Vasaras mēnešos asins donoru aktivitāte ir salīdzinoši zema un sagatavotās asins komponenšu rezerves arvien samazinās, tāpēc Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca aicina aktīvi iesaistīties gan esošos, gan jaunos donorus, palīdzot cilvēkiem, kuri nonākuši nelaimē un kuriem asins pārliešana var dot cerības izdzīvot.

Asins pārliešana pacientiem var būt nepieciešama jebkurā diennakts laikā, tādēļ asins sagatavošanas nodaļa Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā nodrošina asins pārliešanu visu diennakti.

Asins sagatavošanas nodaļas galvenais uzdevums ir nodrošināt Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu ar nepieciešamajiem asins komponentiem un preparātiem. Asins komponentus nepieciešams pārliet jaundzimušajiem, dzemdētājām, hematoloģiskiem slimniekiem, pacientiem ar traumām, apdegumiem un akūtām asiņošanām, pēc operācijām.

Donoram jābūt vecumā no 18 līdz 65 gadiem un ar svaru virs 50 kg. Asins komponentes iespējams nodot katru pirmdienu un piektdienu Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas asins sagatavošanas nodaļā no plkst. 8 līdz 10. Papildus informāciju iespējams uzzināt, ierodoties asins sagatavošanas nodaļā klātienē vai arī zvanot pa tālruni 636 32092.

Katram asins donoram, pirms doties uz asins pieņemšanas vietu, jāievēro dažas lietas:

  • pirms asins nodošanas jāatpūšas;

  • asins nodošana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma;

  • vēlams lietot veselīgu uzturu, daudz šķidruma;

  • asins nodošanas dienā, kā arī dienu iepriekš nedrīkst lietot treknus ēdienus;

  • pirms procedūras nedrīkst lietot alkoholu un smēķēt;

  • neēdis cilvēks asinis nodot nedrīkst;

  • neaizmirstiet paņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu ar fotogrāfiju.

Asins donoriem dienu pirms un asins nodošanas dienā nebūtu vēlams lietot uzturā treknus ēdienus, lai plazma nebūtu hiloza jeb trekna un tā būtu izmantojama pacientiem, kam tā ir nepieciešama.

Savukārt 1-2 dienas pirms asins nodošanas ieteicams lietot uzturā saknes, augļus, biezpienu, liesu sieru, cīsiņus, biezputras, maizi, liesu gaļu un zivis, medu, sulas, kompotus, ķīseļus, tēju, kafiju, minerālūdeni.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca izsaka lielu pateicību visiem donoriem, kas ik dienas glābj neskaitāmas dzīvības!

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    Latvija pāri visām! 07.08.2017, 11:17:06

    Nu ja, pēc tādas loģikas slimnīca pati arī var palīdzēt līdzcilvēkiem, neņemot samaksu ne par ko...

  • 0
    Novadnieks 07.08.2017, 15:44:15

    Absolūti piekrītu Kurzemniekam.Kas attiecas uz atkārtotiem aicinājumiem nodot asinis,tad varēja jau nu arī par to kārtīgi samaksāt.Donoru skaits ievērojami pieaugtu,ja par nodotām asinīm būtu atbilstoša atlīdzība.Nauda valsts kasē ir vienreiz jāsāk izlietot tur,kur tik tiešām vajag,nevis parazītismam.

  • 0
    Es 07.08.2017, 17:35:19

    Plazmas donors pēc procedūras saņem kompensāciju zaudētā asins apjoma atjaunošanai 17,07 euro .

  • 0
    Novadnieks 07.08.2017, 17:47:47

    Ak tad 17,07 eiro.Nu briesmīgi jau smalki aprēķināts,lai izskatās.ka tieši tādam tam ciparam jābūt.Ne mazāk kā 500 eiro par reizi ir jāsaņem donoram.Tas nav tas pats ko dot var katru dienu,atkarībā pēc apēstā vai izdzertā daudzuma.Tās ir asinis,bez kurām ir pilnīgs "kirdikt" ļoti daudzās situācijās.Kad cilvēkam nepieciešama operācija,lai izdzīvotu,tad no viņa pieprasa entos tūkstošus.Kad no cilvēka paņem asinis,tad atmet 17,07 eiro.Maitas nolādētie.

  • 0
    Es 07.08.2017, 15:39:31

    Ja būtu attiecīgā aparatūra,varētu pieņemt plazmas,eritrocītu,trombocītu donorus-katru komponentu nodot atsevišķi.Tad varbūt cilvēki būtu vairāk ieinteresēti donoru kustībā.Vai bagātā Ventspils dome nevar slimnīcai šai lietā palīdzēt?

  • -3
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 08.08.2017, 10:56:15

    Labdien!
    Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca veic līgumā ar Valsts asinsdonoru centra paredzēto asiņu sagatavošanu. Slimnīcas asins sagatavošanas nodaļā jau tagad var izveidot trīs komponentus, tajā skaitā arī plazmas sagatavošanu. Trombocītu atdalīšanu no asins sastāva veic tikai Valsts asinsdonoru centrā, jo šī asins komponenta pacientu ārstēšanā slimnīcā netiek bieži izmantota. Šāda iekārta ir ļoti dārga, turklāt nepieciešamas arī jaunas telpas, papildus iekārtas un personāls. Ventspils slimnīca veiksmīgi tiek galā ar nepieciešamo, tādēļ jaunu iekārtu iegāde nav pamatota.

  • 0
    prof.Preobraženskis. 08.08.2017, 17:04:48

    Plazmaferēzes procedūras laikā no viena donora var iegūt trīs ārstnieciskas plazmas devas, kuru sagatavošanai savukārt ir nepieciešami trīs asinsdonori.
    Pie tam plazmu cilvēks var ziedot līdz 33 reizēm gadā (līdz 25 litriem kopā gada laikā),kurpretim asinis vien 4-6 reizes.

  • 0
    Nif nifs 08.08.2017, 21:39:07

    Jā, tiklīdz vajag izmantot jelkădus mediķu pakalpojumus, tā jāvelk ārā maciņš. Līdzmaksājums, tā teikt, nekas ja medicīna skaitās bezmaksas. Bet kā no tautas kko paņemt, tā par velti. Uz jūtām un patriotismu uzspiež. Nesaku, ka nevajag nodot, bet personīgi man trūkst motivācijas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: