No šī gada pacientiem ar cukura diabētu no valsts budžeta līdzekļiem tiek nodrošināta apmācība diabēta apmācības kabinetā. Ventspils ir viena no astoņām Latvijas pilsētām, kurā, ar 1. oktobri, tiks atvērts diabēta apmācības kabinets.

Diabēta kabinets atradīsies Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, 1. stāvā pretī traumatoloģijas nodaļai (ieeja no Vasarnīcu ielas). Kabinetā pakalpojumus varēs saņemt pacienti, kuriem diagnosticēts cukura diabēts, un apmācību veiks sertificēta diabēta apmācības māsa.

Pirmreizēju apmācību veic grupā (ne mazāk par četriem pacientiem ar apstiprinātu diagnozi vai viņu tuviniekiem) vai individuāli, sniedzot informāciju par veselīga uztura plānošanu, fiziskām aktivitātēm cukura diabēta pacientam, cukura diabēta paškontroli un terapijas efekta vērtēšanu, mērķtiecīgu me­dikamentu lietošanu (arī insulīna injekciju tehnika, uzglabāšana), individuālo aprūpes problēmu risināšanu (tajā skaitā insulīna devu adaptācija, ceļojumi, maiņu darbs), komplikāciju risku samazināšanu (tajā skaitā – blakus slimību gadījumā, smēķēšanas atmešanas veicināšana). Pirmreizējo apmācību varēs saņemt ar ģimenes ārsta, endokrinologa vai bērnu endokrinologa norīkojumu, kopumā apmācība ilgs 5 atsevišķas vizītes. Katra apmācības vizīte ilgs 1 stundu.

Ne biežāk kā reizi piecos gados veic atkārtotu apmācību grupā (ne mazāk par četriem cukura diabēta pacientiem), atkārtoti sniedzot informāciju, kas tika nodrošināta pirmreizējās apmācības laikā, kā arī par citiem jautājumiem pēc endokrinologa vai bērnu endokrinologa ieteikuma – ja notikusi terapijas stratēģijas maiņa, ja diabēta pacientei iestājusies grūtniecība, ja ir slikti kompensēts cukura diabēts (HbA1c>8%) vai ja novērojamas biežas hipoglikēmijas. Atkārtotu apmācību varēs saņemt ar endokrinologa vai bērnu endokrinologa norīkojumu.

Informējam, ka prioritāri pakalpojumu diabēta apmācības kabinetā nodrošina personām, kurām nepieciešama pirmreizējā apmācība.

Oktobrī diabēta apmācības kabinets būs atvērts pirmdienās un ceturtdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00, savukārt ar novembri pacientu pieņemšana tiks organizēta katru darba dienu no plkst. 8.00 līdz 16.00.

Pieteikties uz apmācību diabēta kabinetā var, zvanot uz reģistratūru pa tālruni 63624665.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: