Šī gada martā visas Latvijas uzmanības centrā bija Ventspils pludmale, kuru par atpūtas vietu bija izvēlējušies vairāki desmiti pelēko roņu mazuļi.

Kādu roņu meiteni, kas pēc speciālistu novērtējuma, iespējams, no kuģa dzenskrūves vai ledus šķautnes bija ieguvusi brūci uz kakla, kā rezultātā pašas spēkiem jūrā atgriezties nevarēja, Valsts vides dienests nogādāja Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Brūce dzija lēni, bet cerīgi, un nu, raugoties uz krietni apvēlušos roņu meiteni, rētu pat grūti pamanīt.

Pateicoties Rīgas Zooloģiskā dārza speciālistu gādībai, roņu meitene ir atveseļojusies un šodien 30. oktobrī, ar pēcpusdienas prāmi tiks pārvesta uz jaunajām mājām - Skansena zoodārzu Zviedrijā, Stokholmā.

Arī mazie ventspilnieki – pirmsskolas izglītības iestādes “Varavīksne” audzēkņi izgatavojuši apsveikuma kartiņas, kas kopā ar ceļavārdiem dosies līdzi roņu meitenei uz Zviedriju.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -1
    Mikess 30.10.2018, 20:41:25

    Nav saprotams,kāpēc dzīvnieku futbolē no viena zoodārza uz otru? Nav spējīgi uzturēt Rīgas zoodārzs dzīvniekus?

  • -2
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 31.10.2018, 11:42:44

    Publicējam Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvju sniegto atbildi:

    Sakarā ar to, ka roņu meitene vēl ir jauna un nav gatava dzīvot pieaugušu roņu dzīvi, tika pieņemts lēmums viņu pārvietot no Rīgas uz Skansena zoodārzu. Zviedrijas zoodārzā ir piemērotāki apstākļi šāda vecuma roņu izaudzināšanai. Tiem ir baseini, kuros roņu meitenei, sasniedzot zināmu briedumu, būs iespēja komfortabli dzīvot un peldēt atsevišķi.

    Pēdējo 20 gadu laikā zoodārzā nonākušo ronēnu skaits tuvojas simtam. Rīgas zoodārzs pamatoti var lepoties ar prasmi izaudzināt nelaimē nokļuvušos roņu mazuļus. Daļa izaugušo roņu nonāk citos zooloģiskajos dārzos vai okeanārijos, savukārt, pārējie tiek atlaisti brīvībā Baltijas jūrā, tostarp, no Ventspils ostas!

  • -1
    Mikess 06.11.2018, 22:51:08

    Tas ir protams jauki Ventspils pilsētas dome,taču tad kāpēc paši iejaucaties dabā un iznīcinājāt piemēram bebriem dzīvesvietu tā,ka tie nabagi metas uz jūru meklēt barību? Kāpēc piemēram pēc tā kā noslaucījāt ''kārklus'' pie Ventspils 1 ģimnāzijas pazuda piemēram žagatas ko? Dižie izpalīdzēji - palaist roņus jūrā... pielieciet sev medaļas kā Leonīds Brežņevs par neko! Ja jau vēlaties ar ko lepoties tad arī izveidojat dabai draudzīgu vidi neiejaucoties tajā. ''Слабо'' uzbūvēt kaut ko līdzvērtīgu kā Lietuvā delfināriju? Vai savu zoodārzu Ventspilī?

  • -1
    yolo 30.10.2018, 21:37:38

    Skansen ir foršs brīvdabas muzejs

  • -2
    reku 31.10.2018, 15:25:40

    Vai nevajadzētu tiem roņiem noņemt aizsardzību?
    Parunājieties par roņu tēmu ar zvejniekiem.

  • -1
    yolo 07.11.2018, 10:19:55

    Varbūt vajag piebremzēt zveju? Parunā par zivju daudzumu ar roņiem

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: