Užavas luterāņu dievnamā, tāpat kā daudzās citās mazītiņās lauku draudzēs, stūrakmens ir sirmāki ļaudis, konkrēti – Diāna Linkovska un Signe Štelbauma.

Apskati Užavas baznīcu fotogrāfijās!

Kopā ar viņām pa sērsnu aizbrienam līdz 1783. gadā celtajai baznīcai, kurai nez kādēļ nav torņa. Užavā nekad nav bijusi arī mācītājmuiža, un ciktāl sniedzas dievnamā gājēju atmiņa, garīdznieki nav dzīvojuši uz vietas un braukuši no šurp no Ventspils un Piltenes. Pēc tradīcijas, mācītāji, kas kalpojuši Piltenē un Landzē, teikuši Dievvārdus arī Užavā. Tas sakāms gan par atmiņā labi palikušo Austru Reini, kad Aleksandru Princi un tagadējo mācītāju Kārli Puķīti. «Mēs ar viņu,» saka draudzes priekšniece Diāna, «esam dikti apmierināti. Kārlis kalpo arī slimnīcā, viņš tad izdarīgs cilvēks.»

Dievkalpojumi Užavā notiek mēneša otrajā un ceturtajā sestdienā plkst. 11. Dāmas skumst, ka draudzēs nav svētdienskolas, ir maz jauniešu un vidējās paaudzes pārstāvju, bet priecājas, ka daudzus gadus pastāv ansamblis, ko vada ventspilniece Anda Fišere. Mēģinājumi parasti notiek užavnieces Ingunas dzīvoklī, turklāt interesanti, ka viņa nav draudzē, bet labprāt dzied ansamblī.

Pēc papīriem draudzē ir 41 baznīcēns, bet ikdienā svētnamu apmeklē kādi desmit cilvēki, kas brauc par no Zirām un Ventspils. Signe: «Mēs ar Diānu te esam kā antīkas mēbeles, bet mums ir vajadzīgs Dievs. Kopā ar Viņu vedas darbi. Brīžiem esi izmisis, apjucis, nezini, ko nu iesākt, kā rīkoties, bet aprunājies ar Viņu, un viss pašķiras.»

Signe lūdz, lai noteikti uzrakstu par Diānas telpu rotāšanas prasmēm, ko draudzene izmanto, dekorējot arī baznīcu. Ziemā šim nolūkam izmanto skujkokus, vasarā – dažādus ziedus, turklāt Diāna dievnamā uzturas tik bieži, ka palaikam viņu uzrunā ekskursanti, kas lūdz atļauju apskatīt baznīcu un interesējas par ēkas vēsturi.

Decembrī Diāna piedalījās sinodē Rīgā un balsoja par arhibīskapa Vanaga palikšanu amata: «Manuprāt, viņš tam ir ļoti piemērotas, tādēļ nepatīkami, ka bija cilvēki, kas viņu gribēja gāzt.»

Foto: Užavas baznīcas stūrakmens – Diāna (priekšplānā) un Signe.          

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: