Lidotāju ielā 18 par skaļiem dzērājiem sūdzas divu kāpņu telpu iedzīvotāji. Par vienu dzērājmitekli apsaimniekotājs jau saņēmis vairākus iesniegumus, bet par otru šobrīd tiek vākti paraksti.

Ventas Balss periodiski saņem iedzīvotāju sūdzības par kaimiņiem, kas ar savu skandalēšanos gandē viņiem dzīvi. Var teikt, ka katrā daudzdzīvokļu mājā ir vismaz viens šāds dzīvoklis. Lidotāju ielā 18 tādi ir vismaz divi.

Uz redakciju piezvanīja izmisusi sieviete, kura vairs nespēj izturēt kaimiņu trokšņainās un agresīvās izdarības. Viņa stāsta, ka viņas kāpņu telpas otrā stāva dzīvoklī mīt kāda īpaši trakulīga sieviete un vīrietis, kuri katru dienu dzer un skaļi uzdzīvo. «Es patiešām brīnos, ka viņu veselība spēj to izturēt,» par ikdienas dzerstīšanos neizpratnē ir sieviete. Dzērājpārītis regulāri taisa skandālus, kliedz un necenzēti lamājas. Turklāt šajās attiecībās tieši sieviete ir tā agresīvākā. Viņa reizēm pat iekaustot savu vīrieti. Nereti viņu dzīvokļu durvis ir vaļā un jandāliņš norisinās kāpņu telpā, abiem apkārt skraidot pat plikiem. Ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem ir neomulīgi iet tur garām. Kaimiņi tiek apsaukāti visādiem rupjiem vārdiem. Viņi jau trīs reizes esot appludinājuši apakšējo dzīvokli, kurā nupat pēc appludināšanas kārtējo reizi taisīts remonts. Dzīvoklī valda antisanitāri apstākļi un spēcīga smirdoņa, kas izplatās pa visu kāpņu telpu. Pa logu tiek izmesti dažādi atkritumi un izsmēķi, kas sētniecei jāvāc, situāciju raksturo kaimiņiene.

Skandālu nomocītie kaimiņi regulāri izsauc pašvaldības policiju. Arī šo svētdien sieviete izsaukusi likumsargus, nemaz nezinot, ka viņus tai dienā saukuši arī citi kaimiņi. Sievieti interesē, kādas ir policijas pilnvaras ietekmēt šos dzērājus un pārtraukt viņu izdarības. «Šobrīd sanāk, ka šie dzērāji var darīt, ko vien vēlas, un mēs esam bezspēcīgi. Pagaidām izskatās, ka arī policija viņus nevar ietekmēt,» saka sieviete, jo tas viss notiekot jau aptuveni trīs gadus. Kaimiņiene arī atklāj, ka šobrīd kāpņu telpas iedzīvotāji raksta vēstuli apsaimniekotājam un ir uzsākta parakstu vākšana par trokšņainā pārīša izlikšanu no dzīvokļa. Viņa zina teikt, ka sieviete dzīvoklī nav pierakstīta, kas varētu liecināt, ka viņa tur ir tikai īrniece.

Mājas apsaimniekotājs ir Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ). Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš apliecina, ka minētais dzīvoklis ir privatizēts. Tātad pastāv iespēja, ka dzīvokļa īpašnieks to kādam ir izīrējis. Pagaidām par šī konkrētā dzīvokļa iemītniekiem nekādus signālus apsaimniekotājs nav saņēmis, toties 3. jūlijā saņemti vairāki iedzīvotāju iesniegumi par dzērājiem un trokšņotājiem kādā blakus kāpņu telpas dzīvoklī. Tostarp viena no iesniedzējām raksta, ka viņas ģimeni sakodušas blaktis, kas mājā izplatās no dzērāju antisanitārā dzīvokļa.

Lesiņš skaidro, ka pēc šādu sūdzību saņemšanas VNĪ vispirms sāk informācijas vākšanu, lai varētu lemt par tālāko rīcību. Piemēram, tiek apkopota informācija vai uz dzīvokli tiek saukta pašvaldības vai Valsts policija. Vai arī policija ir konstatējusi pārkāpumus. Tad īrniekiem tiek nosūtīta vēstule ar prasību ievērot īres noteikumus, vienlaicīgi informējot, ka viņus var izlikt no dzīvokļa, ja viņi turpinās radīt neciešamus apstākļus, padarot pārējām personām dzīvošanu ar tām vienā mājā neiespējamu. Lesiņš gan atzīst, ka no dzīvokļiem izliktie trokšņotāji ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi, jo to pierādīt ir grūti. Arī tiesu prakse nav tik izplatīta. Bet, ja komplektā ar trokšņošanu klāt nāk arī maksājumu parādi, tad šādu īrnieku izlikšana jau ir krietni vienkāršāka. Tāpēc VNĪ arī pārbauda, vai šie īrnieki pilda līgumsaistības un maksā par īri un komunālajiem pakalpojumiem.

Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs uzsver, ka šādās situācijās visefektīvākais paņēmiens ir rakstīt iesniegumu policijai. Ir bijuši gadījumi, kad ir uzrakstīti kolektīvie iesniegumi, kas ļauj vieglāk risināt šādas situācijas. Taču diemžēl iedzīvotāji iesniegumus raksta ļoti reti, jo, visticamāk, nevēlas vēl vairāk pasliktināt attiecības ar kaimiņiem un kurināt naidīgo konfliktsituāciju. Tāpat viņiem ir bail no iespējamās atriebības, kas var rezultēties pat ar īpašumu bojāšanu. Tomēr Arājs mudina iedzīvotājus nebaidīties no iesnieguma rakstīšanas, jo tas var būt vienīgais pierādījums, ka kaimiņi viņiem patiešām traucē un rada neciešamus dzīves apstākļus. Nereti, kad policija aizbraukusi uz izsaukuma vietu, trokšņotāji jau ir pieklusuši un tā nevar konstatēt pārkāpumu. Savukārt uz iesnieguma pamata pret trokšņotājiem var ierosināt administratīvā pārkāpuma lietu pēc Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodeksa 167. panta par sīko huligānismu, kurš paredz atbildību par sabiedriskā miera traucēšanu, kas izpaužas kā necieņa pret sabiedrību, par bezkaunīgu rīcību, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru. Par to var uzlikt naudas sodu no 70 līdz 500 eiro.

FOTO: Ventas Balss pārliecinājās, ka smirdoņa no minētā dzīvokļa patiešām nāk spēcīga. Durvis gan neviens neatvēra. Iespējams, izgulēja dzērumu pēc iepriekšējās nakts uzdzīves.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • 0
    qwerty 17.07.2019, 21:33:42

    Tie jums nav nekādi NATO jūrnieciņi, te vajag mācēt tikt galā ar tādiem...

  • -4
    tery 18.07.2019, 05:48:28

    agrāk šitos visus dzērājus un degradējošās personas sūtīuja uz Olaini, uz piespiedu ārstēšanos.

  • -1
    reku 18.07.2019, 06:23:50

    No tāda likteņa neviens nav pasargāts...
    Nekad nevar zināt,kad pienāks laiks,kad būs jāņem iekšā daudz un ik dienas.

  • -5
    gg65 18.07.2019, 11:08:33

    Brīvības 33/35 otrajā kāpņu telpā ir identiska situācija. Arī sieviete ir boss un liek ne tikai mājas kaimiņiem, bet visai sētai klausīties viņas problēmas. Izliecas pa logu un nodzertā balsī bļauj, ka nogalinās to m*uku, izdarīs to un šito. Nav nozīmes vai ir 12:00 pa dienu vai 03:00 pa nakti. Ja gribēs likt kaimiņiem to klausīties, tad to arī darīs. Policija miljons reižu saukta, bet rezultātu nav. Skaidrs, ka jāvāc parakstus acīmredzot.

  • -3
    keda 18.07.2019, 11:48:10

    Aptuveni kaijas līmeņa uzvedība...

  • -3
    Vilis Skuja IV 18.07.2019, 13:55:51

    Vai tā sieviete ir krievene?

  • -3
    gg65 18.07.2019, 14:58:21

    Pēc sarunvalodas spriežot - nav. Bet nu cilvēks principā draud nogalināt kaimiņieni un savam vīrietim stāsta, ka viņai nav nosacītais un tāpēc var atļauties nogalināt citu cilvēku. Bet tas jau ir ok. Cilvēkam tak ir tiesības izteikties...pa visu sētu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: