Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca kļuvusi par pirmo medicīnas iestādi ārpus Rīgas, kur radušās iespējas veikt mamogrāfijas izmeklējumus, izmantojot jaunākās paaudzes digitālo mamogrāfijas iekārtu ar tomosintēzes funkciju. Jaunās iekārtas atklāšanas ceremonijas dalībnieki runāja par augstas izšķirtspējas un saudzējošas diagnosticēšanas nozīmīgumu.

Kvalitatīva diagnostika palīdz savlaicīgi un agrīnās stadijās atklāt krūts vēzi, kas kļuvis par vienu no izplatītākajām onkoloģiskajām saslimšanām pasaulē. Savukārt krūts vēža diagnosticēšana agrīnā stadijā nodrošina veiksmīgu un pilnīgu atveseļošanos. Mamogrāfija ir viena no efektīvākajām krūts vēža agrīnās diagnostikas metodēm, un lielu lomu tajā spēlē augstas izšķirtspējas izmeklējums.

Jaunākās paaudzes digitālā mamogrāfijas iekārta pagājušajā nedēļā tika atklāta Ventspils slimnīcā. Iekārta ir iegādāta ERAF projekta SIA «Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca» veselības aprūpes infrastruktūras attīstība ietvaros. Pateicoties aktīvajai Ventspils pilsētas pašvaldības, Saeimas deputāta, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas anesteziologa reanimatologa Gundara Daudzes un slimnīcas vadības līdzdarbībai, Veselības ministrija apstiprināja jaunākās paaudzes iekārtas iegādi Ventspilij.

Jaunajai Ventspilī uzstādītajai mamogrāfijas iekārtai ir vislabākie izšķirtspējas rādītāji un vismazākā starojuma deva, veicot standarta izmeklējumu. Turklāt papildus standarta 2D izmeklējumam mamogrāfijas iekārta vēl ir aprīkota ar 3D tomosintēzes funkciju, kas nodrošina daudz precīzāku diagnostisko izmeklējumu. Līdz šim tomosintēzes pakalpojumi bija pieejami tikai Rīgas ārstniecības iestādēs.

Jaunās mamogrāfijas iekārtas atklāšanas ceremonijā tās dalībnieki īpaši novērtēja diagnostikas augsto izšķirtspēju. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis pateicās Ventspils pilsētas pašvaldībai un Saeimas deputātam Gundaram Daudzem, kuri atbalstījuši jaunās iekārtas iegādi. Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs apstiprināja, ka kopīgiem pūliņiem izdevies saņemt finansējumu no ES fondiem reģionālajām slimnīcām. Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca attīstībā plāno ieguldīt 10 miljonus eiro, kas tiks izmantoti rehabilitācijas nodaļas, uzņemšanas nodaļas, laboratorijas un citu slimnīcas nodaļu attīstībai, kā arī jaunu diagnostikas un operāciju iekārtu iegādei.

Nesen Ventspils slimnīcā uzstādīta jauna mūsdienīga magnētiskās rezonanses iekārta izmeklējumu veikšanai. Savukārt ventspilniecēm tagad būs iespēja pārbaudīt savu veselību ar jauno mamogrāfijas iekārtu. «Atliek vien Ventspils sievietēm rūpēties par savu veselību un savlaicīgi doties uz profilaktiskajiem izmeklējumiem,» novēlēja pilsētas mērs. Raksturojot jauno mamogrāfijas iekārtu, Saeimas deputāts un Ventspils slimnīcas anesteziologs reanimatologs Gundars Daudze norādīja, ka ar tādu iekārtu tagad strādā visas pasaules vadošās klīnikas.

Starp Ventspils slimnīcas jaunās iekārtas atvēršanas ceremonijas goda viesiem bija Rīgas Stradiņa universitātes rektors Aigars Pētersons. Rektors uzslavēja mūsu pilsētu par tīrību un sakoptību, kā arī norādīja uz slimnīcas labo aprīkojumu un straujo attīstību. Ventspils slimnīca ir kļuvusi par pirmo slimnīcu, ar kuru universitāte noslēgusi sadarbības līgumu reģionālajā līmenī personāla apmācības un pētniecības jomā. Jaunākā iekārta nozīmē tūkstošiem izcīnītu sieviešu dzīvību, kuras, atguvušas veselību, nesīs labumu sabiedrībai un tautsaimniecībai, norādīja rektors. Viņaprāt, viena no iespējām padarīt dārgo iekārtu vēl efektīvāku ir piesaistīt Ventspils slimnīcā pacientu plūsmu no citiem novadiem un pilsētām.

Ar jauno iekārtu ventspilniekus sveica krūts vēža pacientu atbalsta biedrības VITA vadītāja Irīna Januma, slimnīcas diagnostikas nodaļas vadītājs Andris Kārkliņš, SIA Arbor Medical Korporācija vadītāja Dace Rātfeldere. Jaunās iekārtas tehnisko pusi nodemonstrēja šī uzņēmuma pārstāvis Ainārs Soms. Pēc tam viesi un saimnieki apskatīja jauno mamogrāfijas iekārtu ar tomosintēzes funkciju. Jaunās iekārtas izmeklēšanas priekšrocības nodemonstrēja radioloģe diagnoste Elizabete Kadakovska un citi slimnīcas speciālisti.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • 0
    Pilsēta 29.05.2018, 08:50:52

    Skatos visi domes mamogrāfijas eksperti ir sanākuši vienu viet.
    Tad jau aparāts laikam tiešām labs.

  • -1
    Anita 29.05.2018, 10:22:22

    Vai šis aparāts šo manipulāciju veiks nesāpīgi? Agrāk šī procedūra bija ļoti sāpīga, jo stipri spieda krūtis.

  • 0
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 29.05.2018, 15:23:46

    Sāpju līmenis, protams, katrai sievietei ir individuāls, bet jaunajai mamogrāfijas iekārtai ir speciāli veidota elastīga virsma, ar kuru iespējams regulēt spiedienu uz krūts, tādēļ izmeklējums ir komfortablāks nekā iepriekšējai iekārtai.

  • 0
    Nif nifs 29.05.2018, 16:16:49

    Paldies slimnīcai par atbildi, jo Anitas rakstītajam varu tikai pievienoties. Mani arī māca šaubas, vai tā spiešana pati par sevi neatstāj sliktas sekas...

  • 0
    Spītniece 29.05.2018, 16:40:33

    Varu pievienoties, man arī vienmēr bija bail no šīs pārbaudes. Paciest jau var , bet patīkami nav.

  • -2
    Āmen 29.05.2018, 23:20:18

    Video pārsvarā tikai papiņa ģīmis redzams. Kas šito murgu rediģēja?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: