Mazajam biznesam attīstīties Latvijā ir teju neiespējami. Tik pesimistiski vakardienu sagaidīja kādreiz veiksmīgās viesu mājas Mazajā Puķu ielā īpašnieki. Viņu ģimenes īpašums ir nonācis izsolē.

Aktuālā informācija liecina, ka 17. janvārī, bija pēdējā diena, kad varēja iesniegt pieteikumu nekustamā īpašuma Mazajā Puķu ielā 4/6 e-izsolē. Šis īpašums, kā norādīts izsoles informācijā, pieder Ievai Frejai. Piedzinējs – hipotekārais kreditors – SEB banka. Nekustamais īpašums sastāv no zemes gabala (kopējā platība 776 m2) un dzīvojamās ēkas (326,7 m2). Izsoles sākums – 2021. gada 28. decembrī, noslēgums – šā gada 27. janvāris. Izsole notiek Ūdens ielā 15, Ventspilī, zvērinātās tiesu izpildītājas Ilzes Zēbergas prakses vietā.

Norādītajā adresē Mazajā Puķu ielā ilgus gadus atradās brīvdienu viesu māja Mazais. Par to, ka vēl pirms vairākiem gadiem šis bizness ritēja pietiekami veiksmīgi, liecina ekspertu un pilsētas vadības atzinības. Piemēram, 2016. gadā naktsmītņu uzņēmumu konkursā viesu māja Mazais ieguva 2. vietu savā kategorijā. Tomēr problēmas ar viesu biznesu Mazajā Puķu ielā aizsākās ne šogad un ne iepriekšējā gadā. Nekustamais īpašums izlikts pārdošanā sludinājumu portālā ss.lv jau vismaz kopš 2018. gada. Tajā un nākamajā gadā nams tika tirgots par 220 000 eiro, tagad tā cena ir 200 000 eiro. Nekustamā īpašuma saimnieces pārstāvis un dzīvesbiedrs, sazinoties ar redakciju, pastāstīja, ka šajos gados par nekustamā īpašuma iegādi interesējušies vien daži cilvēki.

Izsolē izliktais nekustamais īpašums novērtēts 92 500 eiro apmērā. Tāda pati ir pārdodamā objekta sākumcena ar augšupejošu soli 5000 eiro. Nekustamā īpašuma pārstāvis tādu cenu uzskata par neadekvāti zemu, un, ja jaunais īpašnieks iegādāsies nekustamo īpašumu izsolē par sākotnējo cenu vai pat nedaudz dārgāk, tad tas praktiski nozīmēs – par sviestmaizi. Nekustamā īpašuma saimniekiem ir grūti šķirties no sava īpašuma, kuru Ieva Freija ieguva mantojumā un kurā tika ieguldītas lielas investīcijas. Sākumā ģimene dzīvoja mantotajā mājā, bet pēc tam pārbūvēja to par viesu māju un nodarbojās ar šo biznesu aptuveni 18 gadus. «Bijām vieni no pirmajiem uzņēmējiem pilsētā, kas atvēra viesu māju. Mūsu viesu māja bija ceturtā vai piektā pēc skaita Ventspilī,» stāsta īpašnieces pārstāvis. Un, lai arī šis bizness mūsu apstākļos nekad nav bijis viegls, ģimenes uzņēmumam izdevās diezgan ilgi noturēt veiksmīgu saimniekošanu, pateicoties citiem biznesa virzieniem. Ar bankas pretimnākšanu smagi, bet tomēr izdevās pārvarēt 2007.–2008. gada ekonomisko krīzi.

Vēlāk, pēc neveiksmīgu apstākļu sakritības, ģimenes biznesa nozares nobruka viena pēc otras. Pēc tam arī banka pārstāja būt pretimnākoša uzņēmējiem. «Ņemot vērā pašreizējo nodokļu politiku valstī un banku attieksmi, mazajām biznesam cerības stariņa vairs nav,» saka sarunas biedrs. Pēdējos gadus vēl pievienojusies arī kovidkrīze, lai gan to uzņēmējs neuzskata par galveno iemeslu biznesa sabrukumam.

Pēdējos divus gadus viesu nams Mazais darbojās tikai vasarā. «Aizpagājušajā vasarā tūristu bija pietiekami. Savukārt pagājušajā vasarā lielākā daļa viesu, lietuviešus ieskaitot, dzīvoja nevis viesu mājās, bet dzīvokļos,» saka uzņēmējs un viesu mājas īpašnieces vīrs.

Kovida otrajā vilnī viesu mājas īpašnieki iesniedza pieteikumu valsts atbalsta saņemšanai kā no kovidkrīzes sekām cietis uzņēmums. «Sākumā saņēmām atbalstu, bet pēc tam mums atteica. Valsts ieņēmumu dienests motivēja atteikumu tādējādi, ka mēs varam vēl kaut ko darīt savā mājā. Nezinu, ko viņi ar to bija domājuši – lopu kautuvi atvērt vai vēl kaut ko,» sarkastiski nosaka uzņēmējs.

Dažādos interneta portālos visu māja Mazais Ventspilī, Mazajā Puķu ielā 4/6 joprojām piedāvā sešu labiekārtotu viesu numuriņu pakalpojumus, no kuriem viens ir luksusa ar terasi. Tomēr tā īpašnieki sevi vairs nesaista ar šo biznesu. «Esam samierinājušies ar sava īpašuma zaudēšanu un pieņēmuši to kā realitāti. Māju vajadzēs izdzēst no atmiņas,» ar rūgtumu nosaka īpašuma saimnieces pārstāvis. Iespējams, drīzumā mājai uzradīsies jauns saimnieks. Pašreizēji mājas īpašnieki novēl viņam veiksmi, bet paši domā par došanos prom no šīs valsts.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -3
    sranskis 20.01.2022, 21:46:30

    A varbūt valsts atteica palīdzību tāpēc, ka bija- ir nodokļu parādi jau stipri ilgu laiku?

  • -3
    Renars Z 20.01.2022, 22:46:41

    Starpcitu, Ventspilī vēl vienu viesu māju pārdod. Par 1 mil.

  • -2
    sranskis 20.01.2022, 22:56:47

    Gribēt jau var arī 2 miljonus!:)

  • 0
    ventspilnieks 36,7 20.01.2022, 23:04:16

    Booking'ā apskatīju - patīkami, gaiši. Domāju, ka ne tikai dzīvokļi izkonkurē cenā, bet arī pašvaldības mitekļi. Vai nu jādempingo, lai ir viesi un ēka nesabrūk, vai jāmet miers kā šajā gadījumā. Te brauc 2 mēnešus gadā un ne tie bagātākie, tā kā 18 gadu laikā to vajadzēja saprast.

  • -4
    yolo 21.01.2022, 07:34:58

    Cik Jums ir pieredze šajā sfērā?

  • -3
    Andris Sniegs 21.01.2022, 09:54:29

    Es nezinu vai cilvēki (kas kādreiz bijuši kādā citā viesu namā/viesnīcā) gribētu palikt šajā viesu namā, ja par tādu pašu cenu var dabūt vietu modernā viesnīcā/viesu namā. Piemēram, Marbella Rezidence Sinagogas ielā.
    Šajā viesu namā numuriņi izskatās kā no 90 gadiem! Aizkari, mēbeles, flīzes vannas istabās utt.. viss kā no 90. gadiem!

  • 0
    Brīvā Latvija 22.01.2022, 10:52:27

    Ventspils Naftas vadībai, savulaik, viesu māja šķita laba.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: