Likuma grozījumu dēļ dzērāji atskurbšanai tagad tiek vesti uz slimnīcu. Par jauno kārtību ir sašutuši gan mediķi, gan arī citi pacienti.

Ventas Balsij piezvanīja kāda Ventspils slimnīcas darbiniece, kura vēlējās palikt anonīma. Viņa stāsta, ka jau vairākas nedēļas uz slimnīcas traumpunktu tiek nogādāti dzērājbomži. Viņi tur sēž, reizēm apčurājas, apkakājas un apvemjas. Reizēm paliek agresīvi. Turpat atrodas arī citi pacienti, tai skaitā bērni. Šis jautājums aktualizēts arī ventasbalss.lv forumā. «Pati biju lieciniece, ka uz soliņa saulītē bija nolūzis viens tāds netīrs dzīves pabērns, bet, kad ierados uzņemšanas nodaļā, tad viņš jau atpūtās uz krēsliem. Ziniet, lai kā jāmīl visi cilvēki, man gan diez ko nepatiktu pēc viņa uz tiem krēsliem sēdēt...» raksta kāda komentētāja.

Ventspils pašvaldības policijas apkopotā statistika liecina, ka pēdējo trīs nedēļu laikā uz slimnīcu atskurbšanai nogādātas 14 iereibušas personas. Municipāļu priekšnieks Jānis Arājs skaidro, ka ar 10. aprīli ir mainījies likums par policiju. Līdz tam policijai bija pienākums bezpalīdzības stāvoklī nonākušās iereibušās personas nogādāt drošās telpās, tai skaitā policijas īslaicīgās aizturēšanas telpās, savukārt tagad tā vairs rīkoties nedrīkst un valsts vai pašvaldības policijai ir pienākums šīs personas nogādāt vai nu speciālā iestādē, kas sniedz atskurbināšanas pakalpojumus, vai medicīnas iestādē, vai mājās.

Arājs uzskata, ka pēc būtības tas ir pareizi, jo policijas darbinieki nav mediķi un šīs personas visbiežāk ir ar smagām veselības novirzēm. «Tādā veidā tiek pasargāti policijas darbinieki no nepatīkamiem gadījumiem,» norāda Arājs. Taču skumjākais ir tas, ka likumdevējs nav padomājis par šo izmaiņu sekām un tā vietā nav radījis ko jaunu. Proti, šobrīd valstī nav izstrādāti normatīvi, kādām jābūt atskurbtuvēm, kā tās jāiekārto, kā jāaprīko. «Pat lopu fermām ir savi normatīvi, bet atskurbtuvēm nav,» neizpratni pauž Arājs.

Arī Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas vadība akcentē, ka valsts joprojām nav sakārtojusi situāciju atskurbināšanas pakalpojumu jomā un ar pēdējām likuma izmaiņām ir nostādījusi pašvaldības neapskaužamā situācijā. Šis jautājums valstī netiek risināts kopš 1991. gada. Tā kā likumdošanā nav noteiktas prasības atskurbināšanas pakalpojumu nodrošināšanai un nav norādīts, vai par šo pakalpojumu atbild valsts vai pašvaldība, tad Ventspilī, līdzīgi kā vairumā citu Latvijas pašvaldību, atskurbtuve nav izveidota.

Jāpiebilst, ka bieži vien šo personu nogādāšana ārstniecības iestādē ir nepamatota, jo tām nav nepieciešama medicīniskā palīdzība, tādēļ tiek apgrūtināts ne tikai ārstēšanās process citiem pacientiem, bet arī radīts apdraudējums, jo nereti personas ir neadekvātas, norāda slimnīcas preses pārstāve Viola Grinvalde.

Ventspils dome sadarbībā ar slimnīcu patlaban strādā pie pagaidu risinājuma atskurbināšanas pakalpojumu nodrošināšanai, lai personas, kam tie nepieciešami, neatrastos slimnīcas telpās. Šobrīd tiek izvērtēti finanšu, personāla un telpu resursi, lai pēc iespējas ātrāk tiktu nodrošināti atskurbināšanas pakalpojumi un netiktu traucēts slimnīcas darbs.

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • 0
    Vilis Skuja III 16.05.2019, 16:04:50

    Tad jāatjauno atskurbtuve!
    Tikai no tās ēkas tirgus laukuma malā tik daļa palikusies.Blakus vārtrūmei,no kurienes agrāk brauca ārā skurbuļa "bertas",tagad,kā ironija,alko outlets....

  • 0
    Dzērvene 16.05.2019, 17:12:16

    Nu redz kāda mums te ir sapņu zeme.Varēja jau to likumu tādu uztaisīt,ka pa taisno nogādātu viesnīcā.
    Tu redz ko vēl var izvēlēties slimnīcu vai mājas.
    Interesanti zinat nevajadzētu pie reizes arī izveidot dzērāju nogādātāju darba grupu vai vismaz kadu komisiju?
    Mēs to varam.

  • -2
    Nah Nahs VI 16.05.2019, 19:29:49

    No tāda likteņa neviens nav apdrošināts.Katram var gadīties nokļūt mentu nagos.

  • -2
    Dzērvene 16.05.2019, 17:40:13

    Aukstā laikā nedrīkst vienaldzīgi paiet garām guļošam cilvēkam.

  • -1
    Andris R. 16.05.2019, 18:08:34

    Un kas tad Ģertrūdes ielā,manu čomu savāca uz ielas un visu nakti noturēja,tur vairs nevar atpūsties noguris cilvēks.

  • -1
    Hou xay 16.05.2019, 18:10:01

    Lai sievietes slimnīcās cīnās ar tie dzērājiem un bezpajumtniekiem. Pašvaldības policijai nav laika ar to nodarboties. Viņiem ir jābraukājās apkārt un jādara ceļu policijas darbs.

  • -2
    Prof.Preobraženskis F. 16.05.2019, 18:40:23

    Nu,katrai lietai ir divas puses.Cik nav dzirdēts,ka cilvēkam kamerā sirds apstājas,kruķi grib tikt vaļā no atbildības,uzgrūžot to mediķiem.

  • -4
    keda 17.05.2019, 09:14:54

    Cik tad ir kaut kas tāds dzirdēts? Varbūt kādus 2 gadījumus daudzu gadu laikā atceros....

  • -1
    Jānis1 16.05.2019, 19:46:36

    Atskurbtuvē tagad ir brīva pie tiesas un tiek izīrēta.
    Vajadzētu izīrēt un par īri maksas tie paši dzērāji.

  • -1
    Erna 16.05.2019, 20:18:24

    Katrs cilvēks,kas ir bezsamaņā ir jāatrāda mediķiem,nevis jāiemet kamerā,lai viņš tur nomirst. Likums ir pareizs,tikai kā parasti līdz galam nekas nav izdomāts.

  • 0
    uguntiņa 16.05.2019, 21:06:06

    Atskurbtuvi nevajadzēja likvidēt.

  • 0
    Maruse K. 17.05.2019, 05:05:40

    Un katru dienu publicēt avīzē to vārdus un uzvārdus ,kuri tur nokļuvuši.

  • -7
    lasma 2 17.05.2019, 09:30:11

    Lielākā daļa šo cilvēku ir bomži, kuri jau tā dzīvo uz nodokļa maksātāju rēķina 5-10 gadu - zupas virtuvi, patversmi, arī ārstniecība, ja nonāk slimnīcā ir bez maksas, bet viņi jau nemainīsies, viņi to nenovērtē. un šīs pakalpojums atkal būs viņiem bez maksas, jo viņiem taču nekā nav, nu tad lai guļ grāvī, kāpēc viņam jādod palīdzība ja viņi neko nedod pretī. Un ja kādam šādi cilvēki patīk, lai ņem pie sevis un rūpējas par viņu, nevis mums viesiem tagad jāmaksā par viņa izklaidēm.

  • -4
    Dee 17.05.2019, 11:47:09

    Risinājums tam, lai tāds "sagurušais" nejauši neatslēgtos no pārdzeršanās , ir atvērt atskurbtuvi, kur dežurētu viens medicīnas darbinieks, kurš arī noteiktu, vajag tam ķēmam to medicīnisko palīdzību, vai arī ļaut, lai laimīgi pietaisa bikses siltumā. Tas būtu humānāk, nekā terorizēt slimnīcas darbiniekus un apmeklētājus. Protams, nav runa par bezsamaņā vai salā atrastiem indivīdiem. Tiem noteikti nevajag atļaut nomirt, jo varbūt pēc laimīgas izglābšanas slimnīcā, pēkšņi pārdomā un uzsāk apzinīgu dzīvi. :D

  • 0
    cilda 17.05.2019, 17:19:09

    atskurbeni vajag sen

  • -5
    Andrejs Dzelme 26.06.2019, 14:59:24

    Tik daudz nekartības ikdienā. Policijas izmisīgā cīņa ar kārtības traucētājiem. Visām šīm problēmām pamatā - alkohols. Visa šī ņemšanās iznāk neracionāla, tā vietā, lai risinātu problēmu pašā tās saknē - ieviest valstī sauso likumu.

  • 0
    venēcija 17.05.2020, 10:17:18

    Jā,atskurbtuve ar atsevišķu personālu ir ļoti,ļoti nepieciešama.Būtu lieliski,ja augšas pieņemtu lēmumu par šādas iestādes izveidošanu.Būtu jaunas darba vietas,un šo iestādi varētu uztaisīt par centru,ne vienkāršu atļurbeni,kur attiecīgi speciālisti ar viņiem arī darbotos.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: