Šogad Latvijas simtgade būs īpaša arī ventspilniekiem, jo tieši 2018. gads ir laiks, kad Ventspils Valsts 1. ģimnāzija atzīmēs arī savu simto gadadienu. Lai godinātu skolas dibinātāju arhibīskapu Teodoru Grīnbergu, tiks veidota mākslinieku radīta goda piemiņas zīme.

Skolas dibinātājs un pirmais direktors bija mācītājs un sabiedriskais darbinieks Teodors Grīnbergs. Ventspils 1. ģimnāzijas vēsture aizsākusies Latvijas valsts proklamēšanas gadā – 1918. gada 9. decembrī, kad tika nodibināta pirmā latviešu vidusskola neatkarīgajā Latvijas Republikā - astoņgadīgā reālskola.

Šobrīd izsludināts metu konkurss Teodora Grīnberga piemiņas zīmes izgatavošanai, kuru paredzēts uzstādīt pie Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas fasādes. Skiču izgatavošanai pieteikušies trīs Latvijā pazīstami mākslinieki/ tēlnieki - Olga Šilova, Gļebs Panteļejevs un Ginters Krumholcs, kuru darbi plaši zināmi Latvijā un ārvalstīs.

Mākslinieku uzdevums – radīt saturiski attēlotu Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas dibinātāja un arhibīskapa Teodora Grīnberga personības tēlu cilnī, kas tiktu veidots no ilgmūžīga materiāla - bronzas vai granīta, un izveidot vizualizāciju, kas ataino piemiņas zīmes atrašanos uz skolas fasādes. Skiču iesniegšanas termiņš ir 9. februāris, pēc kura Ventspils pilsētas domē tiks izvēlēts mākslinieks, kurš uzsāks piemiņas zīmes izveidošanu.

Teodors Grīnbergs (dzimis 1870. gada 2. aprīlī, miris 1962. gada 14. jūnijā) zināms kā latviešu luterāņu mācītājs, Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas otrais bīskaps, pirmais arhibīskaps, Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas ārpus Latvijas arhibīskaps un trimdas darbinieks. 33 gadus kalpojis kā mācītājs Lutriņu un Ventspils Nikolaja draudzē, kur pieredzējis 12 tūkstošus lielu draudzes locekļu skaitu. Līdztekus pienākumiem draudzē T. Grīnbergs divas reizes bijis Ventspils pilsētas domnieks un vienu gadu arī Domes priekšsēdētājs. 1918. gadā dibinājis Ventspils astoņgadīgo reālskolu, kas šobrīd tiek dēvēta par Ventspils Valsts 1. ģimnāziju. Grīnbergs bijis arī 1. Saeimas deputāts un lielu ieguldījumu sniedzis Latvijas ekumēniskajā laukā, veidojot sadarbību un labas attiecības ar ārvalstu draudzēm.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: