Ministru kabinets šodien piekrita Irbenes radioteleskopu automātiskās ugunsdzēsības sistēmas izveidei no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 339 000 eiro.

Līdz šim "Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs" (VSRC) ir veicis sistemātiskus uzlabojumus gan teleskopu attīstībā, gan arī risinājis jautājumus par objektu drošību, taču nepietiekamo finanšu līdzekļu dēļ nav bijis iespējams risināt kompleksu un efektīvu ugunsdrošības standartu ieviešanu Irbenes radioteleskopu infrastruktūrā, tostarp abos radioteleskopos - RT-32 un RT-16.

Lai nodrošinātu radioteleskopu atbilstību ugunsdrošības standartu prasībām, ir nepieciešams izveidot automātiskās ugunsdzēsības sistēmas. Tās izveide nepieciešama, jo objekts un teleskopi atrodas vairāk nekā 30 kilometru attālumā no tuvākā ugunsdzēsības depo, kā rezultātā ir nepieciešamas vairāk nekā 40 minūtes, līdz ugunsdzēsēji paspēj ierasties objektā.

Ņemot vērā objekta un teleskopu sarežģīto specifiku sistēmai jābūt kompleksai, tas ir nepieciešams izveidot savstarpēji saistītu iekārtu kompleksu ugunsgrēka atklāšanai un apdzēšanai tā agrīnās attīstības stadijās, kā arī nodrošināt ūdens pieejamību ārējai ugunsgrēka dzēšanai (hidranti). Automātiskai ugunsdzēsības sistēmām jābūt savienotai ar ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizāciju un izziņošanas un evakuācijas vadības sistēmu.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -1
    Johny Bannis 23.10.2018, 16:19:03

    Nu nezinu gan cik tas ētiski ir mūsdienās noklausīties citplanētiešus!

  • 0
    Māris 24.10.2018, 08:34:07

    Gribētu vairāk informācijas par Šo Irbenes centru.Kāds ir apgrozījums 2017.gada laikā, kādi pētijumi veikti, kas atklāts?

  • -2
    ^^—^^ 24.10.2018, 08:41:40

    Māri - par apgrozījumu interesējaties personīgi. Ne jau te tirzās publiski - komentāros ciparus. Par pētījumiem gan gribētos dzirdēt - varbūt ir ko nozīmīgu izdevies atklāt/izpētīt?

  • 0
    VpilsAugstskola 29.10.2018, 12:14:28

    Labdien, Māri! Paldies par izrādīto interesi!
    Aktuālā informāciju par Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra (VSRC) paveikto, projektiem, pētījumiem pieejama centra mājas lapā http://virac.eu/. Šobrīd VSRC notiek darbs pie 2017. gada pārskata sagatavošanas, kurā tiks detalizētāk atspoguļots paveiktais zinātnē, kā arī iekļauta informācija par zinātniskās darbības finansējumu. Ikviens interesents VSRC mājas lapā līdz gada beigām varēs iepazīties ar 2017. gada pārskatu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: