Starptautiskā skolotāju diena jeb Pasaules skolotāju diena ir starptautiski atzīmējama diena, kas Latvijā tiek atzīmēta oktobra pirmajā svētdienā. Tāpat kā Latvijā, arī Baltkrievijā, Ukrainā, Ungārijā un Kazahstānā šī diena tiek atzīmēta oktobra pirmajā svētdienā, bet visbiežāk to svin jau piektdienā pirms oficiālās skolotāju dienas.

Citviet pasaulē šī diena tiek atzīmēta citos mēnešos un datumos. Tas, ka liela daļa pasaules valstu šo dienu svin citos datumos, ir izskaidrojams ar faktu, ka daudzas valstis to svin par godu kādai vietējai ievērojamai personai.

Neskatoties uz to, ka šī diena dažādās pasaules valstīs tiek svinēta dažādos datumos, mērķi paliek nemainīgi. Starptautiskās skolotāju dienas mērķis ir pateikties skolotājiem, pasniedzējiem un visiem citiem apmācītājiem par viņu ieguldīto darbu katra indivīda un visas sabiedrības attīstībā. Šīs dienas ietvaros īpaši tiek uzsvērta skolotāju svarīgā loma izglītības kvalitātes un zināšanu nodrošināšanā visos līmeņos, attieksmju veidošanā, kā arī vērtību uzstādīšanā, kas ir vispārzināmi un būtiski aspekti pasaules uztveres veidošanā un spējā vadīt racionālas pārmaiņas tajā.

Šīs dienas svinēšanas tradīcijas visspilgtāk ir novērojamas tieši pamatskolās un vidusskolās. Skolotāji šajā dienā atpūšas, proti, mācību stundas nevada – mācību stundas vada vecāko klašu skolēni, attiecīgi pamatskolā – 9. klases skolēni, bet vidusskolā – 12. klases skolēni. Ņemot vērā to, ka skolotāju funkcijas ir pārņēmuši skolēni, šajā dienā notiek vien pāris mācību stundas, kas nozīmē to, ka šo svētku dienu var izbaudīt ne vien skolotāji, bet arī skolēni.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Es 29.09.2017, 13:01:00

    Oktobra pirmajā svētdienā skolās mācības nenotiek vispār!Tāpēc nesakarīga šķiet pēdējā rindkopa.

  • 0
    Nif nifs 29.09.2017, 15:36:37

    Viss pareizi, skolās šo dienu atzīmē šodien, piektdienā. Nevis svētdienā. Savu dzimšanas dienu arī ne vienmēr svinam tieši precīzi īstajā datumā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: