Pasaules nieru veselības dienas ietvaros 9.martā Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Kurzemes nieru aizstājterapijas centra vadītāja Linda Mičule iepazīstināja iedzīvotājus ar lekciju par fizisko aktivitāšu un nieru veselības saistību Olimpiskajā centrā „Ventspils”.

Lekcijas ietvaros sākotnēji tika stāstīts par nierēm un to nozīmi organismā. Dr.Linda Mičule uzsvēra, ka nieres ir cilvēka klusais orgāns, kas mūs nebrīdina par to bojājumiem, neradot sāpes organismā, tādēļ ir ļoti svarīgi rūpēties par savu veselību un pārbaudīt nieru darbību, ja Jūsu ikdienā rodas izmaiņas organismā, piemēram, regulāri neesat izgulējies, vairākas reizes naktī pamostaties, jo ir nepieciešamība apmeklēt tualeti, urīns maina krāsu uz tumsnēju, jeb kā daktere minēja, krāsu kādā izskatās ūdens, kad tiek nomazgāta jēla gaļa, kā arī citas pazīmes. Svarīgi ir ievērot veselīgu un sabalansētu dzīvesveidu gan uzturā, gan izvēloties sportiskās aktivitātes.

Nieres ir pāra orgāns mūsu organismos, kas rūpējas par sāļu maiņu un ārpusšūnu šķidruma regulēšanu, nodrošinot skābju un sārmu līdzsvaru organismā. Nierēs atrodas sīki asinsvadi, kas uzsūc labās vielas (glikozi, olbaltumvielas), savukārt organismam nevajadzīgās vielas tiek pārvērstas urīnā un novadītas uz urīnpūsli. Ja organismā nieres nefunkcionē, cilvēks nespēj izvadīt sliktās vielas no organisma un tās uzkrājas, veidojot asinīs saduļķojumus. Nepievēršot uzmanību veselīgam uzturam un fizisko aktivitāšu slodzei, mēs nodarām pāri sev.

Lekcijas laikā tika minēti arī tie gadījumi, kad cilvēki ir pārlieku pārpūlējušies vai ar nevērību izturējušies pret savu veselību, tādēļ nieres nav spējušas atvairīt sliktās vielas organismā un pārstāja darboties. Dažkārt, kad cilvēki nepievērš uzmanību dažādiem simptomiem un pie ģimenes ārsta vai nefrologa dodas novēloti, lai veiktu pirmreizējo apskati, tas var beigties pat ar nāvi, kad nieru mazspējas dēļ ir bojāti arī pārējie organismi, kas nesaņem nepieciešamās barības vielas un skābekli pa asins vadiem.

Ne vienu vien gadījumos, kad palielinām fizisko slodzi treniņiem, mēs nepadomājam, vai organisms tiks galā ar papildus uzlikto slodzi, tādēļ sāpju gadījumos, nevis ļaujam organismam pašam atkopties, bet gan lietojam medikamentus un dažādus proteīnus, kas atjauno ātrā laika posmā mūsu spēku, radot ilūziju, ka esam veseli un mums vairs nekas nesāp. Ir novērots, ka bērniem, kas aktīvi nodarbojas ar dažādiem sporta veidiem, jau pamatskolas vecumā ikdienas mugursomas sastāvdaļa ir dažādas pretsāpju tabletes, kuras tiek lietotas ikdienas, lai atbrīvotos no galvas un muskuļu sāpēm. Šādu medikamentu lietošana ikdienā rada organismā pieradumu sāpes, jo pretsāpju medikamenti aiztur nātriju, kas kopā ar ūdens molekulām paliek organismā un rada iniciāļu smadzeņu tūsku, kas provocē galvas sāpes, tātad iedzerot tableti, uz pāris minūtēm sāpes pāriet, bet tabletes dēļ pēc pus stundas sāpes atjaunojas. Lietojot regulāri pretsāpju līdzekļus, kā arī proteīnus, kas dod papildus milzu spēku un enerģiju īsā laika posmā, tiek bojātas nieres, jo tām uzliek papildus slodzi cīņā pret mākslīgu enerģijas devu.

Vēlamies uzsvērt, ka konstatējot nieru bojājumus dzīve neapstājas un ir iespējams veikt ārstēšanu un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, gan aktīvi sportojot, gan arī ceļojot. Savukārt, kad nieres ir pārstājušas darboties tiek izmantoti šādi nieru aizstājterapijas veidi:

  • Hemodialīze – pacients ierodas dialīzes nodaļā 3 reizes nedēļā, kur ar speciālām iekārtām filtrē un attīra asinis un atgriež tās organismā;

  • Peritoneālā dialīze – pacientam vēdera dobumā tiek implantēts speciāls peritoneālās dialīzes katetrs un izmantojot cilvēka vēdera plēvi, tiek ievadīts speciāls šķīdums, kas veic filtrāciju nieru vietā;

  • Nieru transplantācija.

Nieru aizstājterapijas procedūras iespējams veikt arī ceļošanas laikā, jeb informējot nefrologu, pie kura pacients regulāri veic nieru aizstājterapiju, par plānoto ceļojumu, nefrologs sazinās ar plānotās valsts hemodialīzes centriem, lai nodrošinātu, ka šim pacientam šo procedūru var veikt arī izvēlētajā valstī.

Katrs cilvēks ir citāds, un tā ķermeņa ģenētiskā uzbūve atšķiras no daudziem faktoriem, gan iedzimtiem, gan dzīves laikā iegūtiem, tādēļ ne visi var „uzpumpēt” sev lielus muskuļus un ne visi var būt tievi un kalsni. Mēģinot pārkāpt pāri savai ģenētikai un pielāgoties pasaules pieņemtajiem standartiem, mēs būtiski ietekmējam savu veselību, tādēļ rūpējoties par savu veselību aicinām stingri piedomāt pie tā kā izvēlamies veidot savu ikdienu. Sabalansēts uzturs un fiziskās aktivitātes ir pareizais ceļš uz veselām nierēm.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Barons 11.03.2017, 14:27:48

    Var piezīmet,kad brang ontlig priekš to Nier skalošan noder Užavnieks,Tumš oder Gaiš.Kad pirmie 6 ir iekš,tad ik pa brīd irjaiet un jaskalo to Nier.
    Ja nav būt Užavniek pie rok,var brūķet al no Vāczem,kād Bavārij bairiš.
    Bet ne Walter vai Optima-līni un Tip-Top.j.Le zinat.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: