Metu konkursā par daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku kompleksa jaunbūvi Ventspils vecpilsētā uzvarējis darbs ar devīzi VENT 00001, kura autori ir biroja „U-R-A Studio” arhitekti.

Metu konkursa organizators SIA “Ventmalas māja” valdes priekšsēdētājs Gundars Pētersons atzīst, ka izvēlēts atbilstošākais un labākais konkursa darbs, lai pēc pāris gadiem Ūdens ielā tiktu atjaunotas vēsturiskās vērtības, tajā pašā laikā piešķirot šim ēku kvartālam arī mūsdienīgu šarmu.

Konkursā uzvarējušais darbs fasāžu risinājuma ziņā ir ļoti tuvs vēsturiskai Ūdens ielas apbūvei – gan attiecībā uz ēku, kas kādreiz atradās Ūdens ielā 6, gan nojaukto ēku Ūdens ielā 8, kas bija celta 19. un 20. gadsimta mijā historisma jūgendstilā un kur pirmās Latvijas neatkarības laikā atradās viesnīca, bet padomju varas gados – bērnu poliklīnika un zobārstniecības kabinets.

Konkursa žūrija, vērtējot iesniegtos darbus, ņēmusi vērā ne vien vēsturiskās apbūves prasību ievērošanu un arhitektūru, bet arī dzīvokļu plānojumu, teritorijas labiekārtojuma, automašīnu stāvvietu risinājumus un citus faktorus.  Pēc projektētāju iecerēm, šajā dzīvojamo ēku kompleksā tiks piedāvāti mūsdienīgi risinājumi iedzīvotāju ikdienas ērtībām: lifts, bērnu rotaļu laukumiņš, autostāvvietas, novietnes riteņiem un bērnu ratiņiem, kā arī ērts sadzīves atkritumu nodošanas risinājums. Projekta realizācijas gaitā taps 40 moderni un kvalitatīvi dzīvokļi, kas būs piemēroti gan jaunajiem speciālistiem, gan jaunajām ģimenēm. Galvenokārt šajā ēku kompleksā būs paredzēti divu un trīs istabu dzīvokļi ar augstiem griestiem, pārdomātu un funkcionālu plānojumu, kvalitatīviem apdares materiāliem, labu ventilāciju, apsildāmām grīdām un citām dzīvojamai telpai nepieciešamajām prasībām.

Konkursa žūrija pirmās vietas ieguvējiem piešķīrusi godalgu 7000 eiro apmērā. Savukārt otro vietu žūrija nolēmusi nepiešķirt, bet balvu un 3000 eiro prēmiju saņems trešās vietas ieguvējs SIA ”Daiļdarbi”, kas konkursā startēja ar meta devīzi „LPZT 4517”.

Pārējo darbu autori, saskaņā ar žūrijas vērtējumu, saņems veicināšanas prēmijas. Par piedalīšanos metu konkursā SIA ”OUTOFBOX” arhitekti saņems 2000 eiro, bet apvienība „GB un DO Studio”, SIA „SARMA & NORDE Arhitekti”, SIA „Arhitektu birojs MG arhitekti” un arhitekts Harijs Alsiņš balvā saņems pa 750 eiro.

Jau ziņots, ka metu konkursā par daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku kompleksa “Ventmalas māja” jaunbūvi un teritorijas labiekārtošanai Ventspils vecpilsētā, Ūdens ielā 6, bija saņemti septiņi piedāvājumi.

Žūrijas komisijas sastāvā bija Ventspils pilsētas domes Pilsētas attīstības komisijas priekšsēdētājs Aivars Lembergs, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks, Ventspils pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele, Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas vadītājs Māris Bože, Ventspils pilsētas galvenā arhitekte Daiga Dzedone, Ventspils pilsētas galvenās arhitektes vietniece vēsturiskās pilsētvides jautājumos Inga Apmane, Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas ainavu arhitekte Lilita Zeltiņa, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis, RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes profesors Jānis Krastiņš, SIA “AWA” direktors Andris Norītis, SIA “Didrihsons” direktors, arhitekts Alvis Didrihsons, SIA “Arhitektonika” direktors, arhitekts Ingurds Lazdiņš, kā arī izdevuma Latvijas Architektūra galvenais redaktors, arhitekts Jānis Lejnieks.

Metu konkursu organizēja SIA “Ventmalas māja” – pagājušā gadā dibināts uzņēmums, kura kapitāldaļas pieder pašvaldības SIA “Ventspils nekustamie īpašumi”.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -3
    asd 24.03.2017, 11:19:56

    Kā šī ēka saderēs kopā ar koka būdu ar numuru 4?

  • -10
    Janis Lielais 24.03.2017, 17:36:14

    Komon!!! Tu tajā būdā dzīvo? Gribi visas lai jaunās ēkas pakārto graustiem? Otrādi taču lietas notiek....

  • -1
    norge 25.03.2017, 14:47:48

    pec bildes varu spriest ka zivokla cena bus 82000 lidz 95000 eu

  • -5
    karlito 25.03.2017, 21:36:16

    Tam graustam nr4 buldozers jāpārlaiž pāri..

  • 0
    df123 26.03.2017, 14:08:33

    Atbilstoši ierakstam Ventspils pilsētas Zemesgrāmatu nodalījumā Nr.100000496464, nekustamā īpašuma Ūdens ielā 4, Ventspilī, īpašniece ir Rella Marija Presmane (Rella Marie Pressman, dzim. 11.06.1954).

  • -6
    Janis Lielais 27.03.2017, 12:28:35

    Ir pilnīgi skaidrs ka grausts ir jāanones, vai lai Rella pardod kadam kas grib ko darīt...

  • -3
    aga 27.03.2017, 19:36:13

    Rodas jautājums kas būs šie - ''jaunie speciālisti un jaunās ģimenes'' ?
    Sekojoši rodas jautājums - kādēļ nevar rast iespēju uzcelt normālu daudzdzīvokļu māju, kuras izmaksas būtu krietni mazākas uz m2, nekā šīs nelielās ēkas ???
    Mani māc aizdomas, ka šie dzīvokļi tiks izdāļāti ne jau nu tam slānim kuram patiešām ir spiedīgi vajadzīga dzīvojamā platība, bet kaut kādiem vienlīdzīgākajiem.

  • -8
    Janis Lielais 28.03.2017, 18:41:42

    tu kaut ko jauc, nopirkt varēs jebkurš.

  • -1
    asd 28.03.2017, 20:53:31

    Varbūt čigānus tur ielaist?

  • -3
    SIA Ventmalas māja 30.03.2017, 16:46:36

    Nav noslēpums, ka Ventspils pilsētā ir viens no zemākajiem bezdarba līmeņiem Latvijā. Kā rāda statistika, tad aktuālais rādītājs ir 6 % un tas turpina samazināties. Tas nozīmē, ka attīstot jaunus uzņēmumus ir nepieciešams piesaistīt jaunus darbiniekus - speciālistus. Kā rāda pieredze, speciālisti ierodas uz dzīvi mūsu pilsētā gan vieni paši, gan pārceļoties ar visām ģimenēm.
    Attiecīgi viena no pašvaldības prioritātēm ir dzīvojamā fonda attīstība pilsētā. Ja sekundārajā dzīvokļu tirgū ( esošais dzīvojamais fonds) ir pilnīgi pietiekošas iespējas dabūt dzīvokli, tad pretstatā tam – tā saucamo “jauno projektu” piedāvājums ir nepietiekošs.
    Lai risinātu šo problēmu, tika izlemts veidot jauno projektu vienlaicīgi gūstot maksimālo labumu - jaunā projekta mērķis ir atjaunot vēsturiskās ēkas Vecpilsētā tādējādi “atdzīvinot” pilsētas vēsturisko centru un vienlaicīgi piedāvāt ģimenēm un speciālistiem mūsdienīgus dzīvokļus.
    Lai realizētu šo projektu ir paredzēts piesaistīt finanšu līdzekļus no tās kredītiestādes, kura piedāvās vislabākos sadarbības nosacījumus. Līdz ar to, dzīvokļus, pēc to nodošanas ekspluatācijā, ikviens interesents varēs gan nopirkt, gan izīrēt, un tie pavisam noteikti netiks nevienam “izdāļāti”.

  • -2
    norge 28.03.2017, 12:00:49

    to aga , bus dzivokli tiem pasiem specialistiem kam atjaunoja un parbuveja maju preti pilij sia arbo laikam tagat tur dzivo domes darboni , viss vairak man patik benini tani maja smuka zale ar kaminu

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: