Mamma, kas viena audzina četrus bērnus, saņem vispusīgu palīdzību no pilsētas pašvaldības un valsts pabalstu, konsultāciju un citu sociālo pakalpojumu veidā.

Piešķīra dzīvokli un trūcīgās statusu

Monika Neilande dzīvo Ventspilī vairākus gadus. Uz mūsu pilsētu viņa pārcēlās no Dundagas, jo tur, kā pastāstīja sieviete, darba nebija. Līdz šim ģimenei ar četriem bērniem vajadzēja mētāties pa dažādiem stūriem, īrējot privātus dzīvokļus, taču apmēram pirms gada pašvaldība piešķīra tai 2-istabu dzīvokli Pārventā un trūcīgās ģimenes statusu. Jau sesto gadu Monika strādā Piedzīvojumu parka picērijā pie Lemberga hūtes. Viņa saka, ka darbu atrast pilsētā var, galvenais – pašam attiecīgi pret to izturēties. Monika norāda uz darba devēja atsaucību, kas ņem vērā sievietes ar četriem bērniem vajadzības.

Monika viena audzina četrus īpašos bērnus vecumā no 7 līdz 13 gadiem. Trīs vecākie mācās Kuldīgas novada Pelču speciālajā internātpamatskolā, jaunākā meita dzīvo Ventspilī, apmeklē 2. pamatskolu, kur mācās pēc A un B līmeņa izglītības programmas. Sieviete neslēpj, ka vienai audzināt četrus bērnus nav viegli, jo īpaši, ja netiek saņemta palīdzība no tuviniekiem. Monikas vecāki, kas dzīvo Dundagā, jau ir gados, viņiem pašiem ir vajadzīga palīdzība, norāda sieviete. Bez pašvaldības atbalsta tikt galā ar īpašo bērnu audzināšanu būtu vēl grūtāk, atzīst Monika. Viņa ir ļoti gandarīta, ka trīs bērni mācās internātskolā, kur saņem nepieciešamo attīstību. Uz skolu bērnus aizved un no skolas un atved Ventspils pilsētas Izglītības pārvaldes autobuss. Nedēļas beigās vecākie bērni ierodas mājās, un Monika pavada brīvdienas kopā ar visiem bērniem. Viņa stāsta, ka ģi­menes mīļākās atpūtas vietas ir Piedzīvojumu parks, Bērnu pilsētiņa, kino Rio. Monika ir pateicīga pašvaldībai arī par to, ka viņas bērni var apmeklēt dienas rehabilitācijas centru Cimdiņš Ventspilī.

Palīdz ģimenes asistents

Apgūt bērnu, turklāt ar īpašām vajadzībām, audzināšanas pamatus Monikai palīdz ģimenes asistents, kura pakalpojumus apmaksā pilsētas pašvaldība. Monika satiekas ar asistentu divas reizes nedēļā – pirmdienās un piektdienās. Nedēļas sākumā profesionālais ģimenes asistents palīdz sievietei saplānot savas dienas un visu nedēļu, bet nedēļas beigās viņi divatā apspriež, ko ir izdevies izdarīt, bet kas būs jāatliek uz nākamo nedēļu, kāda palīdzība ir vajadzīga Monikai un kā var palīdzēt asistents. Tāda sadarbība palīdz četru bērnu mammai labāk saskatīt un pareizāk sadalīt prioritātes ikdienas dzīvē, atrisināt saimnieciskos un juridiskos jautājumus, iemācīties bērnu audzināšanas iemaņas. Četru bērnu mamma ir pateicīga pilsētas Sociālajam dienestam arī par iespēju bez maksas izmantot psihologa pakalpojumus un konsultācijas ģimenēm ar bērniem krīzes situācijā. «Es zinu, cik maksā privātpsihologa pakalpojumi, tie man nav pa kabatai,» atzīst Monika.

Bez pabalstiem un atlaidēm nevar

Ar vienu algu Monikai diez vai pietiktu visām ģimenes vajadzībām un komunālo pakalpojumu apmaksai. Pašvaldība piešķīrusi viņas ģimenei trūcīgās statusu, kas sniedz iespēju saņemt veselu atlaižu kompleksu. Ģimene saņem no pašval­dības atlaidi ūdens, apkures un dzīvokļa īres apmaksā, bet no valsts – elektroenerģijas apmaksā. Monika saņem arī alimentus par četriem nepilngadīgajiem bērniem no valsts Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Turklāt pašvaldība izmaksā trūcīgajai ģimenei ar bērniem invalīdiem Ziemassvētku, Lieldienu, Mātes dienas, Zinību dienas pabalstus, piešķir atlaides pilsētas sabiedriskā transporta izmantošanai, bet valsts nodrošina atlaides starppilsētu autobusu satiksmes izmantošanā. «Bez pabalstiem un atlaidēm es nevarētu izdzīvot ar vienu algu,» atzīst Monika, norādot, cik liela nozīme ir trūcīgās statusa piešķiršanai viņas ģimenei. Viņa ir sapratusi, ka viena tikt galā ar grūtībām un bērnu audzināšanas īpatnībām viņa nevarēs. Tādēļ Monika vērsusies pēc palīdzības pie Sociālā dienesta. «Neviens neko uz paplātes klāt nenesīs. Ir nevis jābēg un jāslēpjas no problēmām, bet jāiet un jāprasa palīdzība, jāsadarbojas ar sociālajiem darbiniekiem,» pārliecināta sieviete. Viņas dzīvē ir bijuši dažādi posmi un pārdzīvojumi, taču viņa ir sapratusi, ka galvenais, ja iznācis paklupt, – ir jāceļas un jāiet uz priekšu, jāmeklē risinājums un izeja no krīzes situācijas.

Monika ir atvērta sadarbībai

Ludmila Dārziņa, sociālais darbinieks darbam ar ģimeni un bērniem

– Pašvaldība sniedz plašus palīdzības un atbalsta klāstu ģimenēm ar bērniem. Ģimenes asistenta pakal­pojumus pilsētas Sociālais dienests piedāvā klientiem jau divus gadus. Patlaban asistenta palīdzība Ventspilī tiek piešķirta astoņām ģimenēm ar bērniem. Plānojam ar laiku paplašināt un attīstīt šo pakalpojumu. Sociālais dienests piedāvā psiholoģisko palīdzību tādām ģimenēm. Piemēram, rehabilitācijas pakalpojumus dzīvesvietā, ko piešķir pašvaldība, bet neapmaksā valsts. Jauns psi­holoģisko pakalpojumu veids – rehabilitācija pieaugušajiem, kuri cieš no vardarbības, un pieaugušajiem, kuriem pašiem ir tieksme uz vardarbību. No vardarbības cietušajiem piedāvājam gan psihologa un jurista indi­viduālos pakalpojumus, gan arī stacionāra pakalpojumus krīzes centrā Pa­spārne. Tāpat nesen sākām piedāvāt rehabilitācijas pakalpojumus dzī­vesvietā, lai samazinātu uz vardarbību tendētu pieaugušo agresivitāti. Psi­holoģiskā palīdzība paredzēta arī bērniem. Rīkojam nodarbības vecākiem, lai sniegtu psiholoģisko palīdzību bērnu emocionālajā audzināšanā. Tā­das nodarbības ir īpaši svarīgas ģimenēm, kas nonākušas krīzes situācijā. Profesionālie darbinieki rīko gan grupas, gan individuālās nodarbības. Gribas norādīt, ka ir patīkami un viegli strādāt ar tām ģimenēm, kas ir atvērtas sadarbībai. Monika Neilande ir viena no tām. Pozitīvs rezultāts ro­das tad, kad rokās sadodas vēlme palīdzēt un vēlme iemācīties dzīvot la­bāk.

Lasi vēl