Pašvaldība Ventspils vecpilsētā, Ūdens ielā, plāno būvēt dzīvojamo māju kompleksu, šodien savā iknedēļas preses konferencē informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Ventspils pašvaldība pērn nolēma iegādāties zemesgabalus vecpilsētā - Ūdens ielā 6, Ūdens ielā 8 un Ūdens ielā 10 - ar mērķi tur būvēt jaunus mājokļus. Vēl nesenā pagātnē šajā vietā Ūdens ielā slējās ēkas, kas bija pamestas un pārvērtušās par graustiem, tādēļ pirms pāris gadiem tās tika nojauktas, lai netiktu apdraudēta iedzīvotāju drošība.

"Pamazām virzās uz priekšu mūsu ieplānotais projekts Ūdens ielā 6, 8 un 10, kur mēs plānojam būvēt dzīvojamo māju kompleksu. Diskusija ir par to, vai pirmajā stāvā būtu komercplatības vai nebūtu, un, ja būtu, vai tad tas būtu veikals, ēdnīca vai ofisi," informēja Lembergs.

"Var jautāt, kāpēc pašvaldībai ar to jānodarbojas? Jautājums ir vietā, jo vispār jau pēc teorijas pašvaldībai ar to nevajadzētu nodarboties, bet mēs redzam, ka privātie īpašnieki vecpilsētā diemžēl netiek galā ar pienākumiem attīstīt savu īpašumu. Mēs vēlamies veidot sakārtotu vidi un labas kvalitātes dzīvojamo fondu, lai vide būtu labāka un šis rajons kļūtu aizvien prestižāks kā dzīvošanas vieta. To, protams, vienā gadā nevar izdarīt, bet tādu soli mēs speram," akcentēja Lembergs.

Kā skaidroja Ventspils mērs, galvenais ieguvums no šī projekta būšot vecpilsētas un vēsturiskā mantojuma saglābšana: "Tur tiks būvēts jauns komplekss, bet fasāde būs vecā - tas, kas raksturo vidi. Apstākļi atļauj tādu pieeju realizēt."

Jau ziņots, ka pirms pāris gadiem nojauktā ēka Ūdens ielā 8 bija celta 19. un 20.gadsimta mijā historisma jūgendstilā. Pirmās Latvijas neatkarības laikā tur atradās viesnīca, bet padomju varas gados ēkā izvietoja bērnu poliklīniku un zobārstniecības kabinetus. Pēdējās desmitgadēs ēka bija pamesta un pamazām pārvērtusies par graustu. 2014.gadā tā tika nojaukta, tāpat kā blakus esošā ēka Ūdens ielā 6.

Pilsētas mērs šodien preses konferencē arī informēja, ka ir pabeigta citas vecpilsētas teritorijas sakārtošana - ēkas Pils ielā 23 nojaukšanas darbi. "Īpašnieks, kurš māju noveda līdz avārijas stāvoklim, turpina likt mums sprunguļus, bet nu tas darbs ir izdarīts. Tas bija dārgs prieks - 154 000 eiro. Mums šī nauda ir jāpiedzen no īpašnieka," piebilda Lembergs.

Pussagruvusī ēka, kas atradās Pils ielā 23 iepretim kinoteātrim "Rio", jau gadiem bija bojājusi vecpilsētas ainavu, taču ēkas īpašnieks nebija veicis nepieciešamās darbības, lai īpašumu sakārtotu, iepriekš informēja pašvaldība. Pērn 26.maijā situācija kļuva kritiska, jo ēkā notika nogruvums, kura dēļ, lai neapdraudētu cilvēku drošību, šajā Pils ielas posmā tika slēgta automašīnu un gājēju kustība.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    funky monky 11.05.2016, 17:29:15

    Kā jau ierasts - šiki projekti, tikai ne tas, kas patiešām ir tiešais pašvaldības pienākums - attiecīgu kategoriju pašvaldības iedzīvotāju nodrošināšana ar dzīvojamo platību, ceļot šim nolūkam dzīvojamās mājas. Tak, vismaz vienreiz, braucot pēc saviem saldskābrūtainajiem ancukiem ieej pie Londonas mēra pēc padoma. Negribēji iet pie Borisa, vari tagad ieiet pie Sadiqa :)
    P.s. Kādreiz mira maizes kombināts, bet Lembergs teica,, tā ir komercdarbība, tas nav pašvaldības pienākums. Tagad jau cels veikalu, ēdnīcu vai ofisus... OMG!

  • 0
    Andris Kajaks 12.05.2016, 07:43:47

    Sen vajadziga lieta jo cik ilgi var tureties pie padomju dzivojama fonda. Normalu piedavajumu Ventspili nav 3+ dzivokliem, tadelj ar tas cenas 800-900 eiro/m3 Briviba, centra. Ceru ka tiks talak par runam.

  • -1
    norge 12.05.2016, 18:14:48

    nu nu vai tik nebus jaunas ofisa telpas jo ogles put un dzivojamas majas atrodas bistama zona , bet ko nu te rakstit mums tacu labaka slimnica un vispar ekalogoja ir perfekta , oglu puteklu vispar nekur pilseta nava pat nerunajot par parejam gazveida smakam un izgarojumiem , mums tacu augs nekustamo ipasuma cenas un vis celsie

  • 0
    Māris 14.05.2016, 07:48:41

    Atbalstāma ideja, pēc teorijas valsts vai pašvaldībai ir jāiejaucas via iejaucas uzņēmejdarbībā, dažadu tirgus trūkumu dēļ.Un šeit ir tipisks gadījums, kad ieguldījumi ir salīdzinoši lieli un ar neskaidru atdevi, tādēl tie privātam biznesam nav interesanti, pašvaldības iespēja un mērķis vai uzdevums ir izmantojot iestrādes un administratīvos resursus( iespējams ES līdzfinansējums komunikācijām un infrastruktūrai degradētās teritorijas revitalizacijai) projektu izvilkt pa nullēm, lai tas pats sevi spētu atmaksāt, tā saucamās publiskās infrastruktūras princips.
    Bet mērķis ļoti tālredzīgs un atbalstāms, kā tautā saka ar vienu šāvieni vairāki zaķi: darba vietas, nodokļi,strateģiskas pilsētas senās daļas integrācija mūsdienīgām prasībām( Ventspils vecpilsēta ir diezgan netipiska salīdzinot ar kaut vai Baltijas pilsētu senajām daļām), kvalitatīvs dzīvojamais fonds, iespējams arī komercdarbības daļa tā iegšutot ES līdzfinansējumu, bet ir viens būtisks jautājums: kas un cik daudz ir potenciālie klienti un kāda varētu būt dzīvokļa cena?Vai TUA ietvaros naudu ieguldīs ķīnieši vai NVS pilsoņi?Tie kas runā, ka nav normāla dzīvojamā fonda, lai renovē vienu graustu un piedāvā tirgū?Cik varētu būt turīgu interesentu loks, kas pašlaik dzīvo "kruščovkās" un gaida šo nākotnes produktu, vai arī pieaicināti speciālisti vai sporta zvagznes, iespējams tas ir atsevišķa pētījuma cienīgs jautājums, bet iespējams jāriskē un būs piedāvājums un radīsies pieprasījums.

  • 0
    norge 14.05.2016, 09:36:44

    to Maris mums jau vienu maju atjaunoja uz pils ielas tur dzivo tikai domes darboni !!!!! bet dzivoklisi labi it seviski benini kas pa zali

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: