Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija konceptuāli atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) sagatavoto priekšlikumu uzturlīdzekļu parādniekiem noteikt transportlīdzekļu vadīšanas tiesību aizliegumu, informēja TM.

TM sagatavotie priekšlikumi likumprojektam “Uzturlīdzekļu garantijas fonda likums” nosaka jaunus ierobežojumus uzturlīdzekļu parādniekiem,lai motivētu viņus pildīt vecāku pienākumu un nodrošināt savus bērnus ar uzturlīdzekļiem.

Kā skaidro TM, šie priekšlikumi paredz noteikt transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu, ja parādnieka vietā tiek izmaksāti valsts garantētie minimālie uzturlīdzekļi, viņš nav noslēdzis vienošanos par kārtību, kādā veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus un nav veicis trīs secīgus maksājumus. Tāpat, ja parādnieka vietā tiek izmaksāti valsts garantētie minimālie uzturlīdzekļi, viņš ir noslēdzis vienošanos par kārtību, kādā veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus, bet nav pildījis vienošanos trīs secīgus mēnešus.

TM gan uzsver, ka vienlaikus ar priekšlikumiem tiek paredzēti izņēmumi aizlieguma piemērošanai. Uzturlīdzekļu garantijas fonda administrācija (UGFA) izvērtēs transportlīdzekļa vadīšanas tiesību aizlieguma samērīgumu. Pirmkārt, tiks ņemts vērā, vai transportlīdzekļu vadīšanas tiesības parādniekam nav nepieciešamas profesionālo pienākumu veikšanai, tādā gadījumā aizliegums netiks piemērots. Tāpat UGFA ņems vērā, vai transportlīdzekļa vadīšanas tiesību aizliegums nevarētu radīt būtisku kaitējumu parādnieka, no viņa atkarīgas personas vai cita viņa aprūpē esoša bērna interesēm. Papildus tiek paredzēts, ka transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums būs atceļams, ja tā piemērošanas laikā iestāsies kādi no apstākļiem, kas nav savienojami ar turpmāku aizlieguma piemērošanu.

Lēmums par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu būs apstrīdams TM, savukārt ministrijas lēmums pārsūdzams Administratīvajā rajona tiesā, kuras lēmums nebūs pārsūdzams. Lēmuma izpildi par transportlīdzekļa vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu nodrošinās UGFA.

Gadījumos, kad parādniekam būs piemērots transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, bet uzturlīdzekļu parādnieks tomēr vadīs transportlīdzekli, viņam tiks piemērots administratīvais sods saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -1
    Novadnieks 10.11.2016, 15:04:35

    Līdzpilsoņi,iedomājieties kādi aptaurētie strādā Latvijas tieslietu ministrijā.Tikai galīgam dundukam var ienākt prātā alimentu nemaksāšanu pielīdzināt celu satiksmes noteikumu pārkāpumam.Drīzāk vajadzētu pieņemt likumu,ka, pirms iesēdina cilvēku ierēdņa krēslā,viņš ir jāpārbauda pie psihiatra.Tāda pārbaude būtu nepieciešama arī Saeimas deputātu kandidātiem,jo viens otrs tur iekšā tiek nu tik jocīgs,ka tādam pat Tvaika iela nevar palīdzēt.

  • -5
    X5 10.11.2016, 15:12:55

    Nju a kaa lai savadak tadus kaa jus viriesus parmaca?māceji naktii stumt macies dienā stumt ja nemaki tad uznemies atbildibu par to ko nakti sastradaji ;)

  • 0
    Novadnieks 10.11.2016, 18:16:10

    Ja kuce negribēs,tad sunim nekas nesanāks.Tas pirmkārt.Otrkārt,ja nemākiet kaut ko darīt,tad vispār nesāciet to darīt vispār.Ja prāts par īsu,lai normāli nodzīvotu laulībā,bez šķiršanās un kaut kādiem tur alimentiem (no kuriem puse līdz tiem bērnam nenonāk),tad neprecieties vispār.
    Tas ir tāds pats sasāpējis jautājums kā invaliditātes pensija vai bērnu pabalsti.Liela daļa no visādām šādām naudām tiek nodzertas vai vienkārši notrallinātas.
    Vēlreiz par to liegšanu braukt ar auto.Nu visādas idiotiskas idejas ir bijušas mūsu valsts vareniem,bet šāda ideja visas iepriekšējās sit pušu.Braucu un nemaksāju un varētu padomāt, ka,ja nebraukšu,tad maksāšu.Būtu interesanti paskatīties uz šādas idejas autora purnu,vai viņš vispār pēc cilvēka izskatās,kā arī varēja kaut kur nopublicēt tā pajoliņa vārdu un uzvārdu.Tautai jāzin gan savi varoņi ,gan valsts mēroga mudaki.
    Varbūt labāk alimentu nemaksātājiem būtu aizliegt ar jebkuru transportu pārvietoties vispār un visur iet ar kājām.Varētu jau viņiem vispār liegt parādīties uz ielas.

  • 0
    Jana 10.11.2016, 15:34:34

    Anna-pēc tevis apgalvotā var saprast ka tev iestumts pret tavas gribas un tev nebija ne jausmas ko vīrietis var ''sastrādāt''guļot ar sievieti. Gribētos lai ievieš likumu arī pret sievietēm kuras bērnu laišanu pasaulē uzskata par sava veida biznesu un tālākās dzīves līmeņa celšanu. Pati esu izaudzinājusi bērnu bez alimentiem un veča slaukšanas. Mīļās māmiņas- pašām jāstrādā.

  • 0
    Latvija pāri visām! 10.11.2016, 16:22:48

    Vispār jau šitas ir tiesiski pilnīgi bezjēdzīgs sviests, sajaukt kopā alimentu nemaksāšanu ar tiesībām...

    Nicinu tos večus, kas nemīl savus bērnus, bet nav jēgas uzvelt visu vainu večiem.

    Pārāk labi varu iztēloties ainu, kur stervoza dāmīte ar nebeidzamie pārmetumiem un zāģēšanu izdabūjusi veci no ģimenes ligzdas, un turpat , lai vēl paņirgātos, pieprasa naudu.
    Drīzāk vajadzētu izdomāt mehānismu, kur vecis mazām bērnam palīdz konkrēti - ar apģērbu utt., bet lielākam maksā uzturnaudu tieši, apejot veceni.

  • -3
    Tārpelis 10.11.2016, 19:35:50

    Tiem ,kas tālāk par savu suņubūdu nav bijuši, paskaidrošu ka, piemēram Vācijā tiek bloķēts viss, ko vien valsts var nobloķēt. Bankas konti, kartes, tiesības, piekļuve valsts iestāžu pakalpojumiem u.t.t. . Kūūl !!!

  • 0
    Novadnieks 10.11.2016, 20:21:59

    Protams ,ka Vācijā tā ir,bet jautājums ir,vai tas ir pareizi.Bet tā kā tu dzīvo lepnā pilī,ne tā kā mēs ,suņu būdā,tad tev jau vienmēr taisnība.Tādiem kā tu,taisnība ir arī tad,ja tā taisnība jums nav.Vai tik izglītība arī tev nav augstākā un parazīta krēsls kādā kabinetā?

  • 0
    keiss 10.11.2016, 21:56:10

    šis ir pilnīgs absurds vispār ko valdība paredz darīt,pamaz naudas kabatas sazagušies.es atzīstos jā ir jāmaksa bet ne ja latvija nav spējiga tev darbu dot ko tad vēl no cilvēka prasīt? pēdejo maizi atņemt,brauks taka tā ja pieņems likumu un bez tiesībam un es būšu tikai par!!!!

  • -1
    Barons 10.11.2016, 22:16:03

    Es ir ceret,ka izņēmum būs taisit prekš tiem,kas brauc ar egzkluzīv vēsturisk status spēkratt.
    Tāds likums,ja viņ būs būt pieņemt,stipr var ierobežot tād liet ka pirmo nakt tiesibs.Un ne es ,ne arig kād cit Baron no to tiesib negrib atteikties.Iekš man muiž ir citt likum un es ar sav Volg būs braukt.

  • -2
    keiss 10.11.2016, 23:39:05

    labi volga beidz te makslas darbus pasniegt,iedziļinājies drusk citas problēmas.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: