Pārventas katlumājā uzstādītais dūmgāzu kondensators pērn devis lielāku efektivitāti, nekā sākotnēji bija plānots. Neskatoties uz jau sasniegto siltumapgādes jomā, pašvaldības SIA Ventspils siltums arī šogad turpinās darbu siltuma ražošanas un pārvades efektivitātes uzlabošanā, kā arī pakalpojuma pieejamības pilnveidošanā.

Pagājušajā gadā Pārventas katlumājā, Talsu ielā 69, tika uzstādīts dūmgāzu kondensators, kas ir viens no attīstības posmiem siltumenerģijas ražošanas efektivitātes uzlabošanai. Dūmgāzu kondensatora būvniecība tika pabeigta pagājušā gada martā, bet ekspluatācijā objektu nodeva aizvadītā gada 26. jūlijā. Līdz ar to pagājušās apkures sezonas mēnešos martā un aprīlī dūmgāzu kondensators darbojās testa režīmā, bet jau novembrī un decembrī tas strādāja ar pilnu jaudu.

Dūmgāzu kondensatora uzstādīšana Pārventas katlumājā devusi iespēju maksimāli efektīvi izmantot siltumu, kas rodas šķeldas sadegšanas procesā. Efektivitātes rādītāji sasnieguši 13%, un tas ir vairāk nekā, sākotnēji bija plānots. Ar dūmgāzu kondensatoru Pārventas katlumājā pērn kopumā saražotas 4257 MWh siltumenerģijas, kas ļāvis uzņēmumam Ventspils siltums ieekonomēt ap 6800 berkubu šķeldas.

Pateicoties dūmgāzu kondensatoram, siltums, kas rodas no dūmgāzēm, tiek novadīts siltumapgādes sistēmā, tādējādi palielinot ne tikai biomasas katlos saražotās siltumenerģijas apjomu, bet arī samazinot nepieciešamo kurināmā apjomu. Bez tam tiek samazināts arī cieto daļiņu apjoms dūmgāzēs, kā rezultātā gaiss kļūst ievērojami tīrāks.

Projekta Dūmgāzu kondensatora uzstādīšana biokurināmā katliem Talsu ielā 69, Ventspilī (nr. 4.3.1.0/17/A/058) īstenošanai tika piešķirts Kohēzijas fonda līdzfinansējums 260 451,39 eiro apmērā, bet kopējās projekta izmaksas sasniedza 857 027,45 eiro. Būvdarbu ģenerāluzņēmējs bija Lietuvas uzņēmums UAB Enerstena, kas dūmgāzu kondensatora uzstādīšanā sadarbojās arī ar būvuzņēmumiem SIA Pilsbūve un SIA Voka.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    666.Ventspils. 06.02.2020, 15:26:20

    'Vai šī neplānotā ekonomija atspoguļosies arī rēķinos par apkuri???

  • -2
    Vestards 06.02.2020, 15:40:44

    Kāds sakars apkures tarifam un rēķinam par apkuri ar ekonomiju, ko sniegusi šī iekārta? Vai tavai mājai ir bijusi ekonomija uz apkuri? Ja nevari atbildēt uz šo jautājumu ar jā, tad maksāsi tāpat kā līdz šim.

  • -1
    Cuca 06.02.2020, 16:40:14

    Siltums paliks tikai dārgāks...

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: