Daudzi mūsu pilsētas iedzīvotāji atceras maza auguma stiprinieku, vienmēr staltu un ar ūsiņām. Ir skumji un smagi runāt par viņu pagātnes formā. Pagājušajā sestdienā viņš pārkāpa mūžības slieksni.

No mums šķīries Anatolijs Mudelis – mūsu pilsētas leģenda. Viņa dzīves ceļš ir gandrīz vesela gadsimta garumā, un viņš atstājis spilgtas un nezūdošas pēdas. Visa šī cilvēka dzīve it kā bija noausta no brīnumainiem notikumiem un faktiem.

Grūtā bērnība un jaunība Orlas apgabalā divdesmitajos gados pēc pasaules kara sagrautās un bada piemeklētās Krievijas centrā. Tur viņš pirmoreiz iepazina sportu, ko iemīlēja un kam bija uzticīgs visu savu mūžu. 1940. gadā piepildījās Anatolija sapnis – viņš pabeidza Vissavienības cirka skolu Maskavā un kļuva par akrobātu. Taču cirkā pastrādāt izdevās pavisam maz, jo sākās karš. Kopš pirmajām tā dienām Anatolijs Mudelis atradās frontē. Viņš varonīgi karoja un izgāja cauri visām kara laika grūtībām, tika apbalvots ar kara ordeņiem un medaļām. Savas karavīra gaitas 1945. gada maijā viņš beidza Latvijā un ar mūsu valsti arī saistīja savu tālāko likteni. Ventspilī sākās Anatolija darba gaitas un pedagoģiskā darbība, un, lai kur viņš arī strādātu, vienmēr viņš savu darbu veica kvalitatīvi un apzinīgi. Sākumā speciālajā iestādē ar grūti audzināmajiem pusaudžiem, bet pēc tam 45 gadus profesionāli tehniskajā vidusskolā. Viņš mudinājis tūkstošiem jaunu cilvēku pievērsties veselīgam dzīvesveidam un būt draugos ar sportu. Un jauniešiem bija, no kā ņemt piemēru. Viņu paraugs Anatolijs Mudelis pats bija daudzpusīgs sportists – teicams akrobāts un vingrotājs, futbolists un hokejists. PSRS Sporta meistars, daudzkārtējs Latvijas čempions akrobātikā, PSRS čempions grupu akrobātikā. Daudzkārtējs mūsu pilsētas čempions skijoringā, futbolā, hokejā ar bumbiņu gan kā sportists, gan kā treneris. Viņa 20. profesionāli tehniskās vidusskolas futbola komanda 26 reizes ir kļuvusi par Latvijas čempioni, vairāk nekā 30 reižu skolas krosisti ir ieguvuši valsts kausus. Anatolijs sagatavojis 21 sporta meistaru un 3 meistarkandidātus. Viņš bijis Vissavienības fizkultūriešu parādes, kas notika Maskavā, dalībnieks. Par augstiem sasniegumiem fiziskās kultūras attīstībā Latvijā viņam 1968. gadā tika piešķirts nosaukums LPSR Nopelniem bagātais fiziskās kultūras un sporta darbinieks.

Aizgājis pensijā, Anatolijs Mudelis nepameta sportu. Viņš trenēja FK Ventspils veterānu komandu un kopā ar to 2004. gadā kļuva par Latvijas čempionu. Viņš līdz galam bija uzticīgs futbolam un vēl pirms pusotra mēneša, 4. jūnijā, neskatoties uz smagām veselības problēmām, vadīja komandu, kas spēlēja starptautiskā turnīrā. Anatolijs nepameta laukumu bez cīņas un neatzina sevi par uzvarētu. Viņš vienmēr bija uzvarētājs. Tādu viņu atcerēsies visi, kas pazina, – kā brīnišķīgu sportistu, talantīgu pedagogu un treneri, kara un darba veterānu, kā arī vienkārši CILVĒKU ar lielo burtu. Neizmērojams zaudējums mums visiem.

Apstāvēšanas ceremonija notiks 29. jūlijā plkst. 14.00 Svētā Nikolaja pareizticīgo baznīcā, izvadīšana uz Meža kapiem plkst. 15.00 no Brāļu kapiem.

FK Ventspils, futbola un sporta veterāni

Lasi vēl