Ventspils Reģionālā vides pārvalde nesaskata problēmas un apdraudējumu videi šovasar plānotajai dienvidkorejiešu filmas "My Way" ("Mans ceļš") uzņemšanai blakus Jūrkalnes stāvkrastam - pļavā, kas atrodas jūras krasta kāpu aizsargjoslā.

Pērn veiktais sākotnējais ietekmes uz vidi novērtējums ir filmas uzņemšanai un ar to saistītajiem sagatavošanas darbiem labvēlīgs, informē Ventspils Reģionālās vides pārvaldes direktore Ingūna Pļaviņa.

"Ir panākti labākie risinājumi, un problēmām nevajadzētu būt," atzina Pļaviņa. Pēc filmēšanas beigām pļavā izraktās tranšejas tiks atkal aizbērtas. Ventspils Reģionālā vides pārvalde izvirzījusi nosacījumus, kas jāievēro, piemēram, saistībā ar filmēšanas grupas un tehnikas piekļūšanu filmēšanas vietai.

Pļavā, kur notiks filmēšana, nav arī nekādu biotopu un aizsargājamo augu.

Lai gan zemes gabals blakus Jūrkalnes stāvkrastam atrodas krastu kāpu aizsargjoslā, tās nav kāpas, bet gan pļava. Zem augsnes kārtas ir māls, bet kāpu tur nav, skaidro arī krasta erozijas speciālists profesors Guntis Eberhards, kurš devis labvēlīgu eksperta slēdzienu saistībā ar filmēšanu Jūrkalnē.

Savukārt filmēšanas vajadzībām tranšejas tiek raktas salīdzinoši tālu no kraujas malas. Arī masu skatu dalībnieku kāpšana vismaz 15 metrus augstajā stāvkrastā tam nenodarīs ļaunumu, jo šim mērķim tiks izmantotas kāpnes, skaidroja Eberhards, piebilstot, ka uz pašas kraujas malas arī neviens nekāps.

Viņš akcentēja, ka, rokot tranšejas, augsnes un māla kārtas tiks bērtas atsevišķi un pēc filmēšanas beigām tās tiks pareizi aizbērtas. "Rudenī tur jau augs zālīte," piebilda Eberhards.

Jau ziņots, ka Dienvidkorejas filmas "My Way" autori ar Ventspils novada domes priekšsēdētāja 1.vietnieku investīciju un attīstības jautājumos Māri Dadzi (JL/PS) noslēguši sadarbības līgumu par atļauju filmēt šīs filmas skatus Dadzim piederošā pusotru līdz divus hektārus lielā pļavā līdzās Jūrkalnes stāvkrastam Ventspils novadā.

Kā pastāstīja Dadzis, filmēšana Jūrkalnē paredzēta šī gada maijā un jūnijā un tās vajadzībām ir plānots izrakt vairākas ierakumu līnijas. Tā kā zemes gabals atrodas līdzās stāvkrastam, rakšanas darbi ir saskaņoti ar visām vides institūcijām, un tos uzrauga piekrastes pētnieks Eberhards.

Jūrkalnē plānots uzņemt filmas nobeiguma ainas, kurās attēlota sabiedroto izcelšanās Normandijā Otrā pasaules kara laikā. Vietu, kas līdzinātos Normandijai, filmas veidotāji meklējuši vairākās valstīs un par piemērotāko atzinuši tieši Jūrkalni.

Kā žurnālistiem iepriekš stāstīja filmas izpildproducents Miungs Čans Kangs, filmas veidotāji astoņu mēnešu laikā pabijuši 11 dažādās valstīs, to vidū Bulgārijā, Vācijā, Polijā, Serbijā, Horvātijā, Lietuvā un citviet, lai izvēlētos piemērotāko filmēšanas vietu

Normandijas skatiem, un tieši Latvija ar savu skaisto dabu un brīnišķīgo Baltijas jūras piekrasti perfekti atbilda filmas veidotāju iecerei par Normandijas ainām.

Par vērienīgās Āzijas filmas uzņemšanas vietām kļūs arī Rīga, kas pārvērtīsies 1944.gada Berlīnē, un kino ciematiņš "Cinevilla", kas šajā filmā pārtaps par krievu ciematu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: