Tuvojoties svētku laikam, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca aicina aktīvi iesaistīties gan esošos, gan jaunos donorus – ziedot asinis līdzcilvēkiem, kuri nonākuši nelaimē un kuriem asins pārliešana var dot cerību izdzīvot.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas asins sagatavošanas nodaļas galvenais uzdevums ir nodrošināt slimnīcu ar nepieciešamajiem asins komponentiem un preparātiem. Asins pārliešana pacientiem var būt nepieciešama jebkurā diennakts laikā, tādēļ asins sagatavošanas nodaļa Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā nodrošina asins pārliešanu visu diennakti.

Asinis ziedot aicināti gan individuālie donori, gan arī kolektīvi no uzņēmumiem un iestādēm. Asins komponentus iespējams nodot katru pirmdienu un piektdienu Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas asins sagatavošanas nodaļā no plkst. 8.00 līdz 10.00. Papildu informāciju iespējams uzzināt, ierodoties asins sagatavošanas nodaļā klātienē vai arī zvanot pa tālruni 63632092. Uzņēmumus, kas vēlas saliedēties un ziedot asins komponentus kolektīvi, aicinām pieteikties asins sagatavošanas nodaļā iepriekš pa tālruni 63632092.

Katru reizi donors ziedo 450 ml (vēl papildus apmēram 30 ml asins paraugiem – izmeklēšanai). Veselam cilvēkam šāds asins zudums nav kaitīgs. Asinis noņem tikai no elkoņa locītavas vēnas, un asins ziedošanas procedūra ilgst apmēram 10 minūtes.

Nosacījumi, lai kļūtu par asins donoru:

  • pirms asins ziedošanas jāatpūšas;

  • asins ziedošana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma;

  • vēlams lietot veselīgu uzturu, daudz šķidruma;

  • ieteicams nelietot treknus ēdienus asins došanas dienā, kā arī dienu iepriekš;

  • nedrīkst lietot alkoholu un pirms procedūras nedrīkst smēķēt;

  • neēdis cilvēks asinis nedrīkst ziedot;

  • neaizmirstiet paņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu ar fotogrāfiju (pasi vai ID karti).

Pateicamies visiem asins donoriem par atsaucību un palīdzību līdzcilvēkiem!

Lasi vēl

Komentāri (19)

  • -1
    Margrieta. 28.11.2018, 05:35:43

    Ja maksātu vairāk,atsaucība būtu lielāka.

  • -1
    Anita 28.11.2018, 06:41:59

    Jāpiekrīt, ja maksātu vairāk , būtu vairāk donoru . Es padomju laikos biju donors, tad gan pusdienas bija par brīvu, darbā tā diena brīva un pie atvaļinājuma diena klāt, protams, apmaksātas abas dienas, ja labi sarunāja ar vadību darbā , pie atvaļinājuma sakrāju no 6-8 dienām , ja asins nodošanas dienu brīvu neņēmu. Medicīna ir kļuvusi par maksas , bet par dzīvībai svarīgo asins devu negrib maksāt , atrunājas tikai ar frāzi, ka asins nodošana ir ziedojums, tātad bez atlīdzības.

  • -1
    Nif nifs 28.11.2018, 08:29:30

    Un piedevām vēl tas, ka ja ej kādā valsts iestādē, tad tur jebkura špargalka arī pamatīgi maksā, bet tie ierēdņi taču tiek uzturēti no mūsu nodokļiem! Tad arī valstij IR jāmaksā par to, ko prasa no cilvēka. Bet tur redz nē - ziedojums. Būtu kādam pazīstamam vai tuvam vajadzība, ietu un dotu, bet tāpat neiešu. Tieši šīs valsts attieksmes dēļ.

  • -3
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 28.11.2018, 09:24:51

    Vienā asins nodošanas reizē tiek paņemts 450 ml asiņu, tā ir fizioloģiska asins deva, kas negatīvi neietekmē donora veselību. Vīriešiem asinis atļauts nodot līdz 6 reizēm gadā, bet sievietēm iesaka ne vairāk kā 4 reizes 12 mēnešu periodā. Starp asins nodošanas reizēm jāievēro pilnu 9 nedēļu intervāls. Viena gada laikā ziedojot asinis sešas reizes, vīriešiem pēc tam jāievēro 3 mēnešu pārtraukums.

  • -2
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 28.11.2018, 09:25:03

    Pēc Darba likuma 74.panta 6. punkta darbiniekam pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē ir tiesības uz atpūtas dienu. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, šo atpūtas dienu var piešķirt citā laikā, bet ne vēlāk kā viena gada laikā pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē. Darba devējam ir pienākums apmaksāt ne vairāk kā piecas šādas dienas kalendāra gada laikā, izmaksājot šā panta trešajā daļā noteikto atlīdzību, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts lielāks apmaksāto atpūtas dienu skaits. Pēc asins ziedošanas katrs donors saņem kompensāciju zaudētā asins apjoma atjaunošanai, donora uzkodu paciņu un izziņu darba devējam.

  • 0
    Krišs Daugulis 28.11.2018, 19:58:04

    Kā lai juridiski pareizi VIDam izskaidro darbiniekam samaksāto naudu un vai pasūtītājam drīkst tāmē iekļaut izdevumus - asins atlīdzība?

  • -1
    Nif nifs 28.11.2018, 10:21:28

    Par brīvo darba dienu ir zināms. Bet...atkal - nevis uz valsts, bet darba devēja rēķina! Jo darba devējam tā diena jāapmaksā. Pie kam darbiniekam jākavē darba laiks, lai vispār nodotu.

  • 0
    reku 28.11.2018, 11:19:13

    Rīgā,asinsdonoru centrā,var nodot plazmu,trombocītus-asins komponentus.Tur donoriem prasības ir augstākas,bet arī kompensācija lielāka.
    https://www.vadc.lv/donoriem/kas-ir-komponentu-donors
    Kāpēc gan Ventspilī nevarētu iepirkt iekārtas ?

  • -3
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 28.11.2018, 15:44:40

    Katras nodotās asins komponentes nosacījumi apstrādei un uzglabāšanai ir atšķirīgi, tādēļ arī kompensācija par nodotajām asins komponentēm atšķiras. Latvijā asins sagatavošanas nodaļas darbu koordinē Valsts asinsdonoru centrs, kas ir veselības ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Centra darbības mērķis ir nodrošināt kvalitātes un drošības prasībām atbilstošas asinis un asins komponentus ārstniecības iestādēm (transfūzijām) un asins pagatavojumu ražošanai, kā arī imūnhematoloģiskās saderības pārbaudes aloimunizētiem pacientiem. Vienota tīkla ietvaros, nepieciešamās asins devas tiek nodrošinātas ārstniecības iestādēs visā Latvijā. Tāpat iekārtu nodrošinājumu asins devu sagatavošanai un uzglabāšanai nosaka valsts nevis ārstniecības iestādes.

  • -2
    Latvija pāri visām! 28.11.2018, 12:31:37

    Varētu vēl tāpat nodot situācijā,
    kad no tā atkarīga cilvēka dzīvība,
    bet regulāri - tikai par maksu!
    Kapitālisms kā nekā.

  • -3
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 28.11.2018, 16:16:23

    Cienījamie portāla lasītāji! Viena asins deva var izglābt ceļu satiksmes negadījumā cietušo, pacientu ar apdegumiem, palīdzēt vēža slimniekam. Tā ir slimnīcas ikdiena. Asinis ir nepieciešamas operāciju laikā, pacientiem ar akūtām asiņošanām, kā arī onkoloģisko, hematoloģisko u.c. pacientu ārstēšanā. Bieži vien, vienam pacientam ir nepieciešamas vairākas asins devas dzīvības saglabāšanai, tādēļ asins devas ir nemitīgā apritē un rodas iztrūkums ārstniecības iestādēs lielā pieprasījuma dēļ. Asins komponentēm joprojām nav atklāts mākslīgs aizvietotājs, tādēļ asins donori ir nepieciešami un tiek aicināti ziedot devas regulāri. Atgādinām, ka jebkurā asins sagatavošanas punktā, donoriem izsniedz kompensāciju atbilstoši nodotās komponentes noteiktajai samaksai.

  • 0
    Dzērvene 29.11.2018, 15:29:01

    ZRS,tiešām?
    Es atkal domāju,ka jūs tur tas asinis dzerat.
    Šī jau izskatās pēc tādas diedelesanas.
    Ne visi var būt donori veselības dēļ.Tā kā beidzot spiest uz jūtām.Tie kas ir ar šo misijas izjūtu ziedot,tie arī ziedos.

  • -4
    Mikess 28.11.2018, 18:18:28

    Kad vēl dzīvojos pa Ventspili,tad regulāri nodevu asinis.Un ne jau dēļ tā ka lai saņemtu maksu ,brīvdienu vai vēl kaut kādas privilēģijas kuras cik redzams šeit daudziem ir aktuālas - maksa,brīvdienas,atvaļinājums garāks...
    Kurzemniek, kad varat paredzēt kad kaut kas notiks ,lai varētu Jūs skriet un nodot tad asinis?
    Es gāju tieši tāpēc ,ka zināju ka tas 1.Noteikti noderēs kādiem kuri ''uz galda'' ir.
    2. Tas ir arī veselīgi! Jo nododot asinis notiek jaunu šūnu atjaunošanās un ir veselīgi organismam. Tādas lietas kopš bērnības zinu.Dīvaini,ka nevien šeit no komentātājiem nezin.Tikai pašlabuma meklētāji.Tikai kāpēc neviens nevar iedomāties sevi cietušā lomā kad būtu vajadzīgas donora asinis un to hops nav,jo redziet maksā,nav brīvdienu..... Būtu patīkami tādu dzirdēt ja Jūs būtu uz operācijas galda?

  • -4
    Latvija pāri visām! 29.11.2018, 11:29:21

    Vnk cilvēki protestē - jo medicīnā viss par maksu, bet viņu asinis sagaida par velti.
    Un humānos aicinājumus var attiecināt uz visām medicīnas sfērām,
    ne tikai donoriem.

  • -2
    Mikess 29.11.2018, 17:01:09

    Var protestēt pret visu,jo gandrīz viss ir par maksu .Kāda valsts tādi pakalpojumi ir.Taču asins nodošana ir ziedojums nevis pienākums to darīt.Tāpēc tā ir katra izvēle.Neviens jau nespiež to darīt.Es ziņoju kāpēc mani iemesli bija nodot.Pie tam kā jau minēju,ka jebkurš,jebkurā dienā var nokļūt uz ''galda'' operācijas zālē un kas būs ja nav donoru asiņu?

  • -2
    Latvija pāri visām! 29.11.2018, 17:11:54

    Manis pēc lai katrs dara ko vēlas ar savām asinīm.
    Un šo - kas būtu ja būtu,
    var attiecināt uz jebkuru lietu.

  • -2
    Latvija pāri visām! 29.11.2018, 17:15:13

    Un ja nu izrādītos ka brīvprātīgo donoru asinis LR pārdod uz ārzemēm par kārtīgu naudu?
    Arī tam var atrast savu it kā humānu izskaidrojumu.
    Kā jebkurai lietai kur vieni nopelna uz citu rēķina.

  • -2
    Mikess 29.11.2018, 17:33:09

    Man tas būtu vienalga,jo ''noliet'' asinis ir veselīgi organismam. Labāk sterilā vidē.Uz citu rēķiniem jā papilnam ir valstī.Desmitiem lieku organizāciju kad ir tehnoloģijas laikmets.To ko dara piemēram 10 uzņēmumi un zem viņiem kādi 20 apakšuzņēmumi var izdarīt viens .Arī nav izslēgts ka vispār tādas funkcijas uzņēmums nav vajadzīgs.Piemēram,pazīstamie reiz pastāstīja tādu gadījumu,kur viņu kolēģu radi iesaistīti.Kaut kādā nomaļā vietā atver pasta nodaļu,lai gan reāli viņa tur nav vajadzīga.Un tikai tāpēc ka vienai/vienam tur tuvai radiniecei nav darba.Lūk šēž,neko nedara un saņem labu algu.Un tādu līdzīgu valsts iestāžu nevajadzīgu ir papilnam. :) Un tā ''futbolēšana'' no vienām durvīm arī joprojām pastāv daudzās iestādēs .

  • -2
    Mikess 29.11.2018, 17:45:01

    Tas ir arī kā ,piemēram,veikalos pie kasēm var brīvprātīgi iemest naudu.Sava izvēle - iemest naudu vai neiemest,taču vai esat lietas kursā ,ka uz to nopelna un ''uzvārās'' kompānija,kura izveidoja ziedojuma kampaņu.Saziedoto naudu tie kuriem tā tiek vākta,saņem ap 10-15 % .Pārējo organizētāji.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: