Arvien vairāk medicīnas iestāžu pacientiem izsniedz nevis ierastos kases aparāta čekus, bet gan e-kvītis, kuras var nosūtīt arī Valsts ieņēmumu dienestam (VID), lai automātiski iekļautu gada ienākumu deklarācijā.

Vieni no pirmajiem, kas Ventspilī sāka izsniegt e-kvīti, bija SIA Zobārstniecība Ventspilī (agrākais nosaukums – SIA Planta ZI), kura jauno sistēmu ieviesa apmēram pirms pusgada, atsakoties no kases aparāta un tā vietā izmantojot speciālu datorprogrammu e-kvīšu noformēšanai.

Taču pirmais solis digitalizācijas virzienā bija sperts jau agrāk, proti, zobārstniecībā bija ieviesta informācijas sistēma SmartMedical, lai nodrošinātu pacientu elektronisku reģistrāciju un pierakstu. «Mēs jau sen domājām par to, ka gribam veikt pacientu pierakstu nevis kladēs, bet digitālā veidā. Meklējām variantus. Likumsakarīgi uzsākām sadarbību ar lielākajiem Latvijā, SmartMedical izstrādātājiem – SIA Blue Bridge Technologies stāsta SIA Zobārstniecība Ventspilī valdes locekle Zane Zīle.

Pagājušajā gadā SIA Blue Bridge Technologies pārstāvji piedāvājuši zobārstniecībai paplašināt elektroniskos pakalpojumus, ieviešot arī e-kvītis, kas arī ticis izdarīts. E-kvīts ieviešana nav bijusi sarežģīta, atzīst zobārstniecības asistente un administratore Liāna Zavicka, kura bija atbildīga par jaunās sistēmas izmantošanas uzsākšanu.

SIA Zobārstniecība Ventspilī darbinieces uzskata, ka e-kvīts ieviešanai ir vairāki būtiski ieguvumi. «Ērtība un pārskatāmība, skaidrība. Nav papīra kalnu, nav kases žurnāla. Pacientam ērtība noteikti ir tā, ka e-kvīts automātiski nonāk VID un tiek pievienota deklarācijai,» skaidro Zīle.

Savukārt SIA Zobārstniecība Ventspilī valdes locekle Ilva Pļavarāja norāda uz problēmām, kuras bija agrāk, kad uzņēmums lietoja kases aparātu, un kuru tagad vairs nav: «Kases aparātus vajadzēja mainīt. Kad bijām tikko nopirkuši jaunu kases aparātu, mums pateica, ka tas nederēs. Uz kases aparāta čekiem uzdrukātā informācija mēdza izdzist. Dažreiz nācās patērēt ļoti daudz laika, meklējot dublikātus. Tagad ir daudz vienkāršāk, te nekas nevar pazust. Visa informācija ir programmā. To var nosūtīt uz VID, uz pacienta e-pastu, var izdrukāt.»

Kā vēl vienu ieguvumi Pļavarāja min arī to, ka e-kvītī ir pieejama detalizēta informācija, par to, kādas pozīcijas veido kopējo summu: «Viss, kas ir darīts, ir kvītī aprakstīts. Pa pozīcijām – anestēzija, plombēšana, kanālu ārstēšana utt.» Īpaši svarīgi tas esot policistiem un ugunsdzēsējiem, kuriem apmaksā zobārstniecības pakalpojumus, bet ir prasība pēc detalizētas informācijas. Agrāk zobārstniecības darbiniekiem bija šī informācija papildus jāraksta ar roku.

Tāpat ieguvums esot arī datu drošība, par ko gādā SIA Blue Bridge Technologies.

Jābūt pacienta atļaujai

E-kvīts ieviešana medicīnā saistīta ar to, lai iedzīvotājiem vairs nebūtu čeki vai kvītis jākrāj papīra formā un katra jāiesniedz VID pārmaksātā nodokļa atgūšanai. Digitālie dokumenti automātiski nonāk VID datubāzē. Taču, lai medicīnas iestāde varētu nosūtīt datus VID, tai jāsaņem pacienta rakstiska piekrišana.

«Nav tiesiska pamatojuma, lai ārstniecības iestāde e-kvītis sūtītu uz VID pilnībā bez pacienta piekrišanas. Ārstniecības iestādei ir jāspēj pierādīt, ka konkrētā persona devusi atļauju datus Valsts ieņēmumu dienestam nosūtīt, tāpēc pagaidām nekas cits neatliek, kā par katru e-kvīti lūgt pacientu parakstīt atļauju izmantot datus. Vienlaikus jāpiebilst, ka e-kvītis ievērojami vienkāršo ārstniecības iestādēm atskaišu iesniegšanu Valsts ieņēmumu dienestam,» skaidro VID sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

SIA Zobārstniecība Ventspilī šis jautājums risināts šādi – ir sagatavotas vienkāršotas anketas, kurās pacients apliecina savu piekrišanu ar parakstu. Turklāt, ja pacients ir pastāvīgs zobārstniecības klients, tad anketa nav jāparaksta katrā vizītē, pietiek vienu reizi apstiprināt savu piekrišanu – un tā ir spēkā tik ilgi, kamēr pacients nevēlas kaut ko mainīt.

Risinājums vēl top

Kad SIA Zobārstniecība Ventspilī pacientiem kases aparāta čeku vietā sāka izsniegt e-kvītis, daudzi bijuši par šādu jauninājumu pārsteigti. «Mēs tad skaidrojām, kā tas darbojas. Pacientu vidū, iespējams, ir nelielas bažas, vai tiešām visa informācija nonāks tur, kur tai jānonāk. Bet ir cilvēki, kas ļoti pozitīvi pieņem šo sistēmu un saka, ka sen jau vajadzēja tādu ieviest,» stāsta Zavicka.

Uz Ventas Balss jautājumu, vai pastāv iespēja, ka attiecībā uz 2019. gada ienākumu deklarāciju vēl automātiskā medicīnas izdevumu iekļaušana varētu arī nenotikt, VID sabiedrisko attiecību speciāliste atbild, ka «nav konstatēti iemesli, lai nespētu realizēt e-kvīšu iekļaušanu gada ienākumu deklarācijā par 2019. gadu».

Tomēr tehniskā risinājuma izstrāde vēl nav pabeigta. Ja viss noritēs gludi, tad, sākot ar 1. martu, kad parasti sāk pieņemt deklarācijas, atverot savu gada ienākumu deklarācijas sagatavi, tajā jau būs redzama e-kvīšu izsniedzēju nosūtītā informācija par medicīnas un ārstniecības attaisnotajiem izdevumiem, ko vajadzēs tikai pārbaudīt un akceptēt.

Nereti gada ienākumu deklarācijām attaisnotie izdevumi par medicīnu tiek pievienoti arī par bērniem un citiem tuviniekiem, šajos gadījumos automātiska datu nosūtīšana VID pagaidām nav iespējama. «Lai e-kvīti par bērnu vai citu radinieku iekļautu savā deklarācijā, medicīnas iestādei jālūdz šo e-kvīti nosūtīt uz norādīto e-pastu vai izsniegt e-kvīts izdrukātu kopiju papīra formā, tad to var pievienot, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS) vai mobilo lietotni Attaisnotie izdevumi,» skaidro Augstkalne-Jaunbērziņa.

Izmanto arvien vairāk

Saskaņā ar VID datiem Latvijā kopumā e-kvītis šobrīd ir reģistrējuši 188 medicīnas pakalpojumu sniedzēji. Atsevišķa statistika par Ventspili iestādei nav pieejama. Pēc Ventas Balss rīcībā esošās informācijas, e-kvītis Ventspilī izsniedz arī E. Gulbja laboratorijā, Ventspils poliklīnikā, doktorātā Elite, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā.

Jāatgādina, ka e-kvīts ieviešana sākās līdz ar 2018. gada 18. decembra grozījumiem Ministru kabineta noteikumos nr. 96 Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība. Tajos tika noteikts, ka veselības pakalpojumu sniedzēji par nodrošinātajiem pakalpojumiem var izsniegt e-kvīti, kas aizstāj nepieciešamību izmantot kases aparātu. E-kvītīs var izmantot arī pasta komersants.

Par e-kvīti
- Veselības aprūpes jomā e-kvīts ir līdzvērtīgs maksājuma apliecinājums kases čekam un papīra kvītij. Jaunais risinājums ir Valsts ieņēmumu dienesta ieviests un atbalstīts.
- Lai uzsāktu e-kvīts lietošanu, medicīnas iestādei jāievieš speciāla programmatūra un jāpieprasa VID EDS numuru intervāls.
- E-kvīts programmatūru nodrošina uzņēmumi Blue Bridge Technologies, Meditec, pastāv arī ārstniecības iestāžu individuāli izstrādāti risinājumi.

Foto: SIA Zobārstniecība Ventspilī vieni no pirmajiem mūsu pilsētā atteicās no kases aparāta un sāka izmantot e-kvītis.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: