25. oktobrī Irbenes radioteleskopu kompleksā tiks atklāts jaunās paaudzes LOFAR-Latvia antenu lauks, un reizē ar šo nozīmīgo notikumu tiks atzīmēta Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra (VSRC) 25. gadu jubileja.

Svinīgais pasākums sāksies plkst. 13. Pasākuma pirmajā daļā oficiālās uzrunas teiks atbildīgie cilvēki, kā arī tiks parakstīts nodoma protokols starp Ventspils Augstskolu un ''ASTRON'', kas ir Nīderlandes radioastronomijas institūts un ir daļa no Nīderlandes Zinātniskās pētniecības padomes. Pasākuma otrajā daļā tiks pasniegtas Ventspils Augstskolas pateicības par ieguldīto darbu, kā arī tiks dots vārds klātesošajiem. Pasākuma noslēgumā aicinātajiem viesiem būs iespēja apskatīt Irbenes infrastruktūru.

Ieskats vēsturē:

Irbenes radioantenu komplekss tika dibināts 1967. gada 10. jūnijā kā slepens Padomju astronomijas un sakaru centrs, lai izspiegotu saziņu rietumos.

Inženierzinātņu institūtu ''Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs'' (VSRC) kā Latvijas Zinātņu akadēmijas struktūrvienību ar nosaukumu Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs izveidoja 1994. gada 22. jūlijā, kad valsts komisija no Krievijas Federācijas armijas pārņēma agrāko PSRS, pārņemšanas brīdī Krievijas Federācijas karaspēka daļas nekustamo īpašumu Irbenē, Ventspils rajonā (militārais objekts ''Zvaigznīte'').

Divus gadus vēlāk VSRC tika reorganizēts par valsts zinātnisku bezpeļņas organizāciju, sabiedrību ar ierobežotu atbildību.

2004. gada 16. decembrī VSRC iekļāva Ventspils Augstskolas (VeA) sastāvā kā VeA zinātnisko institūtu, kuru 2005. gada 25. novembrī reģistrēja LR Zinātnisko institūciju reģistrā.

2010. gada 1. martā VSRC pievienoja otru VeA zinātnisko institūtu - Inženierpētniecības centru (IPC), nomainot institūta nosaukumu uz pašreizējo.

2010. gada 18. martā VSRC kā VeA struktūrvienību pārreģistrēja LR Zinātnisko institūciju reģistrā.

2013. gadā VSRC kļuva par VeA struktūrvienību ar savu Zinātnisko padomi, kuras darbību nosaka VeA Senātā.

2016. gadā VSRC tika uzņemts Eiropas radioastronomijas novērojumu tīklā (EVN) un Latvija – JIV-ERIC.

Par LOFAR-Latvia

LOFAR (Low Frequency Array) ir nākamās paaudzes programmējams radioteleskops, kas veic signālu uztveršanu zemajās frekvencēs. Atšķirībā no tradicionālajiem paraboliskajiem radioteleskopiem, LOFAR ir veidots kā daudzfunkcionāls sensoru tīkls ar inovatīvu datoru un tīkla infrastruktūras tehnoloģiju, kas var uztvert un apstrādāt ārkārtīgi lielus datu apjomus.

LOFAR var darboties gan vienas antenas režīmā, kā arī kopā ar pārejām izbūvētajām LOFAR stacijām (kopskaitā 52) veidot vienotu tīklu, tā izveidojot virtuālu teleskopu vairāk kā 1000 km lielumā. LOFAR teleskopa revolucionārās vairāku staru uztveršanas iespējas ļauj astronomiem vienlaikus iesaistīties vairākās pētījumu līnijās, tā piemēram viņi var atskatīties miljardiem gadu senā pagātnē pirms izveidojās pirmās zvaigznes un galaktikas, var apsekot plašas zemo frekvenču radio debesu zonas, var pastāvīgi meklēt radio pārejas, kas rodas no dažiem enerģētiskākajiem sprādzieniem Visumā, un veikt citus uzdevumus.

Šī gada septembrī beidzās LOFAR-Latvia izveides process un jau 2. oktobrī mūsu LOFAR-Latvia stacija tika vienbalsīgi uzņemta ILT saimē, kas apliecināja LOFAR-Latvia atbilstību viesiem ILT standartiem

Ventspils Augstskolas VSRC (Ventspils starptautiskais radio astronomijas centrs) izveidojot LOFAR-Latvia ir ieguvis unikālu, ļoti modernu zinātnes infrastruktūras objektu, kas paver pilnībā jaunas iespējas veikt jaunus radioastronomijas uzdevumus ar jutīgu un precīzu instrumentu, kas turklāt veiksmīgi papildina esošo VSRC zinātnisko infrastruktūru.

Paplašinot VSRC zinātnisko infrastruktūru Ventspils Augstskola apliecina sevi kā nopietnu zinātnisko institūciju, kas ir veiksmīgi integrējusies starptautiskajā zinātnieku saimē, un kas var nodrošināt augsta līmeņa zinātnisko uzdevumu izpildi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: