Pie daudzām privātmājām pagājušajā ziemā aizsala ūdensvadi, ja bargais sals pieturēsies ilgāku laiku, problēmas var sākties arī šoziem.

Pagaidām gan pilsētā ūdens aizsalumu problēma nav īpaši akutāla, jo šoziem atšķirībā no pagājušā gada ir biezs sniegs. Tomēr PSIA Ūdeka valdes priekšsēdētāju Edgaru Daugelis skaidro, ja stiprs sals puieturēsies kādas nedēļas divas, aizsalumu problēma var kļut aktuāla.

Tomēr iedzīvotāji paši var parūpēties, lai ūdensvada aizsalšanas risku mazinātu: «Pirmām kārtām ir jānosiltina mājas ievadi. Ja tie ir pasekli iebūvēti, tad vismaz jābūt sniegan virsū. Nedrīks būt atklātas tās vietas, kur ir mūsu komunikācijas. Ja runājam par būvēšanu, tad bieži vien cenšas ietaupīt līdzekļus un rakt seklas tranšejas, tad stipra sala laikā jārēķinās ar sekām,» skaidro Daugelis.

Lai izvairītos no cauruļvadu aizsalšanas, caurules būtu jāiebūvē vismaz 1,50 – 1,70 m dziļumā, savukārt kanalizācijas caurulēm ieteicamais iebūves dziļums to seklākajā vietā ir 80 cm. Ja šāds iebūves dziļums nav tehniski iespējams, tad caurules var izbūvēt arī seklāk, bet tad tās ieteicams siltināt.

Daugelis iesaka šobrīd netīrīt sniegu virs ūdensvadiem, kā arī akām, kurās ir ūdensskaitītāji. Tāpat varot atsūknēt arī ūdeni, kas sakrājies skaitītāju akās. Tautā zināma arī metode – uz nakti atstāt nedaudz vaļā krānu, lai ūdens plūsma neapstātos.

Pēc sinoptiķu prognozēm, aukstais laiks Latvijā pieturēsies gan šonedēļ, gan nākamās nedēļas sākumā. Gadījumos, kad ir ūdensvads ir aizsalis, iedzīvotāji aicināti vērsties pēc palīdzības Ūdekas dispečerdienestā pa tālr. 63661115.

Aizsalumu skaits Ventspilī

2011.g. – 10

2010. g. – 137

2008.g. – 29

2007.g. – 29

2006.g.– 66 

2005.g. – 64

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: