Piektdien 82 gadu vecumā mūžībā devies ilggadējais Latvijas basketbola treneris Armands Krauliņš, kurš daudzus gadus bija saistīts arī ar Ventspils basketbolu.

Savu trenera karjeru Krauliņš sāka tieši kā sieviešu komandu treneris. Rīgas Lokomotīve basketbolistes viņa vadībā 1972. gadā kļuva par Latvijas čempionēm. 1974. gadā Krauliņš kļuva par Latvijas spēcīgākās vīriešu komandas VEF galveno treneri. Vēlāk viņš bija arī Taškentas Universitāte vienības vadītājs, trenējis Maskavas Dinamo, Rīgas ASK, kā arī strādāja par treneri Irākā un Kolumbijā.

1991. gadā Krauliņš atgriezās Latvijā un kļuva par VEF galveno treneri. Pēc tam Latvijas basketbola līgā (LBL) viņš vadīja Brocēnu un SWH/"Brocēnu komandas, palīdzot tām trīs reizes kļūt par Latvijas čempionēm. 1995. gadā viņš piekrita trenēt Ukrainas klubu Doneckas Šahtjor, bet 1997. gadā Krauliņš tika iecelts par Ventspils galveno treneri.

2000. gadā Ventspils Krauliņa vadībā pirmo reizi kļuva par Latvijas čempioniem. Nākamajā LBL čempionātā atkal uzvarēja Ventspils, bet Krauliņš pēc šā panākuma aizgāja no galvenā trenera amata, uzticot to Kārlim Muižniekam. Tomēr treneris turpināja strādāt Ventspils basketbolā, rūpējoties par jaunajiem spēlētājiem, arī kļūstot par kluba goda treneri un turpinot konsultēt trenerus. 2010. gadā sezonas noslēgumā pēc tam kad klubs pārtrauca līguma attiecības ar galveno treneri Silvano Poropatu, Krauliņš devās palīgā tā brīža Ventspils trenerim Guntim Endzelim Latvijas čempionāta bronzas sērijā. Ventspils komandas sistēmā viņš strādāja līdz 2011. gadam.

1992. un 1993. gadā Krauliņš pirmo reizi tika iecelts par Latvijas vīriešu izlases galveno treneri. 1999.gadā viņš atkal kļuva par Latvijas izlases treneri un vadīja to līdz pat 2003.gada septembrim, atkāpjoties pēc Eiropas čempionāta finālturnīra.

2004. gadā Krauliņš kļuva par Latvijas sieviešu izlases galveno treneri, tomēr 2005. gada vasarā no amata atkāpās pāris mēnešus pirms Eiropas čempionāta finālturnīra. 2005. gadā trīs mēnešus Krauliņš vadīja Maskavas Dinamo sieviešu komandu, kā arī pusi sezonas – Kurskas Dinamo vienību. Vēlāk Krauliņš kļuva par Cēsu sieviešu komandas galveno treneri un 2013.gadā aizveda to līdz Latvijas čempiontitulam.

Latvijas izlase Krauliņa vadībā aizvadīja 107 spēles - rekords, kuru nesen pārspēja viņa audzēknis Ainars Bagatskis. Krauliņš vairākas spēles aizvadīja arī PSRS izlases galvenā trenera statusā un PSRS otrās izlases vadītāja amatā. Armandam Krauliņam par nopelniem Latvijas basketbola labā pasniegts Triju Zvaigžņu ordenis.

Ventas Balss izsaka visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem...

Lasi vēl