamās ēkas siltuma patēriņu, jo to ietekmē gan ēkas siltumnoturība un individuālajos siltumpunktos ieregulētais režīms apkures un karstā ūdens sagatavošanai, gan arī mājas iedzīvotāju paradumi.

Ir vairāki nosacījumi, kurus ievērojot ikdienā iespējams samazināt siltumenerģijas patēriņu:

  • samazinot iekštelpu temperatūru par 1 grādu, apkurei nepieciešamais enerģijas daudzums samazinās par 5%;

  • lai uzturētu telpā normālu siltuma cirkulāciju, nevajadzētu radiatorus aizsegt ar bieziem aizkariem vai mēbelēm;

  • noblīvējot logus un durvis, tiek samazināta aukstā gaisa iekļūšana telpā;

  • apkures sezonā noteikti nepieciešama telpu vēdināšana, taču tai jābūt efektīvai. Telpas jāvēdina īsu brīdi, bet intensīvi, atverot pilnībā logu vaļā, lai telpā ieplūstu maksimāli daudz svaiga gaisa, bet tajā pat laikā – neatdzesējot telpu;

  • bez vajadzības nevajadzētu turēt atvērtas ārdurvis vai logus koplietošanas telpās.

Vēlamies atgādināt, ka visās daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkās, kas pieslēgtas pilsētas centralizētās siltumapgādes sistēmai, ir uzstādīta telemetrijas sistēma, kas ļauj tiešsaistē arī māju apsaimniekotājiem sekot līdzi viņu pārvaldībā esošo ēku siltuma patēriņam.

Ik mēnesi kopējais ēkā patērētais siltumenerģijas daudzums tiek norādīts arī klientiem nosūtītajos rēķinos. Detalizētu informāciju par katras dzīvojamās ēkas siltumenerģijas patēriņu iespējams aplūkot uzņēmuma mājaslapā www.ventspilssiltums.lv sadaļā e-pakalpojumi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: