Trešdien, 29. augustā jaunbūvējamās Ventspils Mūzikas vidusskolas Lielajā zālē svinīgā pasākumā tiks parakstīts līgums ar klavierbūvnieku Dāvidu Kļaviņu par pasaulē unikālu koncerta klavieru iegādi un uzstādīšanu.

Svinīgajā pasākumā piedalīsies Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, Ventspils pilsētas pašvaldības iestādes Komunālā pārvalde direktors Andris Kausenieks, koncertzāles arhitekts Deivids Kuks un Ziemeļkurzemes mūzikas pedagogi.

Līdzās Bonnas ērģeļu būvniecības darbnīcas Johannes Klais Orgelbau un Jāņa Kalniņa Ugāles darbnīcas būvētām stabuļu ērģelēm nolemts ēkas Lielajā zālē integrēt arī izcilu un pasaules mērogā unikālu mūzikas instrumentu – koncerta klavieru Klavins Piano Manufaktura KFF (Ungārija) modeli M470i. Klavieres būs liels pienesums jaunajai Ventspils Mūzikas vidusskolai, padarot daudzpusīgāku mācību procesu, kultūras pasākumu klāstu un stiprinās Ventspils muzikālā tēla pievilcību visā pasaulē.

Klavieru ekskluzivitāti rada rezonators un stīgu garums, kas ietverts metāla rāmī, turklāt klavierēm ir pilna 88 taustiņu klaviatūra. Vertikālais stīgu izvietojums klavieru skanējumam dod ļoti tembrālu, dziļu un sulīgu skanējumu. Kopējās klavieru augstums ir 4,70 m, un lai sasniegtu klaviatūru, pianistam būs jādodas pa speciāli izbūvētām kāpnēm. Klavieres būvēs latviešu izcelsmes klavierbūves meistars Dāvids Kļaviņš, kurš ir pasaulē lielāko klavieru – Klavins Modell 450 – idejas radītājs un izgatavotājs.

Izvērtējot nepieciešamību uzstādīt šādas unikālas klavieres tieši Ventspils koncertzālē, tika apzināts vairāku Latvijā atzītu klavierspēles speciālistu un komponistu vērtējums un slēdziens par šo klavieru skanējuma iespējām un funkcionālo izmantošanu nākotnē.

Komponista Jāņa Lūsēna viedoklis: «Kļaviņa koncerta klavieru versijas akustiskā sistēma, stīgas un rezonators sola būtiski paplašināt iespējas pianistiem īstenot jaunas muzikālas interpretācijas. Pazīstamais klavieru repertuārs varētu tikt pasniegts pilnīgi jaunā skanējumā. Veidojot jaunu ieskaņojumu sērijas, tās varētu tikt izplatītas globālā līmenī, šādā veidā izceļot un veicinot Ventspils Mūzikas vidusskolas slavu kā unikālu vietu īpašiem klavieru koncertiem un skaņas ierakstiem. Paredzētais tehniskais aprīkojums, digitālās ierakstīšanas sistēma kombinācijā ar digitāli-mehānisko atskaņošanas sistēmu dotu pilnīgi jaunas iespējas mūzikas uzvedumiem, kas papildus šī instrumenta īpašai skaņai būtu pievilcīgs moments, lai piesaistītu māksliniekus no visas pasaules.»

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Klavieru katedras docents Toms Ostrovskis savā ziņojumā izsaka savu viedokli: «Atšķirībā no lielākās daļas 21. gadsimta klavieru ražotāju, Kļaviņa kungs galveno uzmanību velta nevis dizaina elementiem, bet gan instrumentu skanējuma raksturlielumiem, tādējādi iespējami mākslinieciski augstvērtīgi eksperimenti ar visdažādāko klaviermūzikas repertuāru – tā kā instruments aprīkots ar pilna izmēra klaviatūru, uz tā iespējams atskaņot praktiski visu klavesīna un klavieru repertuāru no baroka līdz mūsdienām, īpašu uzmanību veltot J.S. Baha, M. Rēgera, C. Franka, A. Skrjabina, S. Prokofjeva, G. Pelēča skaņdarbiem. Ļoti interesants varētu būt arī instrumenta skanējums ar simfonisko orķestri – klavierkoncertu repertuārā.»

Jaunā Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas būvniecība rit straujiem soļiem. Tā kļūs par mājvietu 500 audzēkņiem un 100 pedagogiem, bet skola durvis vērs jau 2019./ 2020. mācību gadā. Tāpat ēkā atradīsies koncertzāle ar 600 sēdvietām, Baltijā unikālas stabuļu ērģeles un kamerzāle ar atveramu ārsienu uz brīvdabas amfiteātri, metodiskais centrs reģiona mūzikas skolu pedagogiem un audzēkņiem, publiska mūzikas bibliotēka.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -3
    Jurgis 27.08.2018, 21:48:30

    Kā jau vis Ventspilī - jaunākais, labākais, unikāls .... . Tikai nav pats svarīgākais - cilvēki kas to visu lieto un izbauda.
    Pēdējie palikušie vēl mēģina kaut kā savilkt galus kopā un balso par to pašu hūti kas Ventspili ir padarījis par skaistu, bet tukšu vietu, kurā viņa pakalpiņi zog ko vien var panest.

  • -5
    ^^—^^ 28.08.2018, 08:42:32

    Jurģi - vai tiešām esat tik egoistisks un uzskatāt, ka pilsētā esošie iedzīvotāji (vienalga, cik tie pēc skaita) nav pelnījuši klausīties labu mūziku? Pats laikam dzīvojat Rīgā vai kur citur, ja vietējiem nenovēlat kvalitatīvu mūziku un kvalitatīvus pasākumus. Ja tomēr esat vietējais, tad man par jums kauns.

  • -3
    Ivars Jansons 27.08.2018, 22:04:50

    Man būtu daudz lielāks prieks, ja būtu vislielākās bungas, un vismaz viena kokle, lai varētu saukt cilvēkus atpakaļ...

  • -6
    ^^—^^ 28.08.2018, 08:43:58

    Vai pirms vēlēšanām Jansona kungam iedota vitamīnu bomba? Kaut kā pirms tam nemanīju tik aktīvu darbību, bet tagad rakst komentārus kā traks. :D

  • -1
    Aka 28.08.2018, 15:45:07

    Man būtu lielāks prieks, ja jūs savai mutei uzliktu veselu pauzi ar fermātu, ar vairākām atkārtošanas zīmēm. Super efekts!

  • -2
    Kurzemniece. 28.08.2018, 06:19:01

    Smagos kriminālnoziegumos apsūdzētajam derētu apgūt klavierspēli.Vismaz ko noderīgu iemācītos...

  • -2
    Pink 28.08.2018, 08:23:19

    "Jaunajai Ventspils koncertzālē..." nu tiešām? Ir vai nu "jaunajā koncertzālē" vai "jaunajai koncertzālei". Kurš tur VB ir tik ļoti neizvēlīgs, ka pareizus locījumus vārdiem nevar sakomplektēt?

  • -1
    Mimmīte 28.08.2018, 11:47:44

    Sabiedrības"krējums"noteikti varēs nopirkt biļetes uz šiem koncertiem,bet kā ar "reņģēdājiem?

  • -3
    keda 28.08.2018, 12:04:28

    Takš tieši par tie ēdājiem domājot daudz kas tiek subsidēts, tas ir, tiek piemaksāts no domes puses un biļetas ir pieņemamās cenās.

  • -1
    Andrejs Pornieks 28.08.2018, 13:28:36

    Man ir padomā viena otra mazā rīdziņa, viņai arī ir tieši 88 taustiņi, tikpat āmurīšu un dubultrepetīcijas mehāniku sistēma. Varbūt atrestaurēt un ielikt, teiksim, vecajā skolas ēkā lai tur rezidējošie studenti var vingrināties pirms dosies uzstāties? Vai arī principā jau iztiekam bez tāda jēdziena kā nolāpītā restaurācija?

  • -1
    Andrejs Pornieks 28.08.2018, 13:30:46

    Katrā ziņā attēlā redzamais interjers sniedz ausīm neviltotu baudu, paldies iesūtītājam.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: