Nesen Ventspils slimnīcā notika seminārs, kas bija veltīts mūsdienu krūts vēža diagnostikai. Seminārs bija saistīts ar jaunās paaudzes mamogrāfijas iekārtas ar tomosintēzes funkciju atklāšanu. 

Seminārā piedalījās Latvijas krūts vēža pacientu atbalsta biedrības VITA vadītāja Irīna Januma, radioloģe diagnoste Elizabete Kadakovska un citi Ventspils slimnīcas speciālisti.

Pašpārbaude un veselīgs dzīvesveids

Ventspils viešņa Irīna Januma dalījās ar semināra dalībniecēm savā personīgajā pieredzē. Pirms 12 gadiem viņai diagnosticēja krūts vēzi. Pateicoties viņas vērīgumam, slimību izdevās atklāt agrīnā stadijā un veikt veiksmīgu ārstēšanu. Šodien Irīna pati palīdz sievietēm, kas nonākušas tādā pašā situācijā. Seminārā viņa pastāstīja un parādīja, kā pareizi pašām ir jāpārbauda krūtis, lai laikus atklātu iespējamo jaunveidojumu. Viešņa padalījās pieredzē par pareizu uzturu un dzīvesveidu, lai samazinātu krūts vēža riska faktorus.

Viņa tāpat pievērsa uzmanību tam, cik svarīgi ir veikt bezmaksas krūšu izmeklēšanu, izmantojot mamogrāfiju, uz kuru tiek aicinātas sievietes vecumā no 50 līdz 69 gadiem. Vidēji Latvijā 2016. gadā tādus izmeklējumus veikušas 27% uzaicināto sieviešu, bet šogad – jau 44%. Eiropā šis rādītājs veido 70%, uz ko vajadzētu tiekties arī Latvijai, pārliecināta Irīna Januma. Latvijā viens no augstākajiem sieviešu atsaucības rādītājiem ir Jēkabpilī – 60%. Ventspilī sieviešu atsaucība ir zemāka nekā Latvijā vidēji.

Viešņa aicināja ventspilnieces būt aktīvākām, rūpējoties par savu veselību. Viņasprāt, kampaņā Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!, kas katru gadu notiek Latvijā, varētu iesaistīties frizētavas un skaistumkopšanas saloni, jo tādējādi saglabātu veselību savām esošajām un nākamajām klientēm. Liela nozīme krūts vēža saslimšanas profilaksē ir atvēlēta regulārai informēšanai par nepieciešamību veikt profilaktisko izmeklēšanu: sievietēm vecumā līdz 35 gadiem – ultrasonogrāfiju, bet sievietēm pēc 40 gadiem – mamogrāfiju. Januma aicina informēšanā piedalīties gan medicīnas darbiniekus – psihologus, fizioterapeitus, rehabilitologus un citus –, gan arī vienkāršas sievietes, kuras vēlas kļūt par biedrības VITA vēstniecēm Ventspilī.

Galvenais, lai neko nepalaistu garām

Ventspilniecēm ir radusies iespēja veikt precīzu un saudzīgu krūšu izmeklēšanu ar jaunākās paaudzes mamogrāfijas iekārtu ar tomosintēzes funkciju. Nesen Ventspils slimnīcā uzstādītās jaunās iekārtas galvenās priekšrocības ir tās augstā izšķirtspēja un minimāls starojums standarta izmeklējumos. Pateicoties tomosintēzei, var iegūt vairāk informācijas par krūšu stāvokli, nekā to spēj sniegt parastā mamogrāfijas iekārta. Nav mazsvarīgi arī tas, ka izmeklējumi ar jauno iekārtu ir mazāk sāpīgi pašām sievietēm nekā ar vecās paaudzes iekārtu. Jaunajai mamogrāfijas iekārtai ir speciāla elastīga vir­sma, kas palīdz regulēt spiedienu uz krūtīm un padara izmeklējumu sievietēm komfortablāku.

Ventspils slimnīcas radioloģe diagnoste Elizabete Kadakovska uzskata, ka jaunās iekārtas izmantošana ir ārkārtīgi svarīga gan slimnīcai un pilsētai, gan arī visam reģionam. Jaunā iekārta paaugstina diagnostikas un profilaktisko izmeklējumu efektivitāti, ļauj detalizētāk izanalizēt aizdomīgus vai šaubas raisošus audus. «Krūts vēzim agrīnajā stadijā nav nekādu sūdzību un simptomu. Laikus to var pamanīt, tikai rūpīgi sekojot līdzi savai veselībai un veicot regulārus izmeklējumus,» uzskata radioloģe. Ja sieviete ignorē valsts aicinājumu bez maksas veikt mamogrāfijas izmeklējumus, tas nozīmē, ka viņa ignorē savu veselību, savas iespējas veikt savlaicīgu diagnostiku un savlaicīgu ārstēšanu, pārliecināta Kadakovska. «Sievietēm ir jāsaprot, ka viņu veselība ir pašu rokās,» norāda radioloģe. Savlaicīgi atklāts krūts vēzis agrīnā stadijā garantē krūts saglabāšanu, pilnīgu izārstēšanos bez smagas terapijas un sekām.

Speciāliste aicina sievietes nebīties, ja pēc mamogrāfijas radiologs iesaka veikt papildu izmeklējumus, piemēram, ultrasonogrāfiju. Tas varētu nozīmēt, ka krūšu audu lielā blīvuma dēļ speciālists nav varējis iegūt izsmeļošu ainu. Tomosintēze zināmā mērā risina šo problēmu, jo ļauj saņemt nevis četrus attēlus, kā ir parastā mamogrāfijā, bet desmitiem reižu vairāk. Tomēr arī izmeklēšanas rezultātu analīzei uz jaunās iekārtas vajadzēs daudz vairāk laika. Tādēļ radioloģe laikus aicina pacientes būt pacietīgām un neuztraukties, ja rezultāts nebūs gatavs tik ātri. Mamogrāfijas rezultātus analizē vismaz divi, bet citos gadījumos pat trīs ārsti radiologi. «Radiologa galvenais uzdevums ir neko nepalaist garām,» saka Kadakovska.

Radiologi apgūst jauno iekārtu

Ventspils slimnīcas speciālisti apgūst jauno iekārtu, toskait pārņemot Rīgas kolēģu pieredzi, kā arī apmeklējot kursus. Kadakovska norāda uz valsts līmeņa problēmu – medicīnas darbiniekiem nav pietiekamu iespēju apgūt jaunas zināšanas. Izglītojošie kursi maksā ļoti dārgi, tādēļ, lai palīdzētu ārstiem šos kursus finansiāli segt, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca sniedz atbalstu līdzfinansējumam, ko, iespējams, citas ārstniecības iestādes nenodrošina. Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā strādā pieci ārsti radiologi, bet profilaktisko mamogrāfiju veic divi speciālisti. Elizabete Kadakovska atzīst, ka šis darbs prasa no ārsta lielu psiholoģisku slodzi un milzīgu atbildību. Radiologam nav tiesību kļūdīties. Šajā ziņā tomosintēzes funkcija atvieglo radiologa uzdevumu, jo ļauj iegūt izsmeļošo krūšu audu stāvokļa ainu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: