Elektroniskā darba nespējas lapa jau patlaban ir gatava darbam, savukārt ar elektroniskās receptes ieviešanu ir sarežģītāk, informēja veselības ministre Anda Čakša.

Runājot par e-veselības projektu, viņa atzina, ka tas ir bijis ļoti ilgs, neveikls un slikti organizēts process, ar kuru valsts nekādā gadījumā nevarētu lepoties. "Tas ir ļoti slikts projekts, bet šobrīd jautājums ir, vai mēs visu metam ārā un atvadāmies no e-veselības, vai arī tomēr saprotam, kas no tā ir derīgs. Piemēram, ja mēs runājam par darba nespējas lapu, man liekas, ka šis modelis ir labs," sacīja ministre.

Viņa pastāstīja, ka elektroniskā darba nespējas lapa patlaban "principā ir gatava un funkcionē", un ārstam tās aizpildīšana un nosūtīšana prasa vien pāris [datora peles] klikšķus. "Tas, manuprāt, ir tiešām viegls modulis, kas arī varētu sākt strādāt," vērtēja ministre, norādot, ka elektroniskajai darba nespējas lapai vajadzētu sākt darboties no šā gada 1.decembra. Viņa noraidīja atsevišķu ģimenes ārstu apgalvojumus, ka darba nespējas lapu elektroniski aizpildīt ir laikietilpīgāk nekā papīra formātā.

"Ja mēs runājam par e-recepti, tad tas ir sarežģītāks modulis. Es domāju, ka mums tiešām būs vēl daudz jāstrādā pie tā, lai apmācītu un parādītu, kādā veidā tas darbosies. Tādēļ šobrīd mēs slēdzam līgumus ar ģimenes ārstiem par tā saucamo testa versiju uz vienu mēnesi, kur viņi skatās, kā šie moduļi funkcionē," informēja Čakša.

Veselības ministres skatījumā no 1.decembra ģimenes ārstiem ir jāsāk strādāt ar elektronisko darba nespējas lapu, un ministre darīšot visu, lai tas tā notiktu.

Jautāta, kas varētu būt vainīgs pie e-veselības projekta neveiksmēm, Čakša atgādināja, ka ir pagājuši deviņi gadi un nomainījušies daudzi ministri, kuri pieņēmuši neskaitāmus lēmumus. Kopumā liela kļūda bija tā, ka darbs pie e-veselības tika sākts, pietiekami neiesaistot tos, kuri šo sistēmu ikdienā lietos, tātad ārstus, vērtēja Čakša. "Ja mēs kādu elektronisku sistēmu radām vienkārši IT [jeb informācijas tehnoloģiju] cilvēku galvās, kaut kur IT laboratorijās, nevis kopā ar tiem, kas to sistēmu lietos dienu dienā, tad stāsts bieži vien uzreiz ir lemts neveiksmei," atzina veselības ministre.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: