Ventspils poliklīnikā pieejams perifēro asinsvadu slimību skrīninga izmeklējums ar automātisko potītes brahiālā spiediena indeksa mērīšanas iekārtu. Tādējādi paplašināts ģimenes ārsta piedāvāto pakalpojumu klāsts.

Automatizētais potītes brahiālā spiediena indeksa mērītājs paredzēts savlaicīgai perifēro artēriju slimību diagnostikai. Ar iekārtu strādā Ventspils poliklīnikas ģimenes ārste Ērika Sprudzāne, taču pakalpojums pieejams visiem pacientiem, ne tikai tiem, kas reģistrēti pie konkrētās ģimenes ārstes. Ar minēto iekārtu trīs minūšu laikā iespējams veikt skrīninga izmeklējumus, lai pārbaudītu asinsvadus un nepieciešamības gadījumā noteiktu padziļinātu izmeklēšanu pacientiem, kuriem ir paaugstināts sirds un asinsvadu slimību risks un sāpes kājās.

«Tas ir samērā vienkāršs izmeklējums, līdzīgs asinsspiediena mērīšanai. Būtībā tā arī ir asinsspiediena mērīšana, tikai tas notiek guļus pozīcijā, vienai rokai un abām kājām vienlaikus. Tiek uzliktas manšetes, tādas pašas kā mērot asinsspiedienu, vienai rokai augšdelmam un abām kājām potītes līmenī,» norāda ģimenes ārste Ē. Sprudzāne.

Profilaktiskos nolūkos šāds izmeklējums būtu jāveic ikvienam pacientam, kurš ir vecāks par 65 gadiem, savukārt pacientiem ar sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem – jau sasniedzot 50 gadu vecumu. Izmeklējuma cena ir 8,50 eiro, un tas pieejams arī bez ģimenes ārsta nosūtījuma.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: