Pašvaldības SIA Ventspils reiss kontā pēdējo gadu laikā ir daudz dažādu balvu un atzinību. Nereti tiek uzdots jautājums, kāpēc tās vajadzīgas un ko dod, jo, no malas skatoties, iespējams, šķiet tikai savu spalvu spodrināšana.

Taču dzīvē jebkura balva vai atzinība ir jānopelna, un, lai tās tiktu piešķirtas, uzņēmuma darbinieki – sākot no sētnieka un beidzot ar vadības pārstāvjiem – ik dienu cenšas veikt savus pienākumus pēc labākās sirdsapziņas.

Atbildīgs pakalpojumu sniedzējs

Gādājot par kvalitatīvi sniegtiem sabiedriskā transporta pakalpojumiem reģionālo (starppilsētu un novada nozīmes) maršrutu tīklā, pakalpojuma pasūtītājs – valsts SIA Autotransporta direkcija – 2018. gadā pievērsa pastiprinātu uzmanību pasažieru pārvadātāju darbam. Balstoties uz kontroles pasākumu rezultātiem, pasažieru sūdzībām un pozitīvajām atsauksmēm, tika noteikti 10 atbildīgākie pasažieru pārvadātāju uzņēmumi, starp kuriem ierindots arī Ventspils reiss. Tas nozīmē, ka uzņēmums ir atbildīgs un tā darbinieki apzinās – pasažieru pārvadāšana nozīmē ne tikai profesionāli vadīt autobusu, bet vienlaikus arī godprātīgi veikt citus autobusa vadītājam uzticētos pienākumus, pārzināt un ievērot normatīvo aktu prasības un būt laipnam savā ikdienas darbā. Situācijas, kad Ventspils reisa šoferis nebūtu izsniedzis pasažierim braukšanas biļeti, ir ļoti retas un uzskatāmas par ārkārtas gadījumiem.

Videi draudzīgs

Ceturto gadu pēc kārtas kapitālsabiedrība piedalījās Ventspils domes organizētajā konkursā Videi draudzīgs uzņēmums. Šogad, tāpat kā iepriekš, Ventspils reiss iekļuva starp labākajiem, un uzņēmumam tika piešķirts statuss Videi draudzīgs. Kapitālsabiedrībai, kura nodrošina pasažieru pārvadājumus un veic citu saimniecisko darbību, kas var atstāt negatīvu ietekmi uz apkārtējo vidi, tas ir nozīmīgs novērtējums. Statusa piešķiršana apliecina, ka kapitālsabiedrībā veiksmīgi darbojas vides pārvaldības sistēma. Regulāri tiek izvirzīti jauni vides mērķi un izvērtēts iepriekšējos periodos paveiktais.

Viens no būtiskākajiem centieniem vides jomā ir regulāra autobusu parka atjaunošana, nomainot novecojušos autobusus pret jauniem, kas aprīkoti ar modernām tehnoloģijām, ir komfortablāki un arī videi draudzīgāki. Tāpat uzņēmumā tiek kontrolēti arī dažādi rādītāji, kā, piemēram, gruntsūdeņu un notekūdeņu tīrība, atkritumu apsaimniekošana un šķirošanas apmēri. Tiek īstenoti arī dažādi energoefektivitātes pasākumi.

Veicot nepieciešamās pārbaudes, to rezultāti apliecina, ka gruntsūdeņu piesārņojums nav konstatēts, notekūdeņi tiek attīrīti un izdevumi par energoapgādi un siltumapgādi samazinājušies. Uzņēmumā cītīgi šķiro atkritumus. Dažādu krāsu urnas atkritumu šķirošanai novietotas arī autoostā. Taču novērojumi liecina, ka liela daļa sabiedrības atkritumu šķirošanai vēl nav gatava.

Drošākais pasažieru pārvadātājs

Titulu Drošākais pasažieru pārvadātājs uzņēmums izcīnījis jau sesto gadu pēc kārtas. Šogad konkursa uzmanības centrā ir darbinieks – transportlīdzekļa vadītāja labsajūta un motivācija. Ekspertu augstais vērtējums apliecina, ka Ventspils reiss iegulda lielu darbu un rūpes, organizējot gan autobusu vadītāju profesionālās meistarība konkursu, gan kolektīvās un individuālās apmācības un stažēšanos ar dažādas ietilpības autobusiem, gan arī realizējot uzņēmumā izstrādāto motivācijas programmu. Darbinieku apmācība un motivēšana sākas no pirmās darba dienas. Pieņemot darbā autobusu vadītāju, vispirms tiek pārbaudītas viņa zināšanas ceļu satiksmes noteikumos, pēc tam tiek organizētas individuālas apmācības jeb stažēšanās pieredzējuša šofera uzraudzībā. Protams, neizpaliek arī dažāda veida instruktāžas. Un tikai pēc tam seko darbs uz līnijas, sākot ar vienkāršākajiem, mazāk pieprasītākajiem maršrutiem ar mazas ietilpības autobusiem. Tas motivē labāk veikt savu darbu, strādāt bez kļūdām un pārkāpumiem, jo darbinieks zina, ka viņam ir izaugsmes iespējas gan profesionālajā, gan finansiālajā jomā.

«Laiki mainās. Ja kādreiz viens no būtiskākajiem faktoriem autoparka vērtējumā bija tā vidējais vecums, tad šodien ir skaidrs, ka vairs nepietiek tikai ar jaunu un labu autoparku. Aizvien lielāka uzmanība jāpievērš cilvēkam, tas ir, darbinieku motivācijai un labsajūtai gan fiziskā, gan psiholoģiskā ziņā,» uzsver Ventspils reisa valdes priekšsēdētājs Arturs Lieģis.

Ģimenei draudzīgs

Septīto gadu pēc kārtas Labklājības ministrija uzņēmumam piešķīrusi arī statusu Ģimenei draudzīgs, kas apliecina tā atbildīgo attieksmi pret ģimeniskajām vērtībām. Svarīgi saprast, ka, izvērtējot statusa piešķiršanu, par primāro tiek uzskatītas uzņēmuma rūpes par darbiniekiem, un tikai pēc tam par pasažieriem.

Uzņēmumi, kas ieguvuši šo statusu, ir apliecinājuši, ka savā darbā īsteno ģimenei draudzīgus uzņēmējdarbības principus, sniedzot gan materiālu, gan nemateriālu atbalstu darbiniekiem ar bērniem. Ventspils reiss īsteno virkni dažādu iniciatīvu, kuru vidū ir ne tikai likumā noteiktie atbalsta pasākumi, bet arī tādi, ko ieviesis pats uzņēmums. Piemēram, tiek atbalstīta darbinieku un viņu ģimenes locekļu dalība dažādos sporta pasākumos, tiek organizēti atpūtas pasākumi neformālā gaisotnē un izglītojošas ekskursijas darbinieku bērniem. Papildus vēl citiem pasākumiem darbiniekiem ir arī iespēja strādāt elastīgu darba laiku un attālināti, ja to atļauj veicamie darba pienākumi. Tiek nodrošināts arī materiālais atbalsts dažādu piemaksu un pabalstu veidā.

Taču uzņēmums rūpējas ne tikai par savu darbinieku ģimenēm, bet arī par pilsētniekiem, veicot pasažieru pārvadājumus ar zemās grīdas autobusiem, dāvinot pasažieriem atstarotājus, organizējot improvizētas mācību stundas jaunāko klašu skolēniem u.c.

Augstākais sasniegums – Ilgtspējas indeksa Platīna atzinība

Visas iepriekšminētās balvas un atzinības, ko Ventspils reiss saņēmis, norāda uz uzņēmuma ilgtspējību. Lai pārliecinātos, vai tā patiesi ir, Ventspils reiss jau septīto gadu pieteicās Ilgtspējas indeksa izvērtēšanai. Tas nozīmē, ka uzņēmums izvērtēja savu darbību atbilstoši 100 īpaši noteiktiem kritērijiem, kas iekļauti Ilgtspējas indeksa anketā. Formalitātes, kas bija jānokārto, nav pielīdzināmas anketai tradicionālā izpratnē, jo atbildēm bija jābūt izvērstām un apliecinātām dokumentāli vai ar publiski pieejamu informāciju.

Rezultāts? Otro gadu pēc kārtas eksperti atzinuši, ka kapitālsabiedrības darba organizācija piecās uzņēmējdarbībai būtiskās jomās – stratēģiskajā plānošanā, tirgus attiecībās (darbs ar klientiem, piegādātājiem u.tml.), darba vidē (darba apstākļi, veselības pārbaudes u.c.), vides jomā (dabas aizsardzība, piesārņojuma samazināšana) un darbā ar sabiedrību (sadarbība ar vietējo kopienu, informācijas izplatīšana, viedokļa izzināšana, atbalsta pasākumi, izglītošana u.c.) – atbilst Latvijā augstākajam novērtējumam jeb Platīna atzinībai.

To piešķir uzņēmumiem, kas atbilst vismaz 90% kritēriju un spēj dokumentāli pierādīt, ka savā darbībā ir atbildīgi pret darbiniekiem, klientiem un sadarbības partneriem. Šajos uzņēmumos ir noteikti atbildīgie gan valdes, gan izpildītāju līmenī un notiek sistemātiska datu vākšana un ietekmes novērtēšana. Uzņēmumi par savu darbību atskaitās publiski un regulāri, to darbība ir caurskatāma, un to publiskotos datus ir apstiprinājis ārējs auditors.

Citiem vārdiem sakot, Ilgtspējas indeksa noteikšana nozīmē pārbaudīt, vai uzņēmums darbojas kā labs pulksteņa mehānisms, kurā katra skrūvīte, katrs zobratiņš cits citu papildina, palīdz un virza uz priekšu. To var panākt jebkura līmeņa uzņēmuma darbinieku sadarbība un iekļaušana lēmumu pieņemšanā, paveiktā izvērtējumā un jaunu priekšlikumu iesniegšanā un realizācijā. Tajā pat laikā jāapzinās, ka Ilgtspējas indeksa līmeni ietekmē ne tikai uzņēmumā strādājošie, bet arī klienti (Ventspils reisa gadījumā – pasažieri), kuru viedoklis ir nozīmīgs rādītājs. Turklāt ļoti svarīgi ir ne tikai darīt, bet darba procesu un paveikto atspoguļot arī publiski.

Dace Helmane, Ilgtspējas indeksa koordinatore, saka, ka «Ilgtspējas indekss jau desmito gadu palīdz Latvijas uzņēmumiem novērtēt savu sniegumu un gūt pārskatu par nepieciešamajiem uzlabojumiem. Novērtējuma metodoloģiju ir izstrādājuši Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta eksperti, un kritēriji veidoti, balstoties uz starptautisko pieredzi un principiem, tā, lai sniegtu objektīvu priekšstatu par uzņēmumu pieeju risku un procesu vadībai.»

Ventspils reiss savu ilgtspējību pārbauda regulāri. Šo gadu laikā izdevies pierādīt, ka uzņēmums spēj pilnveidoties un būt mūsdienu prasībām atbilstošs darba devējs un pakalpojuma sniedzējs.

Ventspils reisa rezultāts šogad ir 93%, kas nedaudz atpaliek no vislabākā snieguma (97%), bet ir ievērojami augstāks gan par transporta nozares uzņēmumu, gan valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību vidējo sniegumu (84%), gan arī par visu dalībnieku vidējo rezultātu (76%).

Turklāt liela vērtība piemīt ne tikai izvērtējuma rezultātam, bet arī atgriezeniskajai saitei. Eksperti sniedz dažādus ieteikumus, kas lieti noder turpmākajā izaugsmē. Un Ventspils reisam šādas iespējas vēl ir.

Ilgtspējas indeksu Latvijā nosaka jau devīto gadu, taču sabiedrības un nereti arī uzņēmēju izpratne par to ir nepietiekama. Ilgtspēja nav tikai uzņēmuma iekšējais mērķis. Tas ir kas plašāks un nozīmīgs jebkuram, jo nodrošina valsts un sabiedrības nepārtrauktu, plānotu attīstību, izglīto sabiedrību, vairo izpratni par atbildīgu, tālredzīgu rīcību, kā arī sekmē pilsoniskās sabiedrības attīstību, kas ir tik būtiska pašlaik, kad Latvijas iedzīvotāji nereti izvēlas aizceļot darba meklējumos citur, nevis vairot valsts ekonomisko labklājību.

Vai balvas ir pelnītas?

Visas balvas ir izcīnītas godīgā sacensībā ar spēcīgiem konkurentiem. To apliecina arī ikgadējais kvalitātes sistēmas audits, ko veica neatkarīga auditorkompānija DNV-GL. Pēc audita, kura mērķis bija pārliecināties, ka uzņēmums strādā atbilstoši četru starptautisko standartu – ISO 9001:2015, ISO 1400:2015, OHSAS 18001:2007 un ISO 50001:2011 – prasībām, speciālisti pārliecinājušies, ka uzņēmums visās četrās sertifikātu jomās (kvalitātes vadībā, vides pārvaldībā, arodveselības un darba drošības pārvaldībā un energopārvaldībā) darbojas efektīvi.

Diplomi, statuetes un pateicības raksti kalpo par apliecinājumu uzņēmuma ilgtspējai.

Saņemtās balvas un atzinības ir visu Ventspils reisa darbinieku nopelns, tostarp ar labi paveiktu darbu savu ieguldījumu snieguši arī tehniskie darbinieki.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Pipars 23.08.2019, 06:32:22

    Nu malači!

  • 0
    Pipars 23.08.2019, 06:32:27

    Nu malači!

  • 0
    Arnis Junge 23.08.2019, 08:47:49

    Wow, wow, kas pa apbalvojumu klāstu. Tīri nopietni. :) A, kas Ventspils reisu motivē reāli šīs lietas darīt? Varētu tak vienkārši pārvadāt pasažierus un miers - bet, nē, vēl plēšas te pa apbalvojumiem. Un kas tur palika ar tiem elektro autobusiem? Būs pilsētā tādi? Pēdējo reiz tik dzirdēju, ka činī to autobusu.

  • -1
    ventspilnieks 36,7 23.08.2019, 10:10:08

    Neaizmirstiet, ka šis ir monopolists. Jaunus autobusus mēs finansējam. Var viņi ar diplomiem noklāt autostacijas placi, no emotions :D

  • -1
    Ventspilsreiss 23.08.2019, 17:10:40

    Patlaban videi draudzīgāka sabiedriskā transporta autobusu ieviešanas projekts ir piegāžu un iepirkumu fāzē. Konkursa rezultātā ir noslēgts līgums par lielas ietilpības hibrīda autobusa piegādi, ko iedzīvotāji varētu sastapt Ventspils maršrutos 2020.gada vasarā.
    Šī gada septembrī paredzēts saņemt piedāvājumus atklātam konkursam par 14 elektroautobusu un to uzlādes iekārtu piegādi. Konkursa prasības paredz pirmo elektroautobusu un iekārtu piegādi nodrošināt 12 mēnešu laikā no piegādes līguma noslēgšanas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: