Pēc nepilniem diviem mēnešiem Ventspils pilsētas iedzīvotājiem, kuri palikuši bez noteiktas dzīvesvietas, durvis aizvērs Fabrikas ielā 2a esošā naktspatversme.

Sakarā ar darbinieku došanos atvaļinājumā, personas bez noteiktas dzīvesvietas vai krīzes situācijā nonākušās personas, kurām nepieciešama īslaicīga dzīvesvieta, vasaras mēnešos naktspatversmes pakalpojumus saņemt nevarēs.

Vienlaikus Sociālais dienests informē, ka, iestājoties siltākam laikam, naktspatversmes pakalpojumu bezpajumtnieki izmanto arvien retāk. Tas varētu būt izskaidrojams ar to, ka naktspatversmē ir savi iekšējās kārtības noteikumi, kuri jāievēro jebkuram apmeklētājam. Piemēram, pakalpojums netiek nodrošināts personām, kuras atrodas alkoholisko dzērienu ietekmē, taču lielākajai daļai nedienu cēlonis ir tieši pārmērīga alkohola lietošana. Līdz ar to personas, iestājoties siltākam laikam, nakti izvēlas pavadīt kādas pamestas ēkas stūrī vai kāpņutelpās, kur alkohola lietošana netiek kontrolēta.

Vēl viens būtisks naktspatversmes klientu samazināšanās cēlonis ir līdzdarbības pienākumu pildīšana. Ventspils pilsētas domes Saistošie noteikumi nosaka, ka bezmaksas uzturēšanās laiks naktspatversmē kalendārā gada laikā ir 90 dienas. Sākot ar 91. dienu, klientam par uzturēšanos naktspatversmē jāsāk pildīt līdzdalības pienākumi, t.i., jāveic līdzdalības maksājums – 1% no iepriekšējā mēneša ienākumiem, ja klients saņem valsts pensiju vai valsts nodrošinājuma pabalstu vai arī 0,71 eiro dienā, ja persona ir darbspējīgā vecumā.

Jāpiemin, ka, pateicoties sociālo darbinieku ieteikumiem, bezpajumtnieki šīs 90 bezmaksas uzturēšanās dienas izvēlas naktspatversmē pavadīt janvārī, februārī un martā, kad laika apstākļi ir nesaudzīgāki.

Pilna maksa par naktspatversmi ir 9,30 eiro dienā, bet par to laiku, kad patversme strādā pilnu diennakti, papildus maksa ir 1,73 eiro dienā. Šogad šī pakalpojuma nodrošināšanai pašvaldības budžetā paredzēti līdzekļi 126 tūkst. eiro apmērā.

Naktspatversmes pakalpojumu Ventspilī deklarētām personām nodrošina biedrība Latvijas Samariešu apvienība. Iestāde nodrošina saviem klientiem naktsmītni, īslaicīgu sociālo aprūpi, sociālo un psiholoģisko rehabilitāciju, ēdināšanu, personiskās higiēnas nodrošināšanas iespējas, kā arī apģērbu, ko ziedojuši ventspilnieki un Vācijas samarieši. Naktspatversmē ir izveidota neliela bibliotēka, ir pieejami preses izdevumi.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    karlito 11.04.2018, 18:30:12

    Kur tad bomzitis tagad izgulēsies..domes koridorā?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: