Kā nekļūdīties un izvēlēties īsto ceļu dzīvē? Kā lai zina, ka iedomātā profesija atbilst priekšstatam? Atbildes uz šiem jautājumiem jauniešiem palīdz sniegt dalība Ēnu dienā.

Šogad Junior Achievement par ēnām reģistrējušies 9700 skolēnu dažādos uzņēmumos un iestādēs. Arī ventspilnieki vakar ēnoja gan dzimtajā pilsētā, gan Rīgā, piemēram, Saeimā, Ārlietu ministrijā, Eiropas kustībā Latvijā, Stradiņa Universitātes slimnīcā, Radio 101, Dailes un Nacionālajā teātrī u.c.

Ventspils domē bija 15 ēnas, no tām četras – Aivaram Lembergam, pa divām – Guntim Blumbergam un Didzim Ošeniekam, Ritai Ozoliņai un Ingrīdai Eklonei, pa vienai – Jānim Vītoliņam, Aldim Ābelem un Kasparam Vitenbergam.

Apskati fotogrāfijas!

11. klases skolniece Katrīna Sandere Ēnu dienā piedalās pirmoreiz. Viņa nākotnē domā studēt kādu medicīnas nozari, iespējams, tā varētu būt stomatoloģija vai fizioterapija. Klīnikas Zinta stomatoloģei Ievai Arājai-Depšei šī ir pirmā ēna, tādēļ abas ar Katrīnu ir līdzīgā situācijā. Jaunietei šķiet interesanti pabūt krēsla otrā pusē un vērot, kā un ko dara ārsts un medmāsa.

Daktere atzīst, ka tā ir laba iespēja gūt priekšstatu par iespējamo profesiju un pārliecināties, vai tas konkrēti viņam ir interesants.

Ventspils domes priekšsēdētāja 1. vietniekam Guntim Blumbergam vakar sekoja divas ēnas – 12. klases skolēns Ričards Ozols un devītklasniece Ingūna Ašnevica.

Lai gan lielākā dienas daļa viņiem pagāja, kopā ar Blumberga kungu piedaloties dažādās apspriedēs un komisijās, jaunieši atklāj, ka tas nebūt nav garlaicīgi. Ričards domā, ka tā ir lieliska iespēja – no iekšpuses pavērot domes darbu, jo pieļauj, nākotnē pats varētu iesaistīties politikā. Arī Blumberga kungs uzskata, ka jaunieši tādā veidā redz, kā reāli veidojas pilsēta.

Ventspilnieka, Saeimas priekšsēdētājas biedra Gundara Daudzes darbam sekoja četras "ēnas" – Anda Kreile un Ieva Čūriška no Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas 10. klases, Aleksis Korejevs no Pumpuru vidusskolas 12. klases un Krists Svārups no Ventspils 1. ģimnāzijas 12. klases.

Gundars Daudze ir gandarīts, ka interese par Saeimu ēnu dienās nemazinās, bet tikai pieaug. „Tas nozīmē, ka atvērtības princips, kas Saeimā tiek īstenots, ir pareizs un rada jauniešos interesi par parlamenta darbu. Šī Ēnu diena vēlreiz apliecina to, ka aug un veidojas politiskajos procesos ieinteresēta paaudze,” norāda Saeimas priekšsēdētājas biedrs.

Visām G. Daudzes "ēnām" bija iespēja būt klāt Juridiskās komisijas sēdē, piedalīties darba grupā, kas atbildīga par 21. augusta – Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas dienas – divdesmitgades svinību organizēšanu, iepazīties ar Saeimas Apmeklētāju un informācijas centra darbu, aplūkot Saeimas reprezentācijas telpas, kā arī uzzināt daudz jauna par parlamenta darbu un ikdienu.

Ventspilnieks, Ventspils 1.ģimnāzijas 12.klases audzēknis Krists Svārups norādīja, ka jaunums bijis, piemēram, tas, ka rutīnas darbs un diskusijas notiek komisijās, nevis Saeimas plenārsēžu zālē. „Bija priekšstats, ka visas sēdes Saeimā notiek lielajā zālē,” sacīja G.Daudzes "ēna".

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: