Turpinot pakāpenisku pāreju uz elektroniskajām braukšanas kartēm, pašvaldības SIA Ventspils reiss ir apkopojis biežāk uzdotos jautājumus, kas saistīti ar šo jaunumu un minēto karšu noformēšanu.

Līdz 31. decembrim pilsētas sabiedriskā transporta maršrutos var izmantot gan vecās – papīra – mēnešbiļetes, gan jaunās elektroniskās braukšanas kartes. Taču svarīgi ņemt vērā, ka no 2020. gada 1. janvāra derīgas būs tikai elektroniskās braukšanas kartes. Tāpēc Ventspils reiss aicina visus pasažierus, kas regulāri iegādājas mēnešbiļetes, un īpaši tos, kam piešķirtas braukšanas maksas atlaides un kam nepieciešama personalizēta braukšanas karte, savlaicīgi nokārtot formalitātes, lai karti varētu sagatavot.

Vai visiem pasažieriem nepieciešams iegādāties personalizēto braukšanas karti?

Personalizētās braukšanas kartes ir obligātas tiem pasažieriem, kuriem pašvaldība piešķīrusi braukšanas maksas atlaides. Piemēram, skolēniem, daudzbērnu ģimenēm, nestrādājošiem pensionāriem un 3. grupas invalīdiem, kuriem pensija nepārsniedz 266,76 eiro mēnesī, kā arī citām pasažieru grupām, kas noteiktas Ventspils pilsētas domes saistošajos noteikumos nr. 5 Par braukšanas maksas atvieglojumiem Ventspils pilsētas nozīmes maršrutos. Pārējie pasažieri var izmantot nepersonalizētu karti, un tās izgatavošana nav iepriekš jāpiesaka.

Personalizētās braukšanas kartes nav nepieciešamas pasažieriem, kas iegādājas mēnešbiļeti vai abonementa biļeti darba dienām par pilnu cenu. Šie pasažieri var iegādāties nepersonalizētu karti (vienreizēja maksa par daudzreiz lietojamo karti – 1 eiro).

Kā pasūtīt un saņemt personalizēto braukšanas karti?

Lai varētu sagatavot personalizēto karti, pasažieriem, kuri var izmantot pašvaldības piešķirtās atlaides, jāraksta iesniegums par kartes sagatavošanu (nepilngadīgajiem to dara vecāki), kurā jānorāda kartes īpašnieka dati – vārds, uzvārds, dzimšanas datums, mēnesis un gads –, kā arī tam jāpievieno fotoportrets (būs derīga jebkura fotogrāfija, kurā skaidri redzama seja). Minēto informāciju var sūtīt uz e-pastu andris.otto@ventspils.lv vai nodot autoostas kasē; to iespējams sūtīt arī pa pastu uz adresi Robežu ielā 7, Ventspilī, LV-3601, kā arī darba laikā ierasties Ventspils reisā un nodot klātienē. Pirmreizējā personalizētās kartes (! tikai kartes, ne mēnešbiļetes !) izsniegšana ir bez maksas, bet, lai saņemtu to atkārtoti, piemēram, nozaudēšanas gadījumā, būs jāmaksā 4 eiro.

Plānots, ka elektroniskās braukšanas kartes kalpošanas laiks būs aptuveni 3 gadi (atkarībā no lietošanas intensitātes), un, kad tā būs nolietota, jaunu personalizēto karti bez maksas (obligāti būs jāuzrāda vecā) varēs saņemt autoostas kasē.

Kā braukšanas karti izmantot?

Sākotnēji elektroniskā braukšanas karte ir kā parasta plastikāta kartiņa – tā ir tukša un nav izmantojama kā biļete. Lai to varētu izmantot, autoostas kasē jāiegādājas izvēlētā mēnešbiļete, ko var izdarīt, sākot no iepriekšējā mēneša 20. datuma līdz 10. datumam tajā mēnesī, kurā izmantosiet biļeti. Mēnešbiļetes derīguma termiņš nav mainījies – tā ir derīga no mēneša pirmās līdz pēdējai dienai, neatkarīgi no iegādes dienas. Braucienu skaits nav ierobežots.

Kādas ir elektroniskās kartes priekšrocības?

Papildus izvēlētajai mēnešbiļetei elektroniskajā kartiņā iespējams ierakstīt piecas dažāda tipa biļetes, piemēram, universālās brauciena skaita biļetes, ar kurām iespējams pārvietoties jebkurā pilsētas sabiedriskā transporta maršrutā no nr. 1 līdz nr. 23 (izņemot maršrutu nr. 14 uz Kurzemi un nr. 15 uz Akmeņdzirām) pilsētas teritorijā. Apmaksātie braucieni jāizmanto 90 dienu laikā no iegādes brīža, jo pēc tam neizmantotie braucieni dzēšas. Tāpēc iesakām rūpīgi pārdomāt nepieciešamo braucienu skaitu, jo braucienu skaita biļeti autoostas kasē var papildināt jebkurā pasažierim ērtā dienā no plkst. 6 līdz 19.30.

Kas vēl jāzina?

Skolēnu vecākiem jāievēro, ka skolēna mēnešbiļeti iespējams iegādāties, uzrādot autoostas kasē derīgu izziņu mēnešbiļetes iegādei, ko izsniedz izglītības iestāde un kas apliecina, ka izglītojamais tiešām mācās un viņam piešķirta braukšanas maksas atlaide.

Kurām pasažieru grupām pienākas atlaides?

Atlaides tiek piešķirtas tikai Ventspils pilsētā deklarētajiem pasažieriem!

100% atlaidi piešķir Pārventā deklarētiem vidusskolēniem, kas mācās pilsētā.

90% atlaidi piešķir Ventspilī deklarētiem:

  • bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem līdz 18 gadiem (ja mācās – līdz 24 gadiem);

  • nestrādājošiem pensionāriem un 3. grupas invalīdiem, kuri vecāki par 80 gadiem (ienākumi nepārsniedz 266,76 eiro mēnesī);

  • daudzbērnu ģimenēm (vecākiem un bērniem), kurās ir seši vai vairāk bērnu līdz 18 gadiem (ja mācās – līdz 24 gadiem).

75% atlaidi piešķir Ventspilī deklarētiem vispārizglītojošo skolu un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem.

50% atlaidi piešķir Ventspilī deklarētiem:

  • pilna laika studentiem, kas studē koledžās vai augstskolās Ventspilī;

  • daudzbērnu ģimeņu vecākiem, kuru ģimenē ir no trīs līdz pieciem nepilngadīgiem bērniem (ja mācās – līdz 24 gadiem);

  • nestrādājošiem pensionāriem un 3. grupas invalīdiem (ienākumi nepārsniedz 266,76 eiro mēnesī);

  • nestrādājošām politiski represētām personām, kurām piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statuss.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (13)

  • 0
    Pilsēta 25.09.2019, 09:47:06

    Rakstiet lūdzu uzmanīgāk. Jūs šeit nepierakstījāt ļoti svarīgu informāciju par atlaidēm.
    II grupas invalīdiem - 100% atlaide visu numuru maršrutos.
    I grupas invalīdiem un vienai pavadošai personai kura sasniegusi pilngadību - 100% atlaide visu numuru maršrutos.

  • 0
    Ventspilsreiss 25.09.2019, 10:14:07

    Pateicamies par papildinājumu, tas ir būtisks. Tāpat jāpiemin, ka arī bērni līdz 3 gadu vecumam (ieskaitot) Ventspils pilsētas sabiedriskajā transportā var pārvietoties bez maksas - tātad saņemot 100% atlaidi. Taču publikācijas galvenais mērķis šoreiz ir informēt pasažierus par pašvaldības piešķirtajām atlaidēm mēnešbiļešu iegādei, tādējādi mudinot laikus iesniegt dokumentus, lai varētu izgatavot personalizēto braukšanas karti. Ne 1.grupas invalīdiem, ne viņu pavadoņiem, ne 2.grupas invalīdiem, kā arī bērniem līdz 3 gadu vecumam (ieskaitot) šādas braukšanas kartes nav nepieciešamas, jo atlaide tiek piešķirta vienreizējās braukšanas biļetes iegādei, un pasažiera tiesības izmantot sabiedrisko transportu ar atlaidi apliecina autobusā izsniegtā "nulles" biļete.

  • 0
    Mamma75 25.09.2019, 12:46:25

    Jautājums Ventspils reisam- ja skolēnam (vidusskolnieks, dzīvo Pārventā, mācās pilsētā) ir nokārtota personalizētā braukšanas karte, vai tad katru mēnesi autoostā ir jāsaņem arī mēnešbiļete?

  • 0
    Prof.Preobraženskis IV 25.09.2019, 13:18:11

    Vai būs kādreiz normāla kārtība ar mēnešbiļetēm?Vajadzīgs,lai to darbības laiks sāktos no pirmās autorizācijas brīža un ilgtu 1 mēnesi no JEBKURA datuma!!!
    Otrkārt,noteikta braucienu skaita biļetēm derīguma termiņš stipri par mazu.Vismaz 1 gadam jābūt.

  • -3
    Ventspilsreiss 25.09.2019, 14:07:13

    Atbilde Dacei.
    Jā. Katru mēnesi jādodas uz autoostas kasēm, līdzi ņemot izziņu no mācību iestādes, kas apliecina tiesības saņemt atlaidi mēnešbiļetei.

  • 0
    Nka 25.09.2019, 21:52:25

    Divaini ka ja tev ir 6 un vairak berni,tev ir 90 % atlaide,bet no 3-5 berniem 50 %.

  • -1
    Ventspilsreiss 26.09.2019, 08:15:50

    Aicinām pievērst uzmanību, ka atlaide mēnešbiļetes iegādei 90 % apmērā ģimenēm ar 6 un vairāk bērniem tiek piemērota gan bērniem (ja mācās), gan vecākiem.
    Atlaide 50% apmērā tiek piešķirta vecākiem, kuru ģimenē ir no trīs līdz pieciem nepilngadīgiem bērniem (ja mācās – līdz 24 gadiem). Bērniem ( ja mācās) šajās ģimenēs (atkarībā no statusa un deklarētās dzīvesvietas - pilsēta vai Pārventa) attiecīgi tiek piešķirtas tādas atlaides kā izglītojamiem - 100 %, 90 %; 75 % vai 50% apmērā.

  • -1
    Peļu junkuriene 26.09.2019, 14:48:37

    Un kā tad ar parasto braucēju,ja braucu dažreiz,vai tad biļeti pie šofera nevarēs nopirkt?

  • -1
    Margrieta345 26.09.2019, 16:43:05

    Bet kā ar vidusskolēniem,kuri dzīvo pilsētas pusē,bet mācās 3.vidusskolā?
    Vai viņiem bezmaksas braukšana liegta?

  • 0
    Ventspils Izglītības pārvalde 03.10.2019, 08:54:22

    Labdien!
    Ventspils pilsētā deklarētiem vispārējās vidējās izglītības iestāžu 10. līdz 12. klašu audzēkņiem, kuru dzīves vieta Ventspils pilsētas teritorijā atrodas Ventas upei vienā pusē, bet izvēlētā izglītības iestāde atrodas pretējā Ventas upes pusē Ventspils pilsētas teritorijā, mēnešbiļešu kompensācija ir 100% apmērā.
    Ventspils pilsētā deklarētajiem vispārējo izglītības iestāžu audzēkņiem dokumentu, kas dod tiesības iegādāties mēnešbiļeti ar atlaidi, izsniedz attiecīgā vispārizglītojošā skola.

  • 0
    Ventspilsreiss 26.09.2019, 20:30:07

    Atbilde Peļu junkurienei.
    Ventspils pilsētas sabiedriskajā transportā tāpat kā līdz šim, arī turpmāk pie autobusa vadītāja būs iespējams iegādāties vienreizējās braukšanas biļetes.

  • -5
    P SIA "Ventspils reiss" 26.09.2019, 20:39:41

    Vai Margrieta zin, ka tiem skolēniem, kas dzīvo pilsētā, bet mācās 3.vsk.,ir iespējams to darīt arī 2.vidusskolā.Arī tā ir mazākumtautību skola.Un tad nevajadzēs bezmaksas transportu. Bet Pārventas latviešu bērniem nav iespējams iegūt vidējo izglītību valsts valodā, tāpēc viņi spiesti braukt uz pilsētu. Tātad, lai nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas mācīties, pašvaldība piešķīrusi viņiem atlaidi. Likumsakarīgi, vai ne?

  • 0
    Ventspilsreiss 30.09.2019, 12:24:40

    Atbilde Prof.Preobraženskis IV
    Patiecamies par priekšlikumiem.
    Tuvākajā laikā tiks izvērtēta iespēja mainīt derīguma termiņu brauciena skaita biļetēm un pagarināt to līdz 1 gadam.
    Tiks izvērtēta arī iespējas mainīt darbības laiku no mēneša 1.datuma uz pirmo autorizācijas brīdi mēnešbiļetēm, kurām netiek piemērotas braukšanas maksas atlaides. Diemžēl to mēnešbiļešu izmantošanas kārtība, kurām tiek piemērotas atlaides, pašlaik nav maināma. Tas saistīts ar savstarpējiem norēķiniem starp Sociālo dienestu, Izglītības pārvaldi un pašvaldības SIA “Ventspils reiss”.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: