15. aprīlī sekmīgi pabeigti satelīta Venta-1 vibrāciju testi. Šobrīd saņemta informācija no Indijas, ka nesējraķetes PSLV-C34, ar kuru orbītā tiks nogādāts arī satelīts Venta-1, starts apstiprināts 2016. gada 10. jūnijā.

Satelīta pārbaudes notika pēc nesējraķetes īpašnieka, Indijas firmas Antrix, prasībām visu 3 asu virzienos pēc kārtas un sastāvēja no harmonisko svārstību slodzes zemo frekvenču diapazonā, haotisko svārstību slodzes identiski sagaidāmajam slodzes spektram uz raķetes un triecienu slodzes testiem, kas imitē pakāpju atdalīšanos un citu pirotehnisko aparātu radītās slodzes. Konstatēts, ka gan satelītam Venta-1, gan itāļu satelītam MaxValier, ar kuru kopā mūsu satelīts tiks nostiprināts uz raķetes, ir augsta stinguma pakāpe, ko raksturo to pašsvārstību pirmā frekvence virs 200Hz. Saskaņā ar Indijas speciālistu prasībām, šai frekvencei jābūt lielākai par 100Hz. Līdz ar to iegūts apstiprinājums, ka satelīts ir izprojektēts un uzbūvēts ar divkāršu drošības rezervi attiecībā uz vibrāciju slodzēm.

Bez vibrāciju testiem jāveic arī vakuuma testi - satelīts uz vairākām dienām tiek ievietots īpašā kamerā. Šajā laikā tiek mērīts vakuuma ķīmiskais sastāvs, kas raksturo gaistošo savienojumu izdalīšanos no dažādām satelīta sastāvdaļām. Pārbaužu cikla noslēgumā Minhenē satelītam vēl tiks veikti termiskie testi termokamerā. Arī tam nepieciešamas aptuveni 5 dienas.

Satelītu plānots nogādāt atpakaļ Brēmenē aprīļa beigās, kad paredzēts, ka Ventspils Augstskolas inženieri klātienē varēs veikt Venta-1 sistēmu pārbaudi. Jau ziņots, ka Ventspils Augstskola lūgusi arī Izglītības un zinātnes ministriju deleģēt neatkarīgu satelīttehnoloģiju speciālistu dalībai Venta -1 testos Brēmenē.

Šobrīd saņemta informācija no Indijas, ka nesējraķetes PSLV-C34, ar kuru orbītā tiks nogādāts arī satelīts „Venta-1”, starts apstiprināts 2016. gada 10. jūnijā. Satelīts līdz 28.maijam jānogādā Indijā, lai tam veiktu montāžu uz nesējraķetes.

Indijas Kosmosa izpētes organizācija ISRO paziņojusi, ka gaidāmais PSLV-C34 starts būs īpašs Indijas kosmosa izpētes vēsturē. Ar šo startu kosmosā tiks nogādāti 22 dažādu valstu satelīti. Tas ir lielākais satelītu skaits, kāds jebkad agrāk ievadīts orbītā ar Indijas nesējraķeti vienas misijas laikā. Šajā ziņā rekords pieder amerikāņiem. NASA 2013. gadā ar vienu nesējraķetes startu orbītā ievadīja 29 satelītus.

Attēlā: (no kreisās) Indulis Kalniņš kopā ar Maksa Planka MPE institūta speciālistiem Mariju Fuermecy un Kurtu Dītrihu, kuri palīdzēja veikt satelīta testēšanupriecājas par veiksmīgi pabeigtiem satelīta vibrāciju testiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: