Veselības ministrija (VM) veikusi vairākus pasākumus, lai nepieļautu bīstamu infekcijas slimību izplatības draudus Latvijā no patvēruma meklētājiem, teikts Ministra kabineta sagatavotajā atbildes vēstulē Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai.

Kā liecina komisijas iepriekš nosūtītā vēstule Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), deputātus satraukusi medicīniskās palīdzības sniegšana patvērumu meklētāju izmitināšanas centra "Mucenieki" iemītniekiem. Ja saslimšanas gadījumā patvēruma meklētāji ar grūtībām, taču agrāk vai vēlāk tiks pie ārsta, tad profilaktiskās pārbaudes, kuru mērķis ir identificēt bīstamās infekcijas slimības, pie ģimenes ārsta nenotiek, teikts vēstulē. Deputāti brīdina, ka tas var novest pie bīstamu infekcijas slimību izplatības.

Tāpat deputāti norādīja, ka jebkuram patvēruma meklētājam jābūt dokumentiem ar ārsta slēdzienu par personas veselības stāvokli, tomēr Latvijā šos dokumentus neviens neizvērtē un tie vienkārši tiek uzglabāti. Vēstulē arī teikts, ka ne "Mucenieku" centrā, ne ārpus tā dzīvojošajiem patvēruma meklētājiem nav pieejama ģimenes ārsta konsultācija, jo šī ārsta tur vienkārši neesot.

VM atbildes vēstulē gan norāda, ka patvēruma meklētājiem pašlaik tiek nodrošināta pirmreizējā veselības apskate, profilaktiskie pasākumi, saņemtās medicīniskās dokumentācijas izvērtēšana un nepieciešamības gadījumos ārstēšana. Tādējādi nav pamata vēstulē paustajām bažām par bīstamu infekcijas slimību izplatības draudiem Latvijā no patvēruma meklētājiem, jo pašreiz ir veikti vairāki pasākumi, lai nepieļautu vai samazinātu šādas iespējamības risku, norāda VM.

Tāpat ministrija atgādina, ka tā no veselības aprūpei paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem patvēruma meklētājiem apmaksā neatliekamo medicīnisko palīdzību, dzemdību palīdzību, zobārstniecības palīdzību akūtā gadījumā, primāro veselības aprūpi, psihiatrisko palīdzību un medicīnisko palīdzību nepilngadīgām personām, kā arī Epidemioloģiskās drošības likumā noteiktos gadījumus un tuberkulozes ārstēšanai nepieciešamos medikamentus. Savukārt Iekšlietu ministrija sedz maksu par sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem tiem patvēruma meklētājiem un ārzemniekiem, kuri aizturēti Imigrācijas likumā noteiktajā kārtībā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: