Lai arī oktobris, kas tiek dēvēts par krūts veselības mēnesi, jau aizvadīts, Ventspils poliklīnika aicina sievietes rūpēties par savu veselību un veikt mamogrāfijas izmeklējumu, neaizmirstot par tā aktualitāti arī citos mēnešos.

Mamogrāfija ir krūts audu rentgenoloģiska izmeklēšana. Ar Ventspils poliklīnikas digitālo mamogrāfijas iekārtu iespējams iegūt digitālus izmeklējuma attēlus, kas ir būtiski, lai krūts vēzi atklātu agrīnā stadijā. Digitālais attēls ir ar augstāku izšķirtspēju, tādēļ iespējams saskatīt smalkākas struktūras un ļaundabīgus veidojumus atklāt iespējami savlaicīgi.

Uzaicinājumu veikt krūts mamogrāfiju bez maksas Veselības ministrijas Nacionālais veselības dienests reizi divos gados izsūta sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Dodoties uz valsts apmaksāto krūšu pārbaudi, līdzi jāņem Nacionālā veselības dienesta vēstule, kas kalpo kā nosūtījums uz izmeklējumu, kā arī tai pievienotā karte. Uzaicinājums uz bezmaksas izmeklējumu ir derīgs divus gadus, tomēr Nacionālais veselības dienests aicina pārbaudi veikt trīs mēnešu laikā pēc uzaicinājuma saņemšanas.

Tāpat ar digitālo mamogrāfijas iekārtu tiek veikti diagnostiskie izmeklējumi, kad ārsts tos nozīmējis, jo radušās aizdomas par audzēju, kā arī kontroles nolūkos, ja iepriekš bijušas kādas problēmas.

Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība Dzīvības koks informē, ka krūts vēzis ir biežākais ļaundabīgais audzējs sievietēm Latvijā. Risks saslimt ar krūts vēzi ir katrai devītajai sievietei. Ir ļoti būtiski krūts vēzi atklāt laikus, jo 90% gadījumu, kad audzējs atklāts agrīnā stadijā, iespējams saglabāt krūti un dzīves kvalitāti.

Praktisks biedrības sagatavots ceļvedis, kurā var uzzināt, kas ir krūts vēzis, kā to atklāt agrīnā stadijā, kā ar citu noderīgu informāciju, pieejams biedrības tīmekļa vietnē dzivibaskoks.lv.

Pierakstīties uz mamogrāfijas izmeklējumu iespējams, personīgi ierodoties Ventspils poliklīnikas reģistratūrā vai zvanot pa tālruni 63622131. Mamogrāfijas izmeklējums ir viens no Ventspils poliklīnikas pakalpojumiem, uz kuriem iespējams pierakstīties arī portālā piearsta.lv.

Foto: Ventspils poliklīnikā pieejamā digitālā mamogrāfijas iekārta nodrošina augstāku attēla izšķirtspēju, tādējādi dodot iespēju ļaundabīgus veidojumus atklāt jau agrīnā stadijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: