Sestdien, 4.decembrī, plkst. 16:00 jau devīto reizi, notiks arhitektu ikgadējais pasākums „Baltā dūna”, kurā pasniegtas prestižās balvas „Zoss – 2010”, kā arī „Aitas un Auni – 2010”.

 Šāds pasākums notiek tikai un vienīgi Ventspilī, un Latvijas arhitektu saime to gaida ik gadu ar nepacietību, lai piedalītos aizraujošā notikumā un būtu klāt tik svarīgā brīdī, kad izšķiras, kurš būs laimīgais balvas „Zoss – 2010” ieguvējs.

Pasākums, kā vienmēr, notiks decembra pirmajā sestdienā šajā gadā realizētā objektā. Šogad par pasākuma norises vietu izvēlēts Ventspils Jaunrades nams jeb atjaunotais Latviešu biedrības nams. Pats nams ar tā eleganci, restaurāciju un dziļo pietāti pret vēsturiskajām vērtībām, kā arī tā jauno piebūvi, kurā izvietotas ne tikai jauniešu radošās darbnīcas, bet arī planetārijs un observatorija, piesaista interesi ar savu attieksmi pret tajā esošajām, atjaunotajām vērtībām un daudzpusīgo, jauniešiem pieejamo izglītības un brīvā laika pavadīšanas organizētajām programmām.

Pasākuma laikā, dalībniekiem aizklāti balsojot, tiks noteikti balvu ieguvēji. Balvas „Zoss – 2010” titulam nominēti šādi 2010.gadā realizētie objekti:

  • Ventspils Jaunrades nams jeb Latviešu biedrības nama restaurācija ar tā piebūvi – arhitektu birojs SIA „Virtu”, vadošā arhitekte Anda Kursiša,
  • Kokapstrādes ražotne „Dendrolight”, arhitektu birojs SIA „R.R.S” arhitekts Rihards Rozīte,
  • Pirmsskolas izglītības iestāde „Bitīte”, arhitektu birojs SIA „Arho”, arhitekte Vita Balode,
  • Mazbānīša rekonstrukcija, arhitektu birojs SIA „Virtu”, vadošā arhitekte Anda Kursiša,
  • Ēku energoefektivitātes paaugstināšana:  Ventspils 1.ģimnāzijai, Ventspils 2.pamatskolai, Ventspils 2.vidusskolai, Ventspils vakarskolai, pirmsskolas izglītības iestādēm „Vāverīte”, „Saulīte”,  „Varavīksne”, „Margrietiņa”. Projektus izstrādājis arhitektu birojs SIA „V Projekts”, vadošais arhitekts Uldis Vecvagars.

Kā vienmēr, kopā ar veiksmīgi realizētajiem arhitektūras apjoma darbiem, balvai tiek izvirzīts arī kāds, kurš ir daudz darījis, palīdzējis, veicinājis vai kā citādi atbalstījis arhitektoniskās aktivitātes Ventspilī. Šogad balvas iegūšanai tiek nominēts SIA „Tikkurila” Mācību centra vadītājs Aivars Danenbergs, ar kura padomiem un zināšanām esam varējuši labā, profesionālā līmenī krāsot ēku fasādes un pārzināt krāsu tehnoloģijas nianses.

Ja no iepriekšējiem gadiem ir piemirsies, atgādināsim, ka balva „Zoss” ir ne tikai kolēģu lielākā atzinība par labi paveikto darbu, bet arī lielā dūnu sega, kuru var saņemt tikai vienu reizi mūžā, bet balvas „Aita” vai „Auns” ir aitas vilnas spilveni, kurus, pretstatā galvenajai balvai – lielajai dūnu segai, var saņemt kaut vai ik gadu, ja arhitekta sniegums ir bijis tik ražīgs un nozīmīgs Ventspilij.

Ir vēl kāds jaunums – šogad aicinām arhitektūras balvas veiksminieku, īpašās balvas saņēmēju, noteikt arī pilsētas iedzīvotājiem. Nominētie darbi apskatei tiks izstādīti Ventspils Jaunrades namā, 2.stāva salonā jau 2.decembrī, un ventspilniekiem būs iespēja nobalsot par iespējamo specbalvas pretendentu no 2. – 4.decembrim plkst.15.00, aizpildot sagatavotos  balsojuma biļetenus, kurus varēs saņemt Jaunrades nama 1.stāvā pie administratora. Šī iedzīvotāju balva būs pārsteigums, šoreiz tas būs „Mersedess” un to, kas slēpsies aiz šī intriģējoša nosaukuma, uzzināsiet pēc balvas pasniegšanas. 

Šī gada pasākuma „Baltā dūna” „nagla” vai „rozīnīte” – klasiskā polonēze, kuras soļus Gata Sevela apmācībā jau ir apguvuši daļa no Ventspils arhitektiem, lai varētu šīs brīnišķīgās, gadsimtiem senās tradicionālās dejas soļu ritmā, dejas parādē un balles deju klasikā iesaistīt visus pasākuma dalībniekus un atgriezt Latviešu biedrības namā, šodien Ventspils jaunrades namā, gadsimtiem pārbaudītas, atzītas un svinīgas balles tradīcijas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: