Drīzumā Latvijā tiks izvietota Kanādas karavīru kaujas grupa līdz ar vērā ņemamu militāro tehniku, šādi īstenojot savaldīšanas stratēģiju pret Krieviju, piektdien paziņojis Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Kanāda uzņemsies NATO bataljona lieluma daudznacionālās kaujas grupas vadību Latvijā. Līdz ar to Kanāda kļūs par vienu no četrām ietvarnācijām, kas veidos daļu no NATO paplašinātās klātbūtnes Austrumeiropā. Kanādas valdība arī no jauna apliecinājusi savu apņemšanos nodrošināt sešus iznīcinātājus "CF-18" Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijai. NATO pastāvīgās taktiskās grupas sastāvā arī turpmāk piedalīsies Kanādas flotes fregate.

Latvijas Aizsardzības ministrija paziņojumā presei raksta, ka saskaņā ar Trudo paziņojumu Kanāda būs daudznacionālās kaujas grupas ietvarvalsts, lai nodrošinātu NATO klātbūtni Eiropas austrumos.

"Esmu gandarīts par Kanādas lēmumu uzņemties daudznacionālās kaujas grupas vadību Latvijā," uzsvēra Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS). Viņš atgādināja, ka Kanāda bija viena no pirmajām valstīm līdzās ASV, kas pēc 2014.gada martā veiktās Krimas aneksijas un drošības situācijas izmaiņām Eiropā operācijas "Reassurance" gaitā jau 2014.gada pavasarī nosūtīja Sauszemes spēku karavīru rotu uz Eiropu, kā arī sešus iznīcinātājus "CF-18" dalībai NATO patrulēšanas operācijā gaisa telpā virs Baltijas.

Bergmanis uzsvēra, ka NATO samita lēmumi neatcels Latvijas saistības rūpēties par drošību. "Tieši otrādi, lai arī nākotnē sabiedrotie iestātos par Latvijas drošību, mums pašiem jāturpina iesāktais darbs pie aizsardzības budžeta palielināšanas, Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanas, kā arī jāpilnveido uzņemošās valsts atbalsta spējas, jāattīsta infrastruktūra, tostarp militāro mācību infrastruktūra, lai varētu uzņemt sabiedrotos," sacījis ministrs.

14.jūnijā Briselē, tiekoties NATO aizsardzības ministriem, tika pieņemts stratēģisks lēmums par četru kaujas grupu izveidošanu un izvietošanu alianses austrumos - pa vienai kaujas grupai katrā no trim Baltijas valstīm, kā arī vienu Polijā. Šodien valstu un valdību vadītāji ir apstiprinājuši panākto vienošanos.

No 8. līdz 9.jūlijam Polijā, Varšavā, notiek NATO samits, kurā piedalās alianses valstu un valdību vadītāji. Varšavas samits ir iespēja atskatīties uz to, kas jau ir sasniegts kopš Velsas samita. NATO ir mainījusies un spērusi būtiskus soļus kolektīvās aizsardzības stiprināšanā.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -5
    Latvija pāri visām! 08.07.2016, 21:35:21

    Jā, NATO ir mainījusies (ne uz to labāko pusi) un kļuvusi par militārisma absurda triumfu...
    Kā tagad Latvija var meģināt piekopt draudzīgas kaimiņattiecības, ja tai mugurā dveš starptautisks agresīvs militārs bloks?

  • -5
    karlito 08.07.2016, 22:32:57

    Izskatās,ka mēs visur saskatām sev ienaidniekus,sākam baidīties no savas ēnas..reāli sanāk,ka mēs provocējam lielo kaimiņu,bet tas neko labu nesola!

  • -4
    BC 09.07.2016, 10:41:00

    NATO ir noziedzīga organizācija, kas nes postu visur, kur tā iesaistas. Un ar savu naidīgo politiku tikai provacē Krieviju. Beigās cietēji būsim tikai mēs paši.

  • 0
    funky monky 11.07.2016, 00:07:34

    Būs NATO bataljons "Made in Kanada, ņikamu ņe nada"

  • -1
    Ragnar 11.07.2016, 15:45:41

    Kā tieši NATO apdraud Krieviju?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: