Līdz 2020. gadam privātmāju īpašniekiem par saviem līdzekļiem jāuzbūvē ūdens komercuzskaites mēraparāta mezgls, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Par to satraukušies mazpilsētu mazturīgie iedzīvotāji un pensionāri, kuriem nav līdzekļu papildus tēriņiem aptuveni 500 līdz 1000 eiro apmērā.

Skaitītāju paredzēts uzstādīt vietā, kur no maģistrālā ūdensvada atiet atzars uz īpašumu. Ja līdz šim ūdens skaitītāju varēja uzstādīt mājā, tad tagad ūdens uzskaite jāveic tieši tajā vietā, kur no maģistrālā ūdensvada atiet personiskais. Šajā vietā ir jāizrok bedre un jāieliek aka, kurā ūdens pakalpojumu sniedzējs par brīvu uzstādīs mērierīci.

Šādai vietai jābūt tāpēc, lai nodrošinātu mērierīci pret tās darbības pareizībai nelabvēlīgu iedarbību (gan klimatiskiem apstākļiem, gan negodprātīgu cilvēku rīcību) un, lai pakalpojumu sniedzējs varētu tai piekļūt pārbaudes, remonta un citos nolūkos, norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas preses sekretāre Laura Jansone.

Pašam rakt vai citam uzticēt nav tas dārgākais. Rakšanas izmaksas esot ap 10 eiro. Dārgāks esot tehniskais projekts, bet visdārgākā ir aka - paprāva muca ar siltinājumu, kas maksā ap 250 eiro, vēsta laikraksts. Arī caurules jāpērk īpašniekam.

Lasi vēl

Komentāri (16)

  • 0
    asd. 13.03.2018, 10:33:03

    Laimīgs tas privātmājas īpašnieks,kuram akā labs ūdens un arī karstā vasarā pietiekoši.

  • 0
    guntis 403 13.03.2018, 10:47:43

    Un atkal kāds konkrēti uzvārīsies! Kāda suņa pēc vajadzīgs tehniskais projekts,lai ieraktu mucu???

  • 0
    Jānis Parastais 13.03.2018, 10:52:58

    Kāda jēga no šī demagoģiskā savārstījuma ko esat šeit publicējuši? Vēlaties celt paniku, vai lai slavējam Ventspils domi ?

  • 0
    karlito 13.03.2018, 11:32:02

    Labi,ka vēl nevajag sertificētu būvuzraugu,pie mucas ierakšanas...mucai-tehnisko projektu,tā ir vienkārši ņirgāšanās..tas jau arī varbūt vēl obligāto apdrošināšanu tai mucai,....

  • 0
    Opaps 13.03.2018, 12:18:26

    Kas notiek mūsu valstī ??? Katru gadu kaut ko izdomā , lai apčakarēt tautu. Drīz būs jāmaksā par to ka esi dzīvs un elpo gaisu. Pirms pāris gadiem elektrotīkls uzlika maksājumu par pieslēgumu, ja nepatērē nevienu kwh , bet tomēr maksā ragā. Grib uzlikt nodokli par gāzes plīts riņķu skaitu. Patiešām muļķu zeme . No sākuma biju apvainojies uz Krištopānu par tādu teicienu, bet viņš jau pirms 20 gadiem teica taisnību. Domāju jāņem dakšas rokā un jāsāk cīņu ar dumjo valdību. Aicinu neiet rudenī uz vēlēšanām. Kaut kāds trakums !!!!!!!

  • 0
    asd. 13.03.2018, 12:39:00

    Vēl nāks Piektais gads!

  • 0
    Nif nifs 14.03.2018, 08:41:22

    Opap, uz vēlēšanām vajag gan iet, bet mest tukšu aploksni! Kvorums būs, bet tukšās aploksnes samazinās ievēlētās partijas reitingu procentuāli. Tas būs sliktāk priekš tiem tur, nekā, kad tu neiesi vispār. Ja neaiziesi vispār, tik un tā tiks ievēlēti tie, kam būs vairāk par 51% balsu no kopējā, lai cik mazs kopējais vēlētāju skaits arī būtu. Īsti sakarīgi nesanāca, bet cerams, tu saprati.

  • 0
    Andrejs Bubinduss 13.03.2018, 14:57:05

    .. nu, te ir īstenas STULBUMA PĒRLES...Pašam rakt vai citam uzticēt nav tas dārgākais. Rakšanas izmaksas esot ap 10 eiro. Dārgāks esot tehniskais projekts, bet visdārgākā ir aka - paprāva muca ar siltinājumu, kas maksā ap 250 eiro,.KURŠ RAKS PAR 10 EIRO AKU? AR LĀPSTU RAKS VAI CITĀDI RAKS?ja pensionārs par 10 eiro nopirks sliktu lāpstu, šamais var rakt, ja tikai nepaliek bedrē. Bet varbūt domāts dežurējošais eskavators ar traktoristu.... katram pensionāram pa traktoram ar tiesību nokārtojošu eskavatoristu....Ir uzskaites MEZGLS... ( ar veidgabaliem un skaitītāju)... KAS VERIFICĒ SKAITĪTĀJUS- ĪPAŠNIEKS? KURŠ ATBILD PAR SKAITĪTĀJU SAVLAICĪGU VERIFIKĀCIJU un datu atbilstību patērētajam daudzumam? A VARBŪT ŠO UZRAKSTĪJA ZOOTEHNIĶIS?

  • 0
    nemiera celejs 13.03.2018, 15:31:49

    Un te nu tev ir pilsēta ar gandrīz 100% atjaunotu ūdens komunikāciju. Man smiekli nāk. Tikai lielīties mums a tagat iedzīvotajiem par savu naudu jārok skaitītāju akas.

  • 0
    Andris Štefenbergs 13.03.2018, 21:57:32

    A ko darīt tiem privātmāju īpašniekiem, kuriem ūdens skaitītājs jau atrodas uz ielas, bedrē, akā, mucā ar siltinājumu?

  • 0
    Krišs Daugulis 13.03.2018, 22:08:19

    Tiem vienkāršāk, tikai jāpārskaita nauda

  • 0
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 14.03.2018, 08:24:38

    Pašvaldības SIA “ŪDEKA” vēlas precizēt iepriekš sniegto informāciju, ka nav īsti precīzi atspoguļotas Ūdenssaimniecības pakalpojuma likuma un uz tā pamata izdoto Ministru kabineta noteikumu normas (spēkā no 2016.gada sākuma), veicinot nevajadzīgu sašutumu iedzīvotāju vidū.
    Likums un tā parejas noteikumi paredz, ka pakalpojuma lietotājam 4 gadu laikā ir jānodrošina komercuzskaites mēraparāta mezgla (kas pēc definīcijas ir ūdenssaimniecības pakalpojumu lietotāja īpašumā vai valdījumā esoša ūdenssaimniecības sistēmas daļa (cauruļvadu, noslēgarmatūras un citu veidgabalu sistēma), kas paredzēta komercuzskaites mēraparāta uzstādīšanai un izbūvēta piederības robežā (šajā gadījumā – aka) vai — normatīvajos aktos noteiktos gadījumos — ārpus piederības robežas (sajā gadījumā var arī nebūt aka – pagrabs, siltumpunkts utt.)) izbūve, ja pakalpojumu lietotāja ūdenssaimniecības sistēmā līdz likuma pieņemšanai tādas vietas vispār nav.

  • 0
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 14.03.2018, 08:24:50

    Turklāt, MK noteikumi paredz gadījumus, kad komercuskaites mezgla atrašanās vieta var nebūt piederības robeža, paredzot arī to, ka, pašvaldība saistošajos noteikumos par kārtību, kādā ūdensapgādes tīkli vai kanalizācijas tīkli un būves tiek pievienotas centralizētajai ūdensapgādes sistēmai vai centralizētajai kanalizācijas sistēmai, varēs noteikt gadījumus, kad jauna pieslēguma izveidei nepieciešamā mezgla izbūvi varēs veikt ārpus piederības robežas.

  • 0
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 14.03.2018, 08:25:03

    Normatīvais regulējums, attiecībā uz prasībām komercuzskaites mēraparāta mezgla izbūvei ietekmēs nekustamā īpašuma īpašniekus, kuriem uz šo normu spēkā stāšanas brīdi pieslēgums pie centralizētās ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmas vēl nav izveidots (jaunos pieslēgumus) un esošus pakalpojuma lietotājus, kuriem nav izbūvēts komercuzskaites mēraparāta mezgls un kuri norēķinās ar pakalpojuma sniedzēju pēc ūdens patēriņa normām, nevis ūdens patēriņa skaitītājiem.
    Savukārt atbilstoši likumdevēja skaidrojumam (kas ietverts MK noteikumu anotācijā), līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai pakalpojuma lietotāju jau izbūvēto komercuzskaites mēraparāta mezglu atrašanās vieta nav jāmaina.

  • 0
    Vilis Skuja 14.03.2018, 21:16:46

    Tā.Ķemertiņu bedres būšot jāreģistrē.
    Ūdens ievados par savu naudu jāveido visādas konstrukcijas.
    Kas būs nākošais?
    Varbūt katram būs jāiegādājas elektronisks gāzu analizators,kurš obligātā kārtā jānēsā biksēs,lai var uzskaitīt norautos "zobus"?
    Tad zirņu zupai jāsaka ardievas...

  • 0
    Pašvaldības SIA "ŪDEKA" 16.03.2018, 13:29:32

    Vēlreiz vēršam iedzīvotāju uzmanību tam, ka ir pārprasts Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumā un MK noteikumos Nr. 174 "Noteikumi par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu" teiktais. Komercuzskaites skaitītāja mezgla uzstādīšana ir atkarīga no katras pašvaldības nostājas. Nekustamajiem īpašumiem, kur jau ir uzstādīti komercuzskaites skaitītāji (pagrabos vai kāpņu telpās), tā atrašanās vieta nav jāmaina.
    Šeit arī uzskatāmi parādīts skaidrojums http://www.varam.gov.lv/lat/aktual/preses_relizes/?doc=25746

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: