Dažiem Saeimas deputātiem šķiet, ka Ventspilī ir pārāk liela kārtība, kas norāda uz lieku naudu. Ventspilij ar savu naudu esot jādalās ar citiem.

Sociālajā tīklā facebook.com lielu popularitāti un simtiem komentāru izpelnījies kāds video fragments no E-Saeimas sēdes, kurā mūsu gudrākie prāti debatēs uzstājās par pašvaldību reformu. Video redzams, cik savdabīgus argumentus debatēs minēja Jauno konservatīvo partiju (JKP) pārstāvošais koalīcijas deputāts Jānis Butāns, diskutējot par potenciālo Ventspils novada/pilsētas likvidāciju.

Debašu ievadā Butāns norādīja, ka Ventspils ir ļoti spēcīgs reģiona ekonomiskais vilcējspēks, tikmēr lauku teritorijas apkārt Ventspilij ir visai mazapdzīvotas. Tāpēc, viņaprāt, būtu labāk, ja abas pašvaldības apvienotu. «Citādi sanāk tāds liels kontrasts – braucot cauri novadam, liekas, ka tā teritorija ir tāda mazapdzīvota, vienkārša lauku teritorija, bet, iebraucot Ventspilī, īsti nevar atrast kur piesieties, jo viss ir nospodrināts un spīdīgs, nobruģēts ar bruģi, kas ražots, cik noprotu, vietējā ražotnē. Viss ir nokrāsots, viss ir nomazgāts, aplaistīts un kārtīgs. Liekas, ka tās naudas ir tik daudz, ka viņu īsti nav kur likt. Un būtu labi, ja daļa šīs naudas tomēr aizietu uz šo Ventspils pārējo novadu. Manuprāt, šie lauku iedzīvotāji būtu tikai ieguvēji, ja Ventspils ar savu naudu varētu padalīties,» Saeimas sēdē sacīja Butāns.

Facebook.com lietotāji par Butāna izteiktajiem vārdiem epitetus nežēlo. Daudziem viņa teiktais atgādina komunisma laika pārvaldības principus. Arī Maritai Saeimas deputāta arguments «izskatās, ka viņiem ir daudz naudas» asociējas ar PSRS laiku ideoloģiju. Bet Sandrim nāk prātā anekdote par dekabrista mazmeitas sarunu ar proletārieti revolucionāru. Meitene brīnījās, ka jaunā kārtība paredz likvidēt bagātos kā šķiru, jo viņas vectēvs cīnījās par to, lai nebūtu nabagu.

Ingai skumjākais šķiet tas, ka būtiski lēmumi tiek pieņemti uz liekas, ka pamata. «Mēs visi zinām, ka arī Ventspilī IR kur piesieties, IR vietas, kas ļoti gaida iespēju tapt sakārtotām, bet te cilvēks izbrauc cauri Ventspils novada mežiem, ierauga bruģi, un viņam liekas, ka šāds empīrisks pētījums ir pietiekams, lai uz tā bāzes plānotu attīstību,» neizpratni pauž Inga. Arī Guntis šausminās, ka mūsu interešu pārstāvji valsts varā runā pamatskolas pilsētnieka domāšanas līmenī.

«Tas cilvēks pats dzird, ko runā? Tātad, ja pilsētā rūpējas par to, lai tā būtu sakopta, tas nozīmē, ka tai ir par daudz naudas. Sāk vēl ar muļķībām nodarboties, sāk pilsētu kopt,» komentē Inese. Gunta piebilst: «Tai vietā, lai ar gandarījumu izteiktu komplimentu sakārtotajai Ventspilij, valdības politiķis ar skaudību un cinismu parādīja savu zemo morāles līmeni... Nožēlojams fakts...»

Savukārt komentētājs Ģirts secina: «Ja rūpējies par pilsētu, kā Rīgā to dara, tad viss ir slikti. Ja rūpējies par pilsētu, kā Ventspilī to dara, tad atkal viss ir slikti. Laikam ir kaut kādi normatīvi, cik sakārtota drīkst būt pilsēta. Ja paliek pāri nauda, tad tā jāiedod citiem.» Savukārt Andrim šķiet interesanti, cik laika Butānam vajadzētu, lai Ventspils kļūtu par Latvijas nesakoptāko vidi, ja viņš tiktu pilsētas mēra amatā. Viņam ir versija, ka ar pieciem gadiem Butānam pietiktu.

Jāpiebilst, ka Jānis Butāns ir ne tikai Saeimas deputāts, bet arī otra augstākā amatpersona Satiksmes ministrijā – parlamentārais sekretārs.

Lasi vēl

Komentāri (21)

  • -6
    Lolibu 16.06.2020, 15:43:25

    Šis ir tiešām ģeniāli! Mums ir fantastiski gudri deputāti...

  • -8
    Neue.Ordnung 16.06.2020, 17:08:03

    Piesieties būtu gan kur-saistībā ar nelikumīgām darbībām A. Lembergs tika apsūdzēts vairākos kriminālnoziegumos un kopš 2007. gada ar ģenerālprokurora un tiesas lēmumu viņam ir liegts pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus.
    Vai tas tiek ievērots?
    Mazais imperators joprojām tronī...

  • -5
    Pipars 16.06.2020, 21:07:54

    Tas tak normāli pie šīs valdīšanas.
    Ne viš vienīgais,Saeimā arī pāris atbildīgus amatus ieņemoši deputāti apsūdzēti noziegumos,budžeta komisiju vada deputats,kas palīdzēja izšeptēt banku.
    Valstī viss ir kārtībā!:)))

  • -8
    Katja 17.06.2020, 08:21:27

    Mūsu valstī darbojas nevainīguma prezumpcija - kamēr nav pierādīts, ka esi vainīgs, tu esi nevainīgs. Jā, ir visādas apsūdzības, bet cik lietas viņš jau ir uzvarējis un šī pēdējā velkas tik ilgi tāpēc, ka nav ko pierādīt.

    un par tiesas liegumu - liegums (kā jau rakstīji) ir pildīt amata pienākumus, nevis ieņemt amatu vai pildīt citus amatus, piem., komisijās.

  • -8
    Oakland Athletics 16.06.2020, 17:48:31

    Lai Saeimas deputāti pastaigā, pa Ventspils vecpilsētas ielām un konstatēs, ka 30 - 40% ēkas ir grausti, vai dažas jau ir kārtīgā avārijas stāvoklī!!!

  • -2
    domāju 17.06.2020, 14:43:30

    varētu padomāt, ka tādas tās kļuva neatkarības gados...

  • -6
    sranskis 17.06.2020, 15:21:49

    Un kā tu domā, tas ir pašvaldības pēc?

  • -1
    Oakland Athletics 17.06.2020, 17:24:23

    to Sranskis: Nu paskatīsimies vispār pašvaldības projektus - Ūdens ielā nojauca vecus graustus un uztaisījuši ir daudzmiljonu projektus, kas šobrīd finansiāli ir nepavelkami, lai tos realizētu. Tai pašā laikā vecpilsētā caur to pašu štrunta ss.lv pārdod veselas mājas cenā no 50 000 - 70 000 eur, kas ir jānopērk un jāveic renovācija (daudz lētāk nekā paredzētie daudzmiljonu projekti Ūdens ielā, bet te jau laika ir tā lielākā problēma - vienā projektā ies cauri miljoni kamēr pērkot atjaunojamas ēkas prasa vien dažus simtus tūkstošus!!!

  • -1
    Būvniecības administratīvā inspekcija 19.06.2020, 09:00:40

    Ventspils pilsētas domes Būvniecības administratīvā inspekcija (turpmāk – BAI) informē, ka pašvaldībā ar mērķi stimulēt sliktā stāvoklī esošu būvju īpašniekus sakārtot tiem piederošos īpašumus tiek veikts nepārtraukts darbs gan ierosinot administratīvā pārkāpuma lietvedības par būvju neuzturēšanu kārtībā, gan uzdodot veikt pasākumus būvju sakārtošanai, gan šādām būvēm nosakot grausta statusu, vienlaikus palielinot tām nekustamā īpašuma nodokļa likmi līdz 3% no kadastrālās vērtības.
    Norādām, ka pakāpeniski tiek panākts, ka graustu īpašnieki sakārto vai nojauc tiem piederošos īpašumus. Piemēram, pēdējo gadu laikā būvju īpašnieki Ventspils vēsturiskā centra daļā ir atjaunojuši ēkas Kapteiņu ielā 15, Pils ielā 22, Pils ielā 57, Lielā ielā 11, Katoļu ielā 9, Sinagogas ielā 10, K.Valdemāra ielā 41, u.c., bet nojaukuši ēkas Ūdens ielā 4, Skroderu ielā 10, Pils ielā 37, Avotu ielā 25 u.c.

  • -1
    Būvniecības administratīvā inspekcija 19.06.2020, 09:03:13

    Vienlaikus arī pašvaldība, lai motivētu privātīpašniekus aktīvāk sakārtot tiem piederošās būves, ir iegādājusies vairākas sliktā stāvoklī esošas ēkas Ventspils vēsturiskā centra daļā ar mērķi tās atjaunot, rast tām turpmāku lietošanas mērķi vienlaikus izveidojot jaunas darba vietas Ventspils pilsētā. Šobrīd norit ēku Pils ielā 45 un Pils ielā 47, kā arī ēkas Kuldīgas ielā 4 atjaunošanas darbi. Pagājušajā gadā ir veikti ēku Tirgus ielā 5 un Skroderu ielā 13 konservācijas darbi, lai nodrošinātu, ka šo ēku konstrukcijas tiek saglabātas līdz tālāku ēku izmantošanas mērķu īstenošanai. Tāpat turpmāk tiek plānots atjaunot ēku Akmeņu ielā 5.
    BAI piekrīt, ka joprojām Ventspils vēsturiskā centra daļā ir ēkas, kurām nepieciešams veikt atjaunošanas darbus, bet kategoriski nepiekrīt komentārā paustajam neuzturēto ēku īpatsvara procentuālajam novērtējumam. Pienācīgi neuzturēto ēku īpatsvars viennozīmīgi ir ievērojami mazāks par 30-40% no kopējā ēku skaita Ventspils vēsturiskā centra daļā.

  • -1
    Būvniecības administratīvā inspekcija 19.06.2020, 09:03:40

    Izsakām pateicību tiem īpašniekiem, kuri uztur kārtībā sev piederošos īpašumus un savlaicīgi veic to atjaunošanas darbus.

  • -1
    ^^—^^ 19.06.2020, 13:37:14

    Saeimas deputāti pirmkām kārtām droši vien staigās pa Rīgu.. un ne tikai Rīgas vecpilsētu. Rīga pilna ar graustiem un bedrēm un visādiem citiem “feiliem”. Rīga nekad nebūs gatava. Toties attiecībā uz Ventspili – nedomāju, ka ir tik traki – jā, ir grausti, bet daudzi īpašumi ir arī sakārtoti. Cik saprotu, tad ar graustiem ir tā, ka pašvaldība neko tur īsti nevar padarīt – varbūt nav zināms kas un vai vispār ir īpašnieki, kā ar viņiem sazināties, ja tie ir emigrējuši kaut kur ārzemēs, un jebkurā gadījumā – tie visi ir privātīpašumi. Ja neskaita valsts īpašumā esošās vecās mūzikas skolas ēkas...

  • -8
    karlito 16.06.2020, 19:26:48

    Jā,kā teikt fasāde Ventspilij ir tīra,sakopta un smuka....bet kas lācītim vēderā....??Pirmkārt jau bezdarbs,kuru vadošie rūpīgi cenšas slēpt...

  • -3
    Meistars. 16.06.2020, 20:52:42

    Gandrīz vai Potjomkina sādža...

  • -7
    ^^—^^ 17.06.2020, 08:15:18

    To neviens neslēpj. lembergs šad tad preses konferencēs pastāsta. protams,ka bezdarbs sakarā ar covid ierobežujumiem šobrīd ir lielāks nekā parasti bijis šajā periodā.

  • -6
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 17.06.2020, 11:48:52

    Atbild Ekonomikas nodaļa:
    Ventspils pilsētas pašvaldība ir viena no retajām pašvaldībām Latvijā, kas katru nedēļu ziņo par bezdarba līmeni un brīvajām darba vietām.
    Šobrīd bezdarba līmenis ir 6,8%, kas palielinājies saistībā ar darbinieku skaita samazinājumu VA/S “Latvijas dzelzceļš”, kā arī saistībā ar ikgadējiem vasaras remontdarbiem uzņēmumos, kas darbojas zivrūpniecības jomā.

  • -6
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 17.06.2020, 11:49:10

    Saskaņā ar NVA datiem, Ventspilī uz 15. jūniju bija reģistrēta 241 aktuāla vakance 56 profesijās. No tām, piecas vakances, kam šonedēļ var vērst uzmanību ir:
    1. Ventspils augstskola –lektori un eksperti;
    2. Valsts policija – inspektori un kārtībnieki;
    3. SIA “Pilsbūve” – būvdarbu vadītājs;
    4. Ventspils pilsētas Izglītības pārvalde – metodiskā dienesta vadītāja/s, izglītības darba speciālists satura jautājumos;
    5. Ventspils brīvostas pārvalde – projektu vadītājs.
    Vairāk informācijas par bezdarba līmeni var atrast šeit - https://www.ventspils.lv/lat/ekonomika/191007-ventspili-bezdarba-limenis--6,8- un par vakancēm - https://www.ventspils.lv/lat/ekonomika/191016-ventspili-aktuala-241-vakance

  • -1
    Oakland Athletics 17.06.2020, 22:18:15

    to Ventspils pilsētas dome: Man ir viens konkrēts jautājums, ja jau Ventspils cenšas atdzīvināt vecpilsētu - kāpēc pašvaldība nevar, vai nevēlas iegādāties nekustamos īpašumus (veselas mājas) vecpilsētā, kas vizuāli bojā vecpilsētas tēlu un prasās pēc to restaurēšanas, lai vēlāk varētu veidot dzīvokļus kurus varētu piedāvāt zem pašvaldības pārvaldības - piemēram veicinot vajadzīgo cilvēku piesaistīšanu ar ģimenēm Ventspils pilsētā? Kā piemēru varu minēt, ka stāv pārdošanā par 30 000 eur nams Pils ielā 30.; Skolas ielā 6.; un vēl nesen bija pārdošanā divu, vai trīs stāvu ēka Ūdens ielā. Kur ir problēma?

  • -6
    Pipars 16.06.2020, 21:07:11

    Tas tak normāli pie šīs valdīšanas.
    Ne viš vienīgais,Saeimā arī pāris atbildīgus amatus ieņemoši deputāti apsūdzēti noziegumos,budžeta komisiju vada deputats,kas palīdzēja izšeptēt banku.
    Valstī viss ir kārtībā!:)))

  • -5
    karlito 17.06.2020, 11:28:09

    VB sludinājumu portāls pilns ar cilvēkiem ,kuri meklē darbu...pat gatavi uz jebkādu darbu,bet ari to pilsētā grūti atrast....

  • -8
    domāju 17.06.2020, 14:45:17

    Vispār jau vajadzētu iet uz nodarbinātības aģentūru

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: