Latvijā darbojas gan krūts vēža, gan dzemdes kakla vēža savlaicīgas atklāšanas programma. Ventspils poliklīnikas ginekologs Sergejs Gurjanovs aicina sievietes būt apzinīgām un izmantot valsts apmaksāto iespēju pārbaudīt savu veselību.

Sievietes, kas sasniegušas 25 gadu vecumu, reizi trīs gados saņem Nacionālā veselības dienesta (NVD) uzaicinājuma vēstuli ierasties uz dzemdes kakla vēža profilaktisko izmeklējumu. Vēstulē teikts, ka izmeklējumu vēlams veikt dažu mēnešu laikā pēc uzaicinājuma saņemšanas, bet ginekologs uzsver, ka uzaicinājuma vēstuli var izmantot turpmāko trīs gadu laikā, līdz nākamās vēstules saņemšanai. Speciālists arī uzsver, ka Ventspils poliklīnikā profilaktisko izmeklējumu veikšanai atvēlētas ginekologa pieņemšanas otrdienās. Šajās dienās pieņem tieši pacientes, kas saņēmušas uzaicinājuma vēstuli, tādēļ vizīte pie ginekologa būs pieejama dažu nedēļu laikā. Sievietei jāsazinās ar poliklīnikas reģistratūru un jāinformē, ka nepieciešama tikai profilaktiskā apskate. Ja sieviete vēstuli nav saņēmusi, jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, kas šo faktu pārbaudīs. Ja vēstule ir izsūtīta, bet nav saņemta, to iespējams atjaunot. Bet, ja vēstule nav izsūtīta, par to jāinformē NVD.

Kā uzsver Gurjanovs, lai arī šī skrīninga programma Latvijā darbojas jau aptuveni desmit gadus, atsaucība ir ļoti maza. Tas pasliktina arī ārstēšanas rezultātus, jo dzemdes kakla vēzis nav pārmantojama slimība, to visbiežāk izraisa cilvēka papilomas vīruss, un ar to slimo lielākoties gados jaunas sievietes. Dzemdes kakla vēzi iespējams pilnībā novērst, savlaicīgi atklājot un izārstējot dzemdes kakla pirmsvēža slimību. Ja sūdzību nav, sieviete ginekologu var apmeklēt reizi trīs gados, saņemot NVD uzaicinājumu, taču pēc pašas vēlēšanās ārstu var apmeklēt arī biežāk.

Sasniedzot 50 gadu vecumu, reizi divos gados sieviete saņem vēl vienu NVD uzaicinājuma vēstuli – veikt krūšu rentgenoloģisku izmeklēšanu jeb mamogrāfiju. Kā atzīst Ventspils poliklīnikas ginekologs, šī iespēja veikt valsts apmaksāto pārbaudi tiek izmantota aktīvāk. Savlaicīgi atklājot krūts vēzi, iespējama efektīva tā ārstēšana un izveseļošanās. Arī mamogrāfijas izmeklējumu iespējams veikt Ventspils poliklīnikā, kur pieejama digitālā mamogrāfijas iekārta. Uzaicinājuma vēstule derīga līdz nākamās vēstules saņemšanai.

Jāatceras, ka, dodoties uz dzemdes kakla vēža vai krūts vēža skrīninga izmeklējumu, līdzi jāņem NVD uzaicinājuma vēstule un tās pielikums jeb skrīningtestēšanas karte.

Ginekologs Gurjanovs aicina sievietes būt apzinīgām un pašām sekot līdzi, kad pienācis laiks saņemt kādu no NVD uzaicinājuma vēstulēm, un, to saņemot, veikt valsts apmaksātās pārbaudes. Savukārt, ja vēstule nav atsūtīta, interesēties vispirms pie ģimenes ārsta, bet, ja informācijas nav, sazināties ar NVD.

Apmaksāta informācija.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: