Ķīnas Tautas Republikas Komunistiskās partijas ministrs atzīst Ventspili par investoriem pievilcīgu un sola to rekomendēt ķīniešu uzņēmējiem.

Fotogrāfijas no Ķinas pārstāvju vizītes Ventspilī.

Ķīnas Tautas Republikas Komunistiskās partijas Starptautisko sakaru departamenta vadītājs Vans Dzjažujs (Wang Jiarui) pirms vizītes Ventspilī tikās arī ar Saeimas priekšsēdētāja biedru Gundaru Daudzi. Sarunas laikā Daudze akcentēja Latvijas atvērtību un labvēlīgos nosacījumus ārvalstu investīciju piesaistei, kā arī iespējas uzņēmējdarbībai speciālajās ekonomiskajās zonās.

«Latvijai ir liela pieredze tranzīta un loģistikas pakalpojumu sniegšanā, kā arī izdevīgs ģeogrāfiskais novietojums, kas ļauj mūsu valstij būt par vārtiem starp Āziju un Rietumeiropu,» iezīmējot potenciālos sadarbības virzienus, atzina Daudze. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja biedrs pauda gandarījumu par to, ka augstais viesis apmeklēs Ventspili.

Arī Vans Dzjažujs apliecināja, ka jau pirms ierašanās Ventspilī dzirdējis atzinīgus vārdus par pilsētas attīstību un ostu. Pēc tikšanās ar Ventspils pašvaldības pārstāvjiem un brīvostas vadību viņam tapis skaidrs, ka pilsētā izveidota investoriem pievilcīga vide, īpaši atzīmējot ostas izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu un izdevīgos tranzīta ceļus uz Eiropas valstīm.

Ventspils domes priekšsēdētājs un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, sveicot Ķīnas delegāciju Ventspils brīvostā, apliecināja pilsētas lielo interesi sadarboties ar Ķīnu, informējot, ka brīvostai jau ir sadarbības līgumi ar divām Ķīnas ostām un ilgu laiku bijis arī savs pārstāvis Ķīnā. Viesi izrādīja lielu interesi par speciālās ekonomiskās zonas nodokļu sistēmu un investīciju politiku.

Jautāts, vai šī vizīte būs turpinājums ciešākai sadarbībai starp Ķīnu un Ventspils ostu, Vans Dzjažujs apliecināja, ka noteikti rekomendēs to savas valsts uzņēmējiem, «taču sarunu turpinājums nav atkarīgs no manis personīgi, bet no mūsu valsts uzņēmējiem». Savukārt jautājumā par to, ko Latvijas politiķiem ekonomikas attīstības plānošanā vajadzētu mācīties no Ķīnas kolēģiem (valstī arī turpmākajos gados tiek prognozēta milzu izaugsme), Ķīnas oficiālā amatpersona bija diplomātiska, atbildot, ka šim «mācību procesam jābūt abpusējam».

Viesojoties Latvijā, Vans Dzjažujs pauda cerību, ka Ķīnas un Latvijas tirdzniecības apgrozījums turpinās pieaugt, un apstiprināja, ka Latvija ir politiski stabila un Ķīnai draudzīga valsts, kas ir labs priekšnoteikums Ķīnas uzņēmēju investīciju piesaistei. Tāpat Ķīnas Komunistiskās partijas ministrs apliecināja savas valsts ieinteresētību Latvijas izstrādājumu eksporta palielināšanā, lai līdzsvarotu abu valstu tirdzniecības apgrozījumu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: