Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izstrādājusi normatīvo aktu grozījumus, kuri paredz, ka no 2022. gada elektroniskās identifikācijas kartes (eID) būs obligāts identifikācijas dokuments visiem valsts iedzīvotājiem, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu.

Grozījumi saistīti ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas, kuras mērķis ir stiprināt elektronisko darījumu uzticamību iekšējā tirgū, stāšanos spēkā. Regula paredz, ka visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm no 2018. gada 1. septembra jānodrošina iespēja saņemt elektroniskos pakalpojumus pāri robežām, izmantojot jebkurā dalībvalstī izsniegtu kvalificētu un identifikācijas shēmā iekļautu identifikācijas līdzekli.

Līdz ar to Valsts reģionālās attīstības aģentūrā tiek izstrādāts vienots tehniskais risinājums, kas nodrošinās minētos uzdevumus un tiks integrēts portālā www.latvija.lv.

Lai iedzīvotāji pilnvērtīgi varētu īstenot savas tiesības un pienākumus, neatkarīgi no atrašanās vietas izmantojot valsts radītos elektroniskos pakalpojumus, kā arī veikt elektronisko dokumentu apriti, VARAM pauž, ka eID kartes nepieciešams noteikt kā primāro personas apliecinošo dokumentu.

"eID karte obligāta būs visiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu. Savukārt pase turpmāk būs izvēles dokuments un to varēs izmantot kā ceļošanas dokumentu uz valstīm, kurās eID karte netiek atzīta par personu apliecinošu un ceļošanas dokumentu," norāda VARAM.

Plānots, ka, nosakot eID kā obligātu dokumentu, ne tikai tiks garantēta piekļuve valsts e-pakalpojumiem, bet arī nodrošināti citi digitālā tirgus izveidi veicinoši aspekti, proti, iedzīvotājiem būs piešķirts vispārpieejams identifikācijas līdzeklis, kas atbilst augstākajām drošības prasībām, kā arī būs iespēja saņemt citu ES valstu elektroniskos pakalpojumus.

Paredzēts, ka līdz ar to eID karte kļūs par vispārpieejamu līdzekli, ko varēs izmantot arī juridiskas personas, un ļaus arī uzņēmējiem racionālāk un efektīvāk attīstīt savus elektroniskos pakalpojumus.

Grozījumi pārejas periodu uz eID kā obligātu identifikācijas dokumentu visiem valsts iedzīvotājiem paredz no 2019. gada līdz 2022. gadam.

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • -2
    Vilis Skuja 02.11.2017, 15:33:37

    Varbūt labāk tad uzreiz pēc bērna piedzimšanas tam obligatoriskā kārtā ievadīt zem ādas mikročipu,kā tagad suņiem un kaķiem?
    Tad represīvajām iestādēm būtu vēl vieglāk izsekot.

  • 0
    karlito 02.11.2017, 15:54:59

    Nevaru iedomāties,priekš kam 80g vecai tantiņai laukos ID karte,vai cilvēkiem pansionātā un tt..Drīzāk šeit izskatās pēc valsts vēlmes atkal nopelnīt uz tautas rēķina!

  • 0
    reku 02.11.2017, 16:03:37

    Šo rakstu izlasot,pārcilāju atmiņā pēdējo gadu faktus,kad bija vajadzīgs izmantot personu apliecinošu dokumentu.Vismaz pēdējos 10-12 gadus ne reizi nav prasīta pase vai kāds cits līdzvērtīgs papīrs...
    Kāpēc valsts ar varu grib uzspiest saviem iedzīvotājiem ko tādu?

  • 0
    Nif nifs 02.11.2017, 16:14:01

    Un ar to jau nebūs gana. Nākamais solis - lai izmantotu ID kartei papildus paredzētos drošos elektroniskos parakstus (neatceros, cik to tur katram bija), būs jāuzliek par pienākumu katram iegādāties to karšu lasītājus. Un tā tālāk, uz lielākiem augstumiem...

  • -10
    gg65 02.11.2017, 16:42:32

    Interesanti, ka esat attīstījušies tik tālu, lai mācētu atvērt Ventasbalsi, bet nespējat novērtēt citas IT tehnoloģijas un to iespaidu uz dzīves atvieglošanu.
    ID karte nav primāri paredzēta kā pase ko vicināt kādam sejā. Tas ir unikāls identifikators, kurš apstiprina, ka tas esi tu un dod tev iespējas izmantot dažādus IT resursus. Šobrīd līdzīgi notiek latvija.lv portālā, latvenergo.lv un citos, kur tev atļauj pieslēgties, piemēram, ar banku internetbankām.
    Šajā gadījumā, lai tu nebūtu spiests lietot bankas pakalpojumus, tad tev būtu universiāla ID karte, kuru nākotnē piesaistītu lielākajai daļai privāto/publisko pakalpojumu sistēmām.

    No ID kartes valsts nekādi nevar nopelnīt, nevajag fantazēt.
    Galvenais jau ir par kaut ko papukstēt ne? Kad jāpērk dienā viena paka cigarešu, tad gan par naudu nesatraucaties :D

  • 0
    reku 02.11.2017, 17:38:22

    Par tām cigaretēm-nevajag pirkt katru dienu.Uz mēnesi 5 blokus iegādāt kopā sanāk 70 euro.Pērkot tabakas lapas,iznāk vēl lētāk.

  • 0
    prof.Preobraženskis. 02.11.2017, 18:36:26

    Jo mazāk lietosim tos IT resursus,jo labāk!
    It sevišķi tas attiecas uz finansu lietām.

  • 0
    Nif nifs 02.11.2017, 16:52:51

    Nav runa par to, ka ID nevajag, bet gan par to, ka tiks uzspiestas kā obligāta prasība visiem. Jau tagad veci cilvēki, kuriem bērnu nav vai tie ir tālu, mocās ar maksājumiem., jo ar "ļoti ērtajām " internetbankām darboties nespēj. Nemaz nerunājot par kādām tur citām IT sistēmām.
    Kas attiecas uz cigaretēm, pat nezinu, cik tās vispār maksā.

  • 0
    karlito 02.11.2017, 16:59:35

    TO titek. Šo karti par velti katram izsniegs??

  • 0
    Opaps 02.11.2017, 17:57:00

    Mūsdienās nekas nav par velti. Par iedošanu pa ķobi vai muti ,vispirms paprasa naudu.

  • 0
    Anita Vimba 02.11.2017, 17:21:31

    Par ko laikus satraukties ..nakot sini saule katrs jau ir savas Laimes kalejs ...Likums viens ..Tikai pirkstini savadaki ..

  • 0
    Anita 02.11.2017, 18:52:42

    Es pat priecājos ,ka tāda karte būs , pasi neņemšu ,jo uz tālām valstīm nebraukšu ,kur vīzas vajadzīgas un vēlēšanās arī nepiedalīšos. Bet kas attiecas uz valsts nopeļņu šajā gadījumā , nopelna jau gan , tikai nez kāpēc par valstij piederošu pasi vai identifikācijas karti man jāmaksā , jo vismaz pasē stāv rakstīts, ka tā ir valsts īpašums. Bet vai tad mums jāpierod ,ka par visu jāmaksā, izņemot algu gan nav obligāti jāmaksā, par to tā valsts nemaz tik ļoti nesatraucas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: