Kāds ķīnietis no Šanhajas visai skarbos apstākļos sācis mitināties trīsstāvu daudzdzīvokļu graustā Rindas ielā. Vispirms viņš ķēries pie mazdārziņa izveides.

Dīvaino ķīnieti pamanījuši pārventnieki, kas šo gadījumu aktīvi apspriež portālā ventasbalss.ru un sociālajā tīklā facebook.com. Iedzīvotāji interesējas, kas tas ir par cilvēku, kādi ir viņa mērķi un vai drīzumā šajā mājā neapmetīsies kāda lielāka ķīniešu diaspora. Iedzīvotāji raksta, ka nesen mājā esot parādījusies arī kāda ķīniešu sieviete. Kāds pat ierosina palīdzēt šiem cilvēkiem, jo mūsu ziemas viņi vēl nav piedzīvojuši. Ēkai taču nav nedz logu, nedz apkures.

Ventas Balss devās uz minēto māju, un mums paveicās sastapt arī pašu iemītnieku. Aptuveni 30 līdz 40 gadu vecais vīrietis ir smaidīgs un atsaucīgs. Vispirms viņš latviešu valodā nosaka: «Es nesaprotu,» – taču ir gatavs turpināt komunikāciju vājā angļu valodā. Tomēr vairāki jautājumi palika neatbildēti, jo vīrietis neizprata to būtību. Sarunā noskaidrojām, ka vīrietis ir no Ķīnas pilsētas Šanhajas. Viņu sauc Ming Wen Dai, un šo neapdzīvoto māju viņš iegādājies pirms trijiem gadiem. Viņš ēkā dzīvo aptuveni divus mēnešus un plāno to pakāpeniski sakārtot. Ieejot mājā, ir redzams, ka šobrīd vīrietis ir apmeties tās otrajā stāvā, kurā valda visai skarbi apstākļi. Telpām nav iekšējās apdares, no šķirbainajām, ar papi aizsistajām logu ailēm pūš pamatīgs caurvējš. Ir uztaisīta improvizēta virtuvīte, kurā vārās kaut kas zupai līdzīgs. No dēļiem sasista guļasvieta, kurā nav pat matrača, bet uzklātas vien segas. Grūti noticēt, ka šeit dzīvo cilvēks.

Vīrietis pēc profesijas esot dārzkopības inženieris. Tādēļ arī pie savas jaunās mājas viņš vispirms ir iekopis apkārtni – ir iestādītas puķes, tai skaitā izveidota kompozīcija ar iekaramajiem puķu groziem. Bet ēkas pagalma pusē ir mazdārziņš, kurā iestādīti kartupeļi, sīpoli, gurķi, kabači un citi dārzeņi.

Ming Wen Dai atklāj, ka viņa oficiālā darbavieta ir kāda Jelgavas firma SIA Seeyou. Internetā atrodams, ka šī firma cita starpā nodarbojas ar augu pavairošanu un dārzu lietām. Lai arī iedzīvotāji ievērojuši, ka pie mājas apgrozās arī kāda ķīniešu sieviete, Ming Wen Dai to noliedz. Viņam nav nedz sievas, nedz sievietes. Viņš esot pilnībā viens un arī darbojoties viens. Par nākotnes plāniem mums atbildi tā arī neizdevās iegūt, jo ķīnietis nekādi nesaprata, kas viņam tiek jautāts. Bet, atbildot uz jautājumu, kāpēc viņš aizbraucis no Šanhajas, vīrietis skaidro, ka tur šobrīd esot neciešami karsts – gaisa temperatūra mēdzot sasniegt pat plus 40 grādus. Latvijā laika apstākļi esot krietni patīkamāki. Arī no aukstās ziemas viņš nebaidoties, jo līdz tam laikam visi logi tikšot ielikti un mājā būšot silti, ir pārliecināts ķīnietis.

Ventspils domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas vadītājs Māris Bože apliecina, ka māju Rindas ielā 2016. gada septembrī patiešām ir iegādājusies kāda fiziska persona, kuras vārds saskan ar iepriekš minētā ķīnieša vārdu. Māju tirgojusi banka. Savulaik, padomju laikā, šajā un blakus esošajā mājā atradušās kopmītnes. Vēlāk ēkā uzsākti pārbūves darbi, taču tie tā arī nav turpināti un pabeigti. Ēka pārdota. Šobrīd neviena persona nav vērsusies domē pēc būvatļaujas, lai īstenotu jebkādus ēkas sakārtošanas darbus.

Lasi vēl

Komentāri (24)

  • -1
    ventspilnieks 36,7 08.07.2019, 10:30:17

    Izskatās kā normāli iekonservēta celtne, ne grausts. Līdzībās var minēt pļavu pie tilta vai skvēru pie halles, kura/kurš nodēvēti par degradētām terijtorijām

  • -6
    ayk 08.07.2019, 12:01:32

    Jautājums: Pie mums ierodas kaudzēm krievu, baltkrievu, ukraiņu, utt.
    Viņu valodas zināšanas ir daudz knapākas par: "Vispirms viņš latviešu valodā nosaka: «Es nesaprotu,» – taču ir gatavs turpināt komunikāciju vājā angļu valodā.". Vai par viņiem visiem ar tagad rakstīs avīzē, kādi ir viņu mērķi un vai neieradīsies lielāka diaspora?

  • -7
    Santa Sintija Vaidava 08.07.2019, 12:01:44

    nepaies ne 2 gadi ka maja būs pilna ar ķīniesiem-un tas trakakais tik saksies--lielas siltumnīcas un piedrazota zeme gan pieminesiet manus vardus--

  • -8
    yolo 08.07.2019, 12:40:19

    Mums trūkst darbaspēks, lai tik brauc

  • -7
    Anita Jasikeviča 08.07.2019, 12:21:49

    Redz , kadi mēs esam . Kad latvieši pārvācas dzīvot uz jebkuru ārzemju valsi - tas taču pilnīgi normāli , vai ne ? Ja šis cilvēks ir atradis vietu , sev tīkamu dzīvei , tad mēs uzreiz brēcam , ak un vai ! tūlīt te būs pilns ar ķīniešiem ......Ķīnieši ir strādīga un čakla tauta , tavu maizi par velti neēdis .Sakārtos to graustu , kurš citam nevienam nebija vajadzīgs .

  • 0
    Margrieta345 08.07.2019, 19:22:29

    U.M
    Par tiem centimetriem nebūtu arī ko izpaust,jo viņiem tie rīki gaužām niecīgi.

  • -10
    yolo 08.07.2019, 12:39:47

    Ar kādām tiesībām dome izsniedz informāciju ar personu datiem? Viņi tā drīkst?

  • -3
    U.M 08.07.2019, 14:39:01

    Cilvēka vārds nav personīga, neizpaužama, intīma informācija. Dome tak neizpauda cik centimetros viņa daikts mērāms.

  • -2
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 10.07.2019, 14:06:21

    Atbild Ventspils pilsētas domes Juridiskā nodaļa:
    Ventspils pilsētas dome rūpējas par fizisko personu datu aizsardzību un to apstrādi veic tikai tad, kad saskaņā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6.pantu tai ir atbilstošs tiesisks pamats.
    Konkrētajā gadījumā Dome, ievērojot Vispārīgo datu aizsardzības regulu, nav izsniegusi personas datus, ar kuriem nepārprotami būtu identificējama kāda konkrēta fiziska persona, kas ir iegādājusies īpašumu.
    Informējam, ka gadījumos, kad nepieciešams iegūt informāciju par nekustamā īpašuma īpašnieku, saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 115. panta otro daļu, 116. pantu un 132. pantu, personai ir tiesības iegūt šādu informāciju, izmantojot Tiesu administrācijas uzturēto valsts vienoto datorizēto zemesgrāmatu vai vēršoties rajona (pilsētas) tiesās.

  • 0
    yolo 11.07.2019, 14:06:35

    tad es brīvi varu doties uz Ventspils domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļu un prasīt, kam kurš īpašums pieder?

  • -4
    Regīna Lablaika 08.07.2019, 12:41:24

    Normala paradiba, vienam otram latvietim deretu pamacities, nevis dzities uz arzemem, tur ari negaida nekada medusmaize!

  • -2
    ilona kaķis 08.07.2019, 12:45:34

    Škiet, viss viņa stāsts baltiem diegiem šūts. Būvmateriālu veikalā šis "mājas īpašnieks" neiepērkas pats (redzēju savām acīm), to dara minētās Jelgavas firmas pārstāvis, arī ķīnietis. Pēc rīcības un uzvedības izskatās, ka tas arī ir īstais īpašnieks, jo izskatās uzpūtīgāks, kaut arī komunicē saprotamāk, bet avīzē aprakstītais tikai tāds vietējais apsargs, kurš saimniekam tek kā paklausīgs šunelis nopakaļ. Jautājumus par nākotnes plāniem nesaprata? :) Nu, nu. Nebija pilnvarots teikt. Un ir tur sieviete. Dzīvoju netālu, redzēju.

    Mums par viņiem jāpriecājas? Tiešām? Šķiet, ka esam liecinieki miermīlīgās okupācijas sākumam. Tanku nav, bet ļaužu masas noteikti būs. Laiks rādīs.

    Nez, kā tur ar komunālajām lietām? Atkritumu apsaimniekošana, ūdens, kanalizācija, elektrība?

  • -3
    Johny Bannis 08.07.2019, 12:46:52

    Laikam taas ventilaacijas trubas vinsh liek kaa skursteni! :D

  • -8
    domāju 08.07.2019, 12:57:01

    šeit nu būtu darbiņš Jauno ventspilnieku birojam. Vajag palīdzēt iekārtoties, lai apgūtu latviešu valodu un varbūt izņēmuma kārtā palīdzēt iekārtoties darbā, lai var sapelnīt naudu iztikai un mājas uzturēšanai

  • -2
    Elviss22 08.07.2019, 13:57:03

    .. nu nu, būtu jau labi ja valsts vispirms tā rūpētos par savas tautas iedzīvotājiem, nevis kaut kādu tur ķīnieti, pat nezin kā viņš tika tie tā īpašuma un to, ka tas nams drīz vien būs pilns ar ķīniešiem , tas nu ir skaidrs.

  • 0
    domāju 09.07.2019, 17:42:58

    > Elviss22 Iespējams, ka tas ir neizbēgami, bet tad viņš varēs palīdzēt citiem...

  • -6
    Prof.Preobraženskis IV 08.07.2019, 14:07:32

    Ar ķīnīzeriem jābūt piesardzīgiem-tie vairojas straujāk,nekā žurkas vai truši.Un ja vēl,kā tekstā,ir arī kāda tās pašas sugas mātīte,tad joki mazi.Ka vēl apkārtējo māju iedzīvotāji nedabū meklēt beisbola nūjas...

  • -20
    Pilsēta 08.07.2019, 14:11:23

    Es vienreiz uz ielas redzēju nēģeri. Es viņam sāku kliegt un rādīt banānu, bet šis pagriezās un aizgāja prom. Gribēju viņam iemest ar piku, bet bija vasara. Tāpēc vienkārši nolamāju par mēkaķi un pačurājis pie koka gāju tālāk dziedot latvju saule mūžam nenoriet un latviets biju, latviets būšu.

  • 0
    Jana 08.07.2019, 19:05:17

    Sargiet savus suņus...;-)

  • 0
    default 08.07.2019, 19:27:38

    REDLUM

  • -1
    Liene 08.07.2019, 22:49:43

    Diez tā ir viņa puķainā somiņa pēdējā bildē uz sola?!
    Ja jau apgalvo ka nav sieviete viņam....

  • -2
    Wiktor Scella 09.07.2019, 16:57:49

    Sienu dizains līdzvērtīgs tam ko rada mūsdienu industriālā dizaina stila dizaineri ar mega lielu vārdu(vārdiņu), jeb tie, kuriem talants dizainā nebija uzinstalēts.
    Ar savu apņēmību, pedantismu un mīlestību pret darbu ar vēl pāris ģimenes locekļiem, viņš to māju sakārtos.
    Un pēc laika būs - latvju bāleliņš, krietni patriotiskāks nekā patrioti-promaizbraucēji.
    Kas zin.. ja latvju bāleliņš un tautu meita nevar un negrib labot demogrāfisko stāvokli, tad šiem man liekas ar to brolēmu nebūs.. :D vismaz viņu galā nav!

  • 0
    Krišs Daugulis 09.07.2019, 19:57:51

    Ķīnieši jau sen pērk nekustamo īpašumu Ventspilī, bet tikai tagad beidzot kāds to ir pamanījis. Cik gadus, pašā centrā ir "Vēja roze"? Kādam tā traucē, vai ir bijušas problēmas?
    Un protams, daudzdzīvokļu namu tas puisis neapdzīvos viens pats, bet vai kāds traucēja to darīt vietējiem pilsoņiem?
    Bet mums taču vajag, pienākas, dodiet, gribu...

  • 0
    U.M 11.07.2019, 23:15:25

    Tikai mieru, māja jau ir pārdošanā. :) https://www.ss.com/msg/lv/real-estate/homes-summer-residences/ventspils-and-reg/ventspils/cebki.html

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: